Meny

Sparetips i julen

Unngå slunken lommebok etter julefeiringen. Her tipsene som gir deg en litt mer økonomisk jul.

I de glade juletider bruker vi ekstra mye penger. I gjennomsnitt bruker nordmenn nærmere 10 700 kroner hver årlig på mat, adventskalendere, julegaver og julepynt.

Her er fem tips som gjør julen hyggelig – men også rimelig.

1. Start tidlig, og be om ønskeliste

Jo nærmere du kommer julaften, jo dyrere blir julegavene. Det gjelder både i fysisk butikk og på nett. Derfor bør du komme i gang så fort som overhodet mulig, og det gjør du enklest ved å unngå impulskjøp, og be om en ønskeliste.

Venter du for lenge, kan varene du leter etter også bli utsolgt. Handler du på nett kan det også ta lengre tid med levering enn forventet.

2. Husk postfristene

Gavene skal helst være på plass 24. desember. De fleste norske nettbutikker er flinke til å opplyse om siste bestillingsfrist for garantert levering før julaften, men blir det ikke opplyst bør du bestille senest 16. desember.

Det er nemlig Postens anbefaling for å sikre at mottagere får gavene du sender innenlands til julaften. Ved utenlandshandel tar det gjerne lengre tid, men dette står som regel presisert på sidene hos produsenten.

3. Husk toll i utenlandske nettbutikker!

Mange varer er billigere når du kjøper dem i utenlandske nettbutikker. Det de færreste regner med, er ekstrakostnadene når det overskrider tollgrensen.

I Norge har vi en tollgrense på 350 kroner totalt. Det vil si: Frakt, moms, toll, særavgift og et fortollingsgebyr må iberegnes i totalprisen. Vanligvis er det nok å forholde seg til sluttprisen i betalingsvinduet. Står det at beløpet er på under 350 kroner, må du vanligvis ikke betale noe ekstra.

Koster varen mer enn 350 kroner med frakt og forsikring må du også betale 25 prosent av beløpet i moms. Sjekk derfor alltid totalbeløpet i Tollvesenets priskalkulator for å unngå en prissmell.

4. Planlegg matinnkjøpet

Vi bruker mest penger på gaver, men ikke langt etter kommer julematen. Ifølge Bror Stende hos Virke bruker vi rundt 4460 kroner hver på matvarer, drikkevarer og andre dagligvarer, mens 6270 kroner går med til julepynt, klær og gaver.

Et godt tips for å unngå ekstrautgifter er å planlegge tidlig, og handle mye om gangen. Da har du alltid oversikt over hva som befinner seg i kjøleskapet. Lag en liste over hvilke dager du får besøk, og deretter hvor mange som kommer. Handelen kan du deretter gjøre i puljer.

Sjekk også prisene i forskjellige butikker – kanskje det er mer økonomisk å kjøpe kjøttvarene i kvalitetshandler, mens resten handles inn i dagligvarebutikken?

5. Ta julebordet hjemme

Julebord med venner og kjente kan også bli veldig dyrt om dere drar ut på restaurant. Et like hyggelig alternativ er å holde det hjemme. Da får dere mer for pengene, og dere kan legge i litt hver for å lage et skikkelig festmåltid.