Meny

Her er sommerens beste grilltips

Som kokk, Norges Grillmester-dommer og Meny-kjøpmann har Espen Schøning Lie meget god greie på grilling.

Norges Grillmester-dommer Espen Schøning Lie deler sine beste tips for å lage perfekt grillmat.

I to sesonger av TV-serien Norges Grillmester deltok Espen Schøning Lie som dommer. I tillegg har han vært kokk og ferskvareansvarlig hos Meny i flere år. Når det gjelder grillmat er hans første råd er enkelt:

– Tålmodighet er kjempeviktig når du skal grille. Har du dårlig tid, blir ikke resultatet bra, forklarer han.

Les også: Slik velger du riktig grill

– Vent til grillen er ordentlig varm

Mesterkokken forklarer hvorfor dette med tålmodighet er så viktig:

– Du må vente til grillen er ordentlig varm! Bruker du engangsgrill, er den som regel ordentlig varm først når folk er ferdige med grillingen. Resultatet er at kjøttet eller fisken blir liggende og småkoke, i smaken av tennvæske. Vent til grillen er varm, uansett hvilken grilltype du har. Risten skal være like varm som en brennhet stekepanne.

Tilsett marinaden til slutt

Når det kommer til marinade, er det andre bruksregler som gjelder: Kjøper du ferdig marinert kjøtt, tipser Schøning Lie deg om å fjerne så mye som mulig av marinaden før du legger kjøttet på grillen. Marinadene inneholder gjerne mye sukker, og det svir seg på grillristen.

– Tilsett marinaden til slutt i stedet. Flere marinader er oljebaserte, og flammer opp hvis du ikke tar av det overflødige. Derfor bør du heller pensle kjøttstykkene mot slutten i stedet.

Som et alternativ til pommes frites og potetsalat foreslår Schøning Lie noe syrlig, som for eksempel salsa eller en frisk chimichurri.

– Biffen er utrolig god med syrlig tilbehør. Kalorifattig og friskt, og du slipper å bli så tung i magen.

Frisk chimichurri

  • 3 ss sherryeddik
  • Saften av ½ lime
  • 4 fedd hvitløk
  • 1,5 stk rød chili, finkuttet
  • ½ dl olivenolje

Bland ingrediensen godt i en skål. Tilsett så 4 ss finstrimlet bladpersille og la sausen modnes i cirka 30 minutter.

– Det er lov å være gjest på egen fest

Schøning Lie tror mange blir veldig stresset når de inviterer til grillkveld. Han foreslår derfor at man gjør klart tilbehøret dagen før:

– Ikke stress i siste liten, siden nesten alt av tilbehør kan tilberedes i god tid. Da kan du heller ta siste finish på grillkvelden. Husk – det er lov å være gjest på egen fest!

Se hele utvalget av grill og grillutstyr

Dropp pommes frites og potetsalat til grillmaten, til fordel for en syrlig chimichurry Gjør grillfesten ekstra hyggelig med noe spennende og annerledes, som for eksempel chimichurry.