Meny

Tre fantastiske kakeoppskrifter

Tre varianter av klassiske kaker, tatt ett steg videre.

Ostekaker, bløtkaker og sjokoladekaker er klassikere alle liker. Samtidig kan de enkleste variantene bli litt kjedelige. Vi har smakt oss frem til tre oppskrifter som tar klassikerne ett steg lenger. Man må ha tungen rett i munnen for å bake disse kakene, men de vil garantert imponere gjestene.

Trøffel- og vaniljekremkake

Nettstedet Matprat.no kan skilte med en sjokoladekake med ekstra mye smak, som kombinerer både trøffelkrem og vaniljekrem.

Ingredienser:

  • 2 egg
  • ½ dl. Sukker
  • ¾ dl hvetemel
  • 2 ss maisstivelse
  • 2 ss kakaopulver
  • 2 ss smør

Trøffelkrem:

  • 6 dl kremfløte
  • 400 g kokesjokolade

Vaniljekrem:

  • 3 gelatinplater
  • 1 vaniljestand
  • 4 dl. Melk
  • 4 eggeplummer
  • ½ dl sukker
  • 1 ss maisstivelse
  • ½ vann (til å smelte gelatinen i)

Glasur:

  • 200 g kokesjokolade
  • 80 g smør
Lekker trøffel- og vaniljekremkake Foto: Matprat.no

Fremgangsmåte

Start med å sikte sammen hvetemelet, maisstivelsen og kakaoen. Pisk deretter sammen egg og sukker til eggedosis. Vend så sammen alt dette til en røre, før du tilsetter smeltet, avkjølt smør. Dette helles i en form og stekes på 180 grader i ca. 10 minutter. Bruk nederste rille.

Mens røra stekes i ovnen lager du vaniljekremen. Start med å legge gelatinplatene i kaldt vann. Snitt så opp vaniljestangen, fjern frøene og bland dem inn i melken sammen med eggeplommene, sukkeret og maisstivelsen. Dette vispes til sammen og varmes opp til du har en tykk krem. Varm opp i kjele under omrøring, mens du påser at det ikke koker over.

Fortsett med å koke opp ½ dl vann. Ta kjelen til side og klem forsiktig ut vannet fra gelatinplatene som har ligget i bløt. Rør så platene ut i det varme vannet i kjelen. Tilsett deretter dette gelatinvannet forsiktig i en tynn stråle i vaniljekremen, mens du rører om. Sett så kremen kaldt.

Les også: 3 oppskrifter du kan lage i blender

Lag trøffelkremen ved å brekke opp kokesjokoladen i biter. Smelt dette ammen med 1 dl av kremfløten. Pisk resten av kremfløten halvstiv mens sjokoladen avkjøler seg. Når sjokoladen er fingervarm røres den inn i kremfløten.

Halvparten av trøffelkremen skal fordeles over kakebunnen, mens resten fylles over i en sprøytepose. Lag en ring med trøffelkrem langs kakeformen og sett kaken kaldt. Når kremen har stivnet fordeler du vaniljekremen over kaken, før den på nytt settes kaldt.Når også vaniljekremen har stivnes fordeles resten av trøffelkremen på toppen.

La kaken stå kaldt mens du lager glasuren. Her skal man smelte sammen smøret og sjokoladen over svak varme. Brekk opp sjokoladen i biter før du begynner. Rør glasuren til den er glatt og la den avkjøle seg noe før du brer den over kaken. Sett den ferdige kaken kaldt til glasuren stivner og pynt etter eget ønske. Eksempelvis kan du bruke lime (og eller appelsinskiver, eller friske bringebær.

Kenwood Kjøkkenmaskin KVC3103W

3 490,-

Bløtkake med kirsebær og mascarpone

Denne kaken nådde finalen da Opplysningskontoret for brød og korn gikk sammen med Opplysningskontoret for Meieriprodukter og arrangerte bløtkakekonkurranse i 2017. Oppskriften er laget av Instagram-brukeren 2good2often.

Ingredienser:

  • 4 egg
  • 150 g sukker
  • 75 g potetmel
  • 75 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 vaniljestang
  • 1 sitron

Mascarponekrem:

  • 500 g mascarponeost
  • 6 ss melis
  • 3 ts sitronsaft
  • 1 vaniljestang
  • 5 dl kremfløte

Fyll:

  • 1 pk kirsebærkompott
  • ½ plate mørk sjokolade (70% kakao)
  • 2 dl sitronbrus
  • rød konditorfarge
Nydelig bløtkake med kirsebær og mascarpone Foto: melk.no

Fremgangsmåte

Start med å piske sammen egg og sukker til eggedosis. Så sikter du melet sammen med bakepulveret, og vender det inn i eggedosisen. Deretter skraper du ut frøene fra vaniljestangen og tilsetter dem i røren sammen med finrevet skall av sitron. Dette røres forsiktig om.

Legg bakepapir en rund form og hell røren i. Stek så kaken midt i ovnen ved 180 grader i ca. 30 minutter.  Når du tar ut kaken, lar du den avkjøle seg i formen, lagt opp ned på en rist.@

For å lage mascarponekremen rører du først sammen mascarponeosten, melisen, sitronsaften, litt sitronskall og førene fra en vaniljestang. Bruk håndmikser og rør så lite som mulig.

Pisk kremfløten i en annen bolle, og vend den inn med mascarponen når den har stivnet. Rør forsiktig slik at det ikke skiller seg.

Ta deretter halvparten av kremen over i en ny bolle, og tilsett noen spiseskjeer kirsebærkompott. I samme bolle tilsetter du også en halv plate mørk sjokolade, som du hakker opp. La kremen stå kaldt til den er blitt myk.

Les også: Saken er biff – Slik stekes kjøtt, kyllig og fisk i panne

Fortsett med å dele sukkerbrødet horisontalt i tre deler. Dynk hver bunn forsiktig i sitronbrus. Start så med den første bunnen, som du legger et tynt lag kirsebærkompott på. Deretter smører du på et tykt lag av mascarponekremen med sjokoladebiter.

Legg på neste sukkerbrødbunn opp og gjenta prosessen.

Når du har kommet til toppen bruker du den hvite mascarponekremen uten sjokolade i stedet for den rosa. Pynt så toppen av kaken, for eksempel med hele kirsebær på toppen.

Dersom du ønsker en tydeligere marmorering av kaken, kan du dele mascaarponekremen i tre deler fremfor to. Bruk rød konditorfarge for å lage den ene rosa delen mørkere enn den andre.

Bosch håndmikser MFQ4020

499,-

Ostekake med sitron og jordbærcoulis

Den siste oppskriften kommer fra Trines matblogg, og er en frisk og smakfull ostekake.

Ingredienser:

  • 250 g havrekjeks
  • 100 g smeltet smør
  • 5 gelatinplater
  • 450 g kremost (naturell)
  • 150 g sukker
  • 3 dl kremfløte
  • 1,5 – 2 sitroner

Dekor:

  • 200 g frosne jordbær
  • 50 g melis
  • 1-2 ss sitronsaft
  • Friske bær
  • Mynte/sitronmelisse

Fremgangsmåte

Begynn med å smelte smøret og knuse kjeksene til smuler. Rør så dette sammen og fordel blandingen jevnt i en rund form på ca. 22 cm i diameter. Sett formen kaldt.

Forsett med å blande kremosten og sukkeret i en bakebolle. Kjør denne til du har en jevn blanding. Tilsett deretter kremfløten gradvis og pisk til du har en luftig krem.

Finriv skallet fra 1,5 til 2 sitroner, før du deler sitronene i to og presser ut saften. Du trenger ca. 1 dl sitronsaft. Bruk slikepott og vend inn sitronsaft og sitronskall i osteblandingen.

Neste punkt er å legg gelatinplatene i kaldt vann i 5-10 minutter, mens du varmer 4-5 ss av ostekremen i mirkobølgeovn eller kjele. Bland så gelatinblandingen (klem ut vannet av platene først) forsiktig inn i ostekremen med slikkepotten. Fordel så den ferdige blandingen utover i formen. Denne settes kaldt, tildekket av plastfolie.

I mellomtiden lager du jordbærcoulisen. Start med å blande jordbærene og melisen med blender til du har en jevn saus. Tilsett sitronsaft mens du smaker til og bruk mer melis hvis det blir for surt. Når du har funnet en fin balanse settes også jordbærcoulisen kaldt.

Etter minimum 4 timer i kjøleskapet kan du løsne kaken fra formen. Pynt med friske bær eller urter, og server jordbærcoulisen ved siden av.

Bosch Stavmikser MSM67170

799,-