Meny

Utebelysning: Slik blir høsten den koseligste årstiden

Når dagene blir kortere blir behovet for god utebelysning større. Med noen enkle grep kan du gjøre hagen din til en plass du får glede av året rundt.

De aller fleste tenker mye på belysningen når de skal pusse opp innendørs. Hvilke lamper skal jeg ha? Hvordan skal lyset rettes? Hvor varmt lys trenger jeg?

Les også: 5 elektronikktips til høstsesongen

Vårt tips for utebelysningen i hagen, terrassen, inngangspartiet og garasjen: Still deg de samme spørsmålene som du ville gjort innendørs.

  • Hvordan kan jeg gjøre lyset koselig og behagelig?
  • Hvordan kan jeg gjøre lyset praktisk og funksjonelt?

LightsOn Lyktestolpe Pixton LED

749,-

Konstsmide Utendørs Vegglampe Modena 7571 Svart

399,-

Skap stemning med utebelysningen

Til nettstedet Vi i villaforklarer gartner og hageekspert Marit Næss Jørgensen at det ofte er lurt å plassere utelampene et stykke unna:

– Tenk dybde når du lyssetter hagen. Plasser lyspunktene i utkanten av hagen heller enn helt inntil huset. Det skaper mer rom og dybde, forklarer hun.

La utelyset treffe noe

Å tenke at én eller to utelamper skal lyse opp hele hagen er sjelden lurt. Da ender man enten opp med flombelysning eller mørke områder hvor det er vanskelig å se skikkelig. Bruk heller flere lyskilder og fokuser på ett område om gangen. Plasser utelysene slik at de fremheve de ulike seksjonene av hagen din som for eksempel terrassen, inngangspartiet et blomsterbed, en pyntebusk eller huset i seg selv.

En grei huskeregel er at belysningen skal spille på lag med omgivelsene.

God utebelysning som både er pen og funksjonell, levert av Elon. Dette inngangspartiet er et godt eksempel på lyssetting som både er praktisk og funksjonell. I trappen har man stemningslys som likevel viser hvor du skal gå, mens lyset ved inngangsdøren er sterkere.

Inngå å bli blendet

La oss si at du skal belyse selve huset ditt utenfra. Det er mange måter å gjøre dette på, som for eksempel:

  • Spotter plassert på bakken som lys oppover
  • Vegglamper som lyser oppover, nedover eller begge deler
  • Downlights montert oppunder takoverhenget
  • Tradisjonelle utelamper som danner sirkulære lyspunkter

Hva man velger beror mye på smak, men ikke glem at lyset skal være funksjonelt og aldri blende deg. Hvis det er snakk om en vegg med mange vinduer for eksempel, vil spotter på bakken fort havne rett i synsfeltet ditt når du ser ut innenfra.

Les også: 5 rom som trenger en avfukter

Velg kvalitetsprodukter

Norge er et værhardt land, så det er luft å velge produkter som tåler endel regn, vind snø og kulde, selv om de ofte er litt dyrere. Det lønner seg i lengden. Se også etter utelamper med LED-pærer. De lyser like bra som vanlige pærer, men bruker mye mindre strøm.

Star Trading Solcelebelysning Globus

179,-

Konstsmide Utendørs Vegglampe Firenze Opp Svart

379,-

Tenk annerledes

Klassiske vegglamper og lyktestolper kan være fine, men det finnes også massevis av andre muligheter. Sjekk ut utvalget i nettbutikken vår, og velg gjerne noe litt annerledes til hagen din. Det vil folk legge merke til.

Har du terrasse kan vi dessuten anbefale terrassesettet til LightsOn. Disse er laget for innfelling i selve terassebordene, og kan brukes både på plane flater og i trapper.

Ikke alt lys må være stemningslys

På en regnfull høstdag når du leter etter nøklene dine, er ikke dimmet stemningslys det du trenger. Husk derfor at du også har behov for litt sterkere lys til tider, spesielt på steder som inngangspartiet og garasjen. Et godt tips her er å koble det praktiske lyset til en bevegelsessensor. Da får du nok lys når du trenger det, og stemningslys ellers.

Få stemningsfult lys i bekken med belysning fra Elon. Denne kulpen hadde fremstått helt annerledes uten belysningen.