Meny

Ti fakta du neppe visste om kaffe

Det drikkes 1,6 milliarder kopper kaffe i verden, hver eneste dag!

Svart? Med melk? Med en sukkerbit? Det drikkes utrolig mye kaffe i Norge, men hvor mye vet du egentlig om det sorte gullet?

Ti «fun facts» til neste kaffeslabberas

1. Blant nordmenn som drikker kaffe konsumeres det i gjennomsnitt fem kopper om dagen. Vi gjør altså vår del for å opprettholde den globale totalen på ca. 1,6 milliarder kopper hver eneste dag. Dette hinsidige forbruket gjør koffein til verdens desidert mest brukte stimulerende middel.

Les også: Slik får du perfekt kaffe – hver gang!

2. Det finnes frittvoksende kaffetrær av typen Coffea Arabica i Afrika, men mesteparten av verdens kaffeproduksjon foregår likevel i Brasil og Columbia.

3. Hovedaktøren blant disse to er Brasil, som står for over en tredel av den totale produksjonen i verden.

4. I 2013 lå denne produksjonstotalen på ca. ni millioner tonn råkaffe, og i Norge alene blir rundt 40 000 tonn kaffe importert årlig.

Kaffebønner er egentlig frø

5. Vi snakker gjerne om kaffebønner, men begrepet frø er teknisk sett mer dekkende. Kaffe lages nemlig av frukter som vokser på visse trearter, men det er bare kjernen som brukes. At vi omtaler disse kjernene som bønner, kommer trolig av at de blir tørket, brent og malt. Dermed blir utseendet mer likt bønner.

6. Ifølge vandrehistoriene startet kaffens liv i Etiopia for over 1500 år siden. Da skal en gjeter ha oppdaget at geitene hans ikke fikk sove etter å ha spist av en plante med røde bær. Dette gjorde de lokale munkene interessert. De forsøkte å blande bærene med varmt vann, og den gang som i dag hadde drikken en oppkvikkende effekt. For kaffen var reisen mot å bli en av verdens mest populære drikker i gang.

Vi har en mengde kaffemaskiner i sortimentet

KJØP HER

7. For over 700 år siden dukket kaffe opp i den formen vi kjenner drikken i dag. Dette var i Jemen, og drikken slo godt an ettersom alkoholholdige drikker ikke var tillatt i området på grunn av muslimsk tro.

Ingen kaffe i Norge før på 1600-tallet

8. I Norge skulle det gå vesentlig lengre tid før kaffen ankom. Det begynte i det små på 1600-tallet, som en drikk for de velstående. Deretter vokste nasjonal utbredelse gradvis frem utover mot 1800-tallet.

9. På 1700-tallet ble kaffe brukt som et medisinsk middel hvis hensikt var å motvirke potens hos munker og prester.

10. I nyere tid har studier vist at kaffe kan redusere faren for diabetes, Alzheimers, Parkinsons, hjerteinfarkt og visse krefttyper. Faktisk viser en rapport fra Universitet i Tromsø at 3-6 kaffekopper om dagen kan reduserer faren for blodpropp i ben og lunger. Om det faktisk er sunt å drikke så mye kaffe hver dag, er likevel diskuterbart.

Listen er hentet fra nettstedet godt.no.