Meny

Slik velger du mobil til barna

Noen barn er flinkere med teknologi enn foreldrene deres, men det er likevel de voksne som bestemmer.

Hva gjør du når ”alle i klassen” har fått mobil allerede?

Når man skal kjøpe mobiltelefon til små barn, spesielt hvis det er den første gangen, må tre spørsmål besvares:

  1. Er barnet gammelt nok?
  2. Hvilke mobiler passer for barn?
  3. Hvordan skal man kontrollere bruken?

Hvor gammelt bør barnet være før det får sin første mobil?

Mange foreldre gir barna deres første mobiltelefon når de begynner å bevege seg ute på egenhånd, for eksempel til og fra skolen eller venner. Dette for å gjøre det enklere å få kontakt med ungene. Ifølge Medietilsynets Foreldre og medier-undersøkelse 2018 er gjennomsnittsalderen for å få sin første mobiltelefon 8,8 år.

Les også: 10 grunner til å velge Huawei Mate 20 Pro

Man starter ofte med enkel telefon man kun kan ringe og sende meldinger med, før man oppgraderer litt senere. Utvider man aldersklassen til  9-11 år viser Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse 2018 at kun 4 prosent av barna ikke hadde mobiltelefon. Hele 87 prosent hadde sin egen mobil, av typen smarttelefon.

Hvilke mobiler passer for barn?

Barn har ikke behov for toppmodeller med de mest avanserte funksjonene, så prioriter heller faktorer som batteritid, byggkvalitet og pris. Ett alternativ er å la barnet arve din gamle telefon når du selv kjøper ny.

Når det gjelder abonnement tilbyr mange operatører i dag familiepakker. Disse lar deg fordele mengden mobildata til hvert familiemedlem, mens tale og meldinger ikke har noen begrensninger.

Tidligere var det vanlig å gi barn mobiltelefoner med kontantkort, men da risikerer man at det ikke er penger igjen til å ringe hjem. Derfor anbefaler vi et frittstående abonnement med ubegrenset tale/meldinger, hvis en familiepakke ikke er et alternativ. Å styre hvem barnet kan ringe til kan du uansett gjøre på selve mobilen.

For å holde kontroll på kostnadene, bør abonnementet ha en begrensning på datamengde.

Les også: Slik får du barna til å spise grønt

Hvordan skal man kontrollere barnas mobilbruk?

Det beste er å etablere tillitt mellom deg og barnet, og sette opp klare regler for hva som er lov og ikke. Samtidig er det vanlig at barn ”tester grensene”, så man bør ha en viss kontroll på hva som er mulig på barnas telefon.

Som et minimum bør man sikre at barnet ikke får se vokseninnhold som pornografi eller voldelig innhold. Dessuten bør de ikke ha fri tilgang til å kjøpe apper/tjenester.