Meny

Vinen smaker bedre fra et vinskap

En god vin fortjener å bli lagret korrekt. Med et vinskap tas smaksopplevelsen til et nytt nivå.

Nordmenn er ikke bare glade i kaffe, vi har også sansen for god vin. Her er det store forskjeller blant de titusenvis av merkene og årgangene som er tilgjengelige, og det spiller også en stor rolle hvordan vinene oppbevares. For å beholde den gode smaken skal nemlig vinen lagres med rett temperatur og lysforhold.

Hell en riktig avkjølt vin i glasset! Da smaker den bedre.

Med et vinskap vet du at drikkevarene beholder smaken. Faktisk blir den ofte bedre og bedre desto lengre du lagrer flaskene.

Dette kan man oppnå med en vinkjeller, men for de fleste er det langt mer praktisk med elektrisk vinskap. Faktisk har man opplevd en markant oppgang i salget av vinskap de siste årene, da korrekt oppbevaring av vinen ikke lenger blir sett på som jålete eller unødvendig. Dessuten har økt popularitet ført til bedre utvalg og lavere priser.

Fordeler ved bruk av vinskap

I dag finnes det en rekke forskjellige skap, slik at det blir enkelt å finne noe som passer til interiøret hjemme hos deg. De fleste modellene er utformet som nette kjøleskap, men det er også avlange skap å få tak i. På samme måte som med andre hvitevarer er det dessuten mulig å få vinskap integrert i kjøkkenet eller stueseksjonen, og felles for alle skapene er fordelene de gir deg. Vinskapet tar seg nemlig av alle forhåndsreglene for god oppbevaring av drikkevarene. Du slipper å tenke på følgende:

  • Vinflaskene bør lagres liggende, slik at væsken hele tiden er i kontakt med korken. Derfor plasseres flaskene i vinskapet normalt vannrett.
  • Temperaturen for rødvin skal ideelt sett være mellom 12-14 grader. De aller fleste vinskap lar deg justere temperaturen slik du ønsker, og de er konstruert for å holde denne innstillingen så jevn som mulig. Merk deg dog at serveringstemperaturen helst bør ligge på omkring 18 grader, så ta ut vinen før gjestene ankommer.
  • For andre typer vin gjelder andre regler for temperatur. Musserende viner bør ha en temperatur på 6-8 grader, mens hvitvin helst skal ligge på mellom 6-11 grader. Har du ekstra kraftige rødviner kan du også øke temperaturen fra 12-14 til 16-18 grader.
  • Man bør unngå å utsette vin for direkte sollys. Dette gjelder for alle typer vin, og særlig hvitvin og musserende viner er ekstra ømfintlige for lys. De aller fleste vinskap har glassdører med UV-filter for å begrense dette problemet. Av samme årsak er også lys inni skapet typisk blått og kaldt i fargen.
  • Vin bør ikke bli utsatt for vibrasjoner. Derfor er vinskap konstruert for å utligne effekten av tunge fottrinn og lignende, slik at flaskene alltid ligger mest mulig i ro.

Husk å kjøpe et vinskap som er stort nok til å romme fremtidige innkjøp. Det er nemlig fort gjort å bli en vinsamler i større grad enn tidligere, når man først har kjøpt seg skapet som virkelig tar vare på de edle dråpene.

Kilde: Nettavisen dingsetips