Meny

Slow cooker-tips

I løpet av bare noen få år har den amerikanske kjøkkendingsen slow cooker funnet veien inn i norske hjem. Men hva er det egentlig?

Et noe misvisende navn til tross – en slow cooker kan frigjøre mye tid på kjøkkenet. Med en slow cooker kan du lage deilig, hjemmelaget mat med ferske og ekte ingredienser, uten å stå i flere timer på kjøkkenet for å tilberede retten.

Les også: Middagssuksess med sous vide

Hva er en slow cooker?

En tradisjonell slow cooker har tre deler: Et varmeelement, beholder og et lokk. Tanken er at du skal langtidskoke maten: Velg en temperatur mellom lav, medium og høy, og la måltidet lage seg selv. Varmeelementet holder en jevn varme over lengre tid, slik at du trygt kan dra på jobb mens retten godtgjør seg. Bruker du lav varme kan maten stå i cirka åtte timer, mens retter som tilberedes med høy varme kan stå og koke i rundt tre timer.

Du trenger heller ikke bekymre deg for tørrkoking. Siden maten lages i en lukket beholder vil veldig lite væske fordampe, som igjen betyr et saftigere resultat.

Crock-pot med deilig måltid. I amerikanske hjem er slow cooker nærmest fast inventar. Crock-Pot er et av de mest kjente merkene, og i senere år har det også kommet til Norge. Nå lager også norske produsenter egne varianter. Foto: Shutterstock.

Hvordan gjør du det?

Helt i starten kan det være vanskelig å finne suksessformelen. Får du ofte et grøtete resultat, eller ser du at meieriproduktene skiller seg når det har ligget en stund? Ikke fortvil! Det er noen enkle ting du kan gjøre for å få enda bedre resultater under matlagingen.

1) Ikke løft opp lokket!

Selv om fristelsen er stor, bør du for all del unngå å lette på lokket midt i matlagingen. Hvis du gjør det vil både varme og damp slippe ut, og resultatet vil bli et ganske annet enn om du lot gryten stå urørt.

2) Ikke bruk for mye væske

Til forskjell fra ovnsbakte retter, der veldig mye vann fordampes, vil det motsatte skje i en slow cooker. Holder du lokket på vil for eksempel damp dryppe ned igjen i gryten – og nettopp derfor kan du kutte ned litt på de flytende ingrediensene.

3) Maten blir grøtete!

Det kan rett og slett skyldes at du langtidskoker feil type mat. Ikke alt blir like godt i en slow cooker – gode eksempler på dette er brokkoli, asparges og mandelpoteter. Noen grønnsaker kan fort gå i oppløsning ved koking over lengre tid, men kutter du opp for eksempel løk, gulrøtter eller kålrot i store biter smaker det ekstra godt på tallerkenen. Det er også en fordel å velge større og mer fettrike kjøttstykker.

4) Få frem stekeskorpen

Hvis smaken er veldig anonym, og du savner den crispy smaken, kan du trygt brune både grønnsaker og kjøtt før du legger det i slow cookeren. Etter maten er kokt, kan du alternativt fjerne skinnet eller la kjøttstykket ligge i ovnen i noen minutter med grillfunksjonen på.

5) Ikke fyll slow cookeren til brenden

For best resultat, bør du unngå å overfylle slow cookeren med mat. Fyll den opp til cirka to tredjedeler, og du er sikker på at måltidet blir ferdig til riktig tid med gitt temperatur.