Meny

Varmt LED-lys og flotte dekorpærer – Her er høstens lystrender

LED-pærer har kommet for å bli, og det er ikke lenger slik at de avgir kaldere lys. Foto: Vienna Gold – Calex.

Glem det kalde lyset. LED-teknologien har tatt igjen glødepærene, faktisk trenger du ikke engang lampeskjermer lenger.

LED-teknologi har preget utviklingen av lyspærer og lamper de siste årene. De to store fordelene med LED har vært mindre strømforbruk og lavere varmeutvikling. Samtidig har mange slitt med å gjenskape det varme, koselige lyset fra de tradisjonelle glødepærene.

Kjenner du deg igjen? Vel, nå har utviklingen løst problemet. Faktisk er en av de største lystrendene denne høsten at man dropper lampeskjerm.

Les også: Våre tips til belysning i høstmørket

LED-filamenter

Filamentene er metalltråder der mange lysdioder ligger tett-i-tett. Hver enkelt diode lyser ikke så mye i seg selv, men sammen skaper de et jevn og behagelig lys.

LED-pærer som er interiør i seg selv

– Det nye nå er at man kjøper en stor og flott LED-filamentpære, i en fin dekorfarge, som blir en designlampe i seg selv, kommenterer Kitty Marie Folsland, markedssjef hos Nortronic AS.

Med «filamentpære» mener hun en pære som utseendemessig ligner på gammeldagse pærer med klart glass ogglødetråd:

– Du kan bruke slike dekorpærer som blikkfang og pynteobjekter, samtidig som de avgir lys. De passer fint mange steder i huset, som for eksempel i stua eller en trappeoppgang, utdyper Folsland.

dekorpærer er lamper og interiør på én og samme tid Store pærer som er så stilige at du ikke trenger noen lampeskjerm, er en av de størst lystrendene for tiden. Foto: Calgary Titan – Calex (v) / Paris, Organic, Vienna Titan – Calex (h).

LED-pærer som fanger hele spekteret

Folsland forklarer at de nyeste LED-pærene i markedet, gir likt lys som de gammeldagse glødepærene:

– LED-pærer har tidligere ikke vært rundtstrålende, og de har avgitt kaldere lys enn vi har vært vant til. LED-pærene som finnes nå derimot, har 360 graders lysspredning og varmt og fint lys, forklarer Folsland.

Dette betyr at du kan bruke pærene over hele huset, samtidig som du beholder alle fordelene. En LED-pære på 4W tilsvarer en glødepære på omtrent 40W, og levetiden er vesentlig lenger. Typisk vil en LED-pære fortsatt ha 70% av lysstyrken sin etter så mye som 15 000 timer.

gode eksempler på bruk av LED-lysstriper På dette soverommet er det lagt LED-striper ved sengegavlen, under TV-benken og oppunder taket over TVen. Ganske stilig effekt, ikke sant?

Fleksibilitet med LED-striper

LED står for Light Emitting Diode, og det er mulig å produsere disse i svært små størrelser. Det ga grunnlaget for såkalte LED-striper,altså fleksible lysbånd du kan montere omtrent hvor som helst. Folsland forklarer at LED-striper i kombinasjon med sensorer kan skape både flott og funksjonellt lys:

– Du kan for eksempel ha nattlys under sengen, som bare lyser når det er mørk. Du klistrer enkelt LED-stripen oppunder senga, og plasserer sensoren et sted den vil oppdage bevegelse. Hvis det er mørkt i rommet og du går ut av senga, vil lyset automatisk tennes. Vi ser at LED-striper brukes mer og mer, blant annet på kjøkkenet langs sokkelen, eller under overskapene. Man kan også ha LED-striper bak speil og bilder, inni bokhyller, ja hvor du måtte ønske, avslutter Folsland.