Meny

– Velg mat med energi som varer

Nistemat til barna trenger ikke være en stressende oppgave. Ernæringsfysiolog Camilla Andersen har delt tipsene som sikrer tom matboks mot slutten av dagen.

– Hensikten med matpakken er å gi et påfyll av energi, slik at konsentrasjonen holdes oppe resten av dagen. Da er det lurt å velge mat med energi som varer, som for eksempel grove kornvarer, egg, kjøtt, fisk og melkeprodukter, forteller Andersen.

Andersen er ernæringsfysiolog hos Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hennes erfaring er at planlegging og tilgjengelighet er nøkkelen til en stressfri og god matpakke. Men hvor starter du?

Camilla Andersen, ernæringsfysiolog

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen

Variasjon er viktig

Andersen forteller at du bør unngå mat og drikke med høyt sukkerinnhold. Får barna i seg mye sukker vil det resultere i raske blodsukkersvingninger, som forstyrrer konsentrasjonen.

– Bruk heller en neve med frukt og bær, og en neve med grønt. Kutt det gjerne opp, slik at det er lettere å spise. Det er ikke nødvendig å legge lista så høyt, råder ernæringsfysiologen.

Frukt, bær og grønnsaker bør altså bli fast inventar i matpakken. Et kosthold bestående av mye frukt og grønnsaker forebygger overvekt, og reduserer risikoen for sykdom senere i livet. Det setter også farge og smak på matpakken.

Les også: Slik får du barna til å spise mer grønt

Hva med en tortilla til lunsj? Elon gir deg oppskriften.

Planlegging redder uken

Har du dårlig tid om morgenen? Da lønner det seg å gjøre i stand nisten kvelden før – eller du kan fylle fryseren med sunne fristelser. Grove pizzasnurrer, grove vafler og fylte horn er godt egnet til dette formålet, og når du har litt å velge mellom kan barnet selv velge ut nistematen.

– Wraps, salater, fylt pitabrød eller middagsrester er også raskt å lage. Det handler om å ha det du trenger tilgjengelig, og kanskje ha tenkt over dagen før hva du skal ha i matpakken i morgen. Da slipper du å være kreativ klokken syv om morgenen, sier Andersen.

Hvis målet er å få barna til å spise sunnere, kan det være lurt å la dem bli med i nisteplanleggingen.

– La dem bli med å velge matpakken, og finn gode og næringsrike alternativer de kan velge mellom. Hva med en matpakkeplan for uken? Sukkerholdig mat og drikke hører andre anledninger til. Fyll opp matboksen med nyttig og nok mat til riktig formål, nemlig å få konsentrasjon til å lære.

Velg riktige matvarer

Men hvilken mat gir de riktige næringsstoffene? Ifølge Andersen er egg og ulike varianter av grove kornprodukter et fint sted å starte.

– Egg er en fantastisk matvare med mange forskjellige næringsstoffer, som kan brukes på mange måter; stekt, kokt, som eggerøre eller omelett. Når det kommer til grove kornprodukter er brødskiver, fylte pitabrød, wraps eller pasta perfekt.

Heldigvis er det enkelt å velge riktig grovbrød: Brødskalaen er et stempel som skal vises på alle brød i Norge, og forteller deg grovheten på produktet. Velger du brød med tre eller fire mørke felter, inneholder det minst 75 prosent fullkorn.

Omelett gjør seg godt i matpakken.

Gjør matpakken morsom med omeletter.

Hva med mat etter skoletid?

Når barna får råde alene på kjøkkenet, er det fort gjort å ty til sukkerholdige alternativer. Heldigvis kan dette avverges med enkle grep.

– Vi kaller gjerne tiden etter skole, og før foreldrene kommer hjem, for «plyndringstimen». Da jakter barna i skuffer og skap for å finne noe godt å spise, og da gjelder det å ha de riktige tingene lett tilgjengelig, forteller Andersen.

Eksempelvis kan du sette frem frukt, slik at barna kan lage en smoothie når de kommer hjem. Eller kanskje et fat med oppkuttede grønnsaker og dip funker bedre? Mulighetene er mange.

– Du kan også gjøre ferdig en røre i kjøleskapet, som de kan lage vafler eller lapper av – såfremt de har lært å bruke utstyret de trenger.

Barna kan lage sin egen mat

Barna kan lære alt de trenger om utstyr og kjøreregler på kjøkkenet gjennom Matstart. Denne oppfordrer flere barn til å lage egen mat. Her finner du flere oppskrifter som barn fint kan lage, samt henvisninger til hva du må ha klart før kokkeleringen starter.

Vær gjerne tilstede de første gangene, så du ser hvordan de håndterer ovn og redskaper. Hvis alt går fint, sparer du kanskje litt tid selv også?