Meny

Ti fakta du neppe visste om kaffe

Det drikkes 1,6 milliarder kopper kaffe i verden, hver eneste dag!

Svart? Med melk? Med en sukkerbit? Det drikkes drikker utrolig mye kaffe i Norge, men hvor mye vet du egentlig om det sorte gullet?

Kaffekopp med bladmønster.

Blant mange kaffehus/restauranter går det nærmest sport i å servere kaffe med mest mulig imponerende mønster.

Ti fun facts til neste kaffeslabberas

1. Blant nordmenn som drikker kaffe konsumeres det i gjennomsnitt fem kopper om dagen. Vi gjør altså vår del for å opprettholde den globale totalen på ca. 1,6 milliarder kopper hver eneste dag. Dette hinsidige forbruket gjør koffein til verdens desidert mest brukte stimulerende middel. 2. Det finnes frittvoksende kaffetrær av typen Coffea Arabica i Afrika, men mesteparten av verdens kaffeproduksjon foregår likevel i Brasil og Columbia. Les også: 5 huskeregler når du skal kjøpe vannkoker 3. Hovedaktøren blant disse to er Brasil, som står for over en tredel av den totale produksjonen i verden. 4. I 2013 lå denne produksjonstotalen på ca. ni millioner tonn råkaffe, og i Norge alene blir rundt 40 000 tonn kaffe importert årlig.

Kaffebønner er egentlig frø

5. Vi snakker gjerne om kaffebønner, men begrepet frø er teknisk sett mer dekkende. Kaffe lages nemlig av frukter som vokser på visse trearter, men det er bare kjernen som brukes. At vi omtaler disse kjernene som bønner, kommer trolig av at de blir tørket, brent og malt. Dermed blir utseende mer likt bønner. 6. Ifølge vandrehistoriene startet kaffens liv i Etiopia for over 1500 år siden. Da skal en gjeter ha oppdaget at geitene hans ikke fikk sove etter å ha spist av en plante med røde bær. Dette gjorde de lokale, søvnløse munkene interessert. De forsøkte å blande bærene med varmt vann, og den gang som i dag hadde drikken en oppkvikkende effekt. For kaffen var reisen mot å bli en av verdens mest populære drikker igang.