Meny

Yamaha MusicCast – Trådløs lyd med kvalitet i høysetet

De siste årene har lydkablene omtrent forsvunnet fra husene våre, og det er fullt mulig å følge trenden uten å ofre den virkelig gode lyden.

Se for deg følgende konflikt i stua. Den ene parten, la oss kalle ham mannen i huset, ønsker seg ordentlig lyd til flatskjermen. Han vil se nyversjonen av RoboCop, og det skal høres! Den andre parten, la oss si kona hans, er av en annen oppfatning. Hun er bekymret for hvordan alle høyttalerne vil gå sammen med det øvrige interiøret i huset, som frem til nå har vært planlagt ned til den minste detalj. Ikke minst er hun skeptisk til alle ledningene som fører med.

Vel, nå til dags har disse argumentene stadig mindre tyngde. I løpet av de siste årene har vi fått nye typer høyttalere, som ofte er både nette og små. Dessuten har de blitt trådløse, slik at man slipper å trekke ledninger på kryss og tvers av hele huset. Tvert imot kan man plassere ut trådløse høyttalere for å få lyd i alle rom, og takket være innovative løsninger kan alt styres med mobilen eller nettbrettet. Og best av alt, lydkvaliteten trenger ikke å ofres selv om kablene forsvinner.

«Du kan gjøre akkurat hva du vil, og sende musikken mellom hvert rom. Man kan høre på den samme musikken over alt, eller begrense den til enkeltrom»

Hils på Yamaha MusicCast

Hensikten med MusicCast-systemet er å gjøre lyd- og musikkhverdagen så enkel og grei som mulig:

– Når jeg kommer hjem åpner jeg bare appen. To, tre trykk senere så har du lyd i hele huset, forklarer Richard Hauffen fra Yamaha Norge.

Les også: Guide til riktig lydanlegg

Han viser her til et hjem der ulike løsninger for lyd er installert i flere av rommene i huset. I stua finner du kanskje et kraftig anlegg koblet til TVen, mens trådløse høyttalere er plassert ut på kjøkkenet og soverommet. I tillegg har et moderne hus selvsagt en trådløs router og sitt eget WiFi-nettverk. Gjennom MusicCast kan alle disse enhetene snakke sammen for å sette lyd på hverdagen din:

– Du kan gjøre akkurat hva du vil, og sende musikken mellom hvert rom. Man kan høre på den samme musikken over alt, eller begrense den til enkeltrom, utdyper Hauffen.

En verden av muligheter

Yamaha har allerede et stort antall forskjellige MusicCast-enheter. De tilhører ulike prisklasser, og sortimentet strekker seg fra lydplanker til receivere og aktive høyttalere. I tillegg kommer plasseringsvennlige streaming-høyttalere du kan sette på benken eller henge på veggen.

– Der andre løsninger binder deg til et fast oppsett har vi hele 35 forskjellige enheter du kan velge blant. Du kan derfor skreddersy ditt eget opplegg slik at det passer akkurat deg.

Se utvalget av MusicCast-enheter hos Elon

Du kan også koble til eksternt utstyr til en MusicCast-enhet, og sende lyden fra eksempelvis platespilleren din videre fra stua til soverommet. Plutselig er den gamle, gode spilleren din blitt trådløs, uten at kvaliteten svekkes underveis.

Richard Hauffen, som er Manager hos Yamaha Norge, er Richard Hauffen, som er Manager hos Yamaha Norge, er "litt" over gjennomsnittlig opptatt av lyd. Her fra IFA-messen i Berlin. Foto: Yamaha.
vekkeklokke med radio

Yamaha ISX 80 er en stilfull høyttaler du både kan ha på kjøkkenbenken og henge opp på veggen. Foto: Yamaha.

Lydkvalitet i fokus

Etter 128 år har nemlig Yahama sikret seg musikkunnskap de færreste andre selskaper kan matche, og fokuset på kvalitet og musikkglede preger fortsatt arbeidet:

– Lyd og musikkglede er to forskjellige ting, påpeker Hauffen. Hvis du får gleden av å høre musikk fra et skikkelig anlegg blir det nesten umulig å gå tilbake. La meg si det slik. Folk har aldri hørt mer på musikk enn nå, men kvaliteten på lyden har aldri vært dårligere. Vi vil sette kvaliteten tilbake i høysetet.

Les også: Få den beste TV-lyden

Hauffen legger altså mye vekt på at lydkvaliteten er det aller viktigste for Yamaha, og det er nettopp på dette området de skiller seg ut fra konkurrentene. For å sikre kvaliteten er systemet bygget på WiFi. Lyden sendes ganske enkelt rundt omkring i huset ditt via det trådløse nettet ditt, og dette gjør det mulig med avspilling av 192kHz/24-bits høyoppløste lydformater. Dette gir en betydelig bedre gjengivelse av lyden enn for eksempel strømming over Bluetooth, og de beste MusicCast-enhetene har til og med støtte for 384kHz/32-bit over USB.

Samtidig har naturligvis MusicCast også støtte for både Bluetooth og Airplay. MusicCast-systemet tar sikte på å være så allsidig og brukervennlig som mulig, og ved noen anledninger er Bluetooth den mest naturlige veien å gå. I tillegg gir Bluetooth-støtten deg mulighet til å koble til eksisterende enheter du måtte ha, enten det er snakk om trådløse høyttalere eller hodetelefoner:

– Se for deg at du skal på hytta, og der har du ikke WiFi. Da kan du kjøre Bluetooth som et slags nødaggregat. Det viktigste er å ha lyd. kommenterer Hauffen.

Alt styres fra mobilen

En viktig del av MusicCast-oppskriften ligger i appen du laster ned til telefonen din. Den finnes til både iOS og Android, og er helt gratis å laste ned. Med MusicCast-appen kan du bestemme hva som skal spilles i hvert rom i huset ditt, og fokuset har vært på enkelhet og brukervennlighet. Du kan lenke sammen rom slik at de spiller den samme musikken, eller sende musikk fra kilder ett sted til et rom på motsatt side av huset.

Kvaliteten på lyden er kun avhengig av kilden du spiller fra, ettersom øverføringssystemet ikke setter noen begrensninger. I tillegg har selvsagt MusicCast støtte for både Spotify og nettradio. Dette er et system som takler selv de mest krevende lydfilene i samlingen din, samtidig som fleksibiliteten er på plass.