Meny

Ta med radioen på ferie

Mari Hagerup fra Digitalradio Norge.

– Med de nye DAB-nettene er det bedre mottak langs veien enn via FM-nettet, forteller kommunikasjonssjef Mari Hagerup hos Digitalradio Norge.

Er det duket for bilferie i sommer, eller tar du deg en velfortjent hytteferie på Sørlandet? Da ligger det an til at radioen blir din nye bestevenn.

Heldigvis kan du glede deg til strålende dekning langs veiene, og større kanalutvalg.

Bedre mottak

– Med de nye DAB-nettene er det bedre mottak langs veien enn via FM-nettet. Veidekningen er høyere på landsbasis, og tillegg får du flere kanaler i bilen med DAB-radio. Nå kan du velge mellom 23* kanaler over store deler av landet, forteller Hagerup.

Butikksjef Anstein Voreland hos Elon Vennesla ser også klare fordeler med digitaliseringen. Bedre mottakerforhold og et større kanalutvalg gjør mye for lytteropplevelsen, og er spesielt positivt for deg som kjører mye i bil.

Bagasje i bil.

– Hører du på radio i bilen vil du se en kraftig forbedring. For å bruke det eksisterende bilanlegget trenger du et adapter, som er enkelt å montere. Flere adaptere lar deg også streame fra mobilen, slik at du kan høre Spotify-låtene fra anlegget, forteller han.

– Sjekk antennen!

– Husk for eksempel at du ikke kan bruke en FM-antenne til å ta I mot DAB i bil – og at DAB-antennen MÅ stå vertikalt. Glassantenner må heller ikke være plassert på områder med for eksempel solfilm, råder hun.

Har du med deg en reiseradio på tur, bør du også sjekke antennen.

– Vi ser at mange hopper bukk over helt elementære ting, som å trekke opp antennen eller å gjøre et kanalsøk. Også med DAB kan man trenge å retningsstyre antennen. Husk også at du bør gjøre et nytt kanalsøk hvis du flytter radioen over store avstander, som hjemmefra til hytta.

Nytt sted, nytt kanalsøk

Det er ofte store forskjeller i kanaltilgjengelighet fra sted til sted. Ettersom DAB-radioen spiller fra kanalene du hentet inn sist, bør du gjøre et nytt kanalsøk når du befinner deg på et nytt sted. Hold knappen inne i tre sekunder, og jobben er gjort.

– Et godt tips er også å stille inn på en av NRKs hovedkanaler når du undersøker dekningsforholdene. Kommersielle radiokanaler har lavere dekning enn NRK, akkurat som på FM. Skulle du fortsatt oppleve dårlig dekning, anbefaler vi å se på antenneløsninger, for eksempel utendørsantenne, sier hun.

*Antall riksdekkende radiokanaler i DAB-nettet øker stadig. 23 nye radiostasjoner er gjeldende fra 11. juni 2015.