Meny

Slik velger du mobil til barna

Noen barn er flinkere med teknologi enn foreldrene deres, men det er likevel de voksne som bestemmer.

Hva gjør du når ”alle i klassen” har fått mobil allerede?

Når man skal kjøpe mobiltelefon til små barn, spesielt hvis det er den første gangen, må tre spørsmål besvares:

 1. Er barnet gammelt nok?
 2. Hvilke mobiler passer for barn?
 3. Hvordan skal man kontrollere bruken?

Hvor gammelt bør barnet være før det får sin første mobil?

Mange foreldre gir barna deres første mobiltelefon når de begynner å bevege seg ute på egenhånd, for eksempel til og fra skolen eller venner. Dette for å gjøre det enklere å få kontakt med ungene. Ifølge Medietilsynets Foreldre og medier-undersøkelse 2018 er gjennomsnittsalderen for å få sin første mobiltelefon 8,8 år.

Les også: 10 grunner til å velge Huawei Mate 20 Pro

Man starter ofte med enkel telefon man kun kan ringe og sende meldinger med, før man oppgraderer litt senere. Utvider man aldersklassen til  9-11 år viser Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse 2018 at kun 4 prosent av barna ikke hadde mobiltelefon. Hele 87 prosent hadde sin egen mobil, av typen smarttelefon.

Samsung Mobiltelefon Galaxy J3 16GB Sølv (2017)

1 899,-

Hvilke mobiler passer for barn?

Barn har ikke behov for toppmodeller med de mest avanserte funksjonene, så prioriter heller faktorer som batteritid, byggkvalitet og pris. Ett alternativ er å la barnet arve din gamle telefon når du selv kjøper ny.

Når det gjelder abonnement tilbyr mange operatører i dag familiepakker. Disse lar deg fordele mengden mobildata til hvert familiemedlem, mens tale og meldinger ikke har noen begrensninger.

Tidligere var det vanlig å gi barn mobiltelefoner med kontantkort, men da risikerer man at det ikke er penger igjen til å ringe hjem. Derfor anbefaler vi et frittstående abonnement med ubegrenset tale/meldinger, hvis en familiepakke ikke er et alternativ. Å styre hvem barnet kan ringe til kan du uansett gjøre på selve mobilen.

For å holde kontroll på kostnadene, bør abonnementet ha en begrensning på datamengde.

Les også: Slik får du barna til å spise grønt

Hvordan skal man kontrollere barnas mobilbruk?

Det beste er å etablere tillitt mellom deg og barnet, og sette opp klare regler for hva som er lov og ikke. Samtidig er det vanlig at barn ”tester grensene”, så man bør ha en viss kontroll på hva som er mulig på barnas telefon.

Som et minimum bør man sikre at barnet ikke får se vokseninnhold som pornografi eller voldelig innhold. Dessuten bør de ikke ha fri tilgang til å kjøpe apper/tjenester.

Huawei Smart-telefon Mate 20 Lite Sort

3 390,-

Mulighetene innen foreldrekontroll varierer fra mobil til mobil. På iPhone/iPad kan du justere hvilket innhold/funksjoner som skal være tilgjengelig i innstillingene. Det gjøres under ”skjermtid” og deretter ”innhold og personvern”.

Du kan lese mer om barnesikring av mobilen hos familieklubben.

Har du Android-telefon er det variasjoner mellom de ulike produsentene, men alle har gode løsninger for foreldrekontroll. Før du gir fra deg telefonen bør du sette av tid til å undersøke innstillingene og mulighetene.

Hvis barnet skal bruke din mobil er det mulig å låse skjermen til appen som er aktiv. På denne måten kan du låne bort telefonene uten å endre innstillingene.

Frem til barnet har fylt 13 år er det ikke tillatt at de har sin egen Google Play- eller Apple-konto.

Gode tips fra barnevakten.no

Nettstedet barnevakten.no spesialiserer seg på bevisst mediebruk blant barn og unge. De har satt sammen følgende liste med nyttige mobiltips:

 • Lær barna at de alltid skal spørre om lov før de deler bilder, filmer eller informasjon om andre. 
 • Bevisstgjør barna på personvern, og lær dem å tenke kritisk rundt egen eksponering gjennom tekst, bilder, filmer og i livestream.  
 • Lag klare regler for nedlastning av apper og spill, og bruk av penger i spill. Det er også smart å sette seg inn i innstillingene på mobilen. 
 • Snakk med barnet om hva som er greit og ikke greit å si på nett når de chatter i spill og sosiale medier – eller kommenterer andres bilder, filmer og statusoppdateringer.  
 • Bevisstgjør barnet på ikke å opprette én-til-én kontakt på chat  med folk de kun kjenner fra nett og spill. I tilfelle bør du som voksen først godkjenne nettvennen eller spillvennen.
 • Gjør klare avtaler om skjermtid og hvilke tidspunkt og eventuelle soner mobilen skal være slått av. Vi anbefaler skjermfrie måltider, og skjermpause fra cirka en time før man skal sove. 
 • Gjør det tydelig for barn at vi har både forpliktelser og rettigheter på nett, og at de kan komme til deg og snakke om alt, – også hvis de opplever noe ubehagelig eller vanskelig. 
 • Vær et godt forbilde, både med tanke på egen skjermtid og hva du selv deler og kommenterer. 
 • Ta gjerne mobillappen sammen med barna. Mobillappen er et sertifikat og en leken øvelse laget for at barn kan bevisstgjøres på å ta smarte valg. Mobilsertifikatet er utviklet av Telenor i samarbeid med Barnevakten, og er tiltenkt barn fra 8 til 11 år.

Og helt til slutt, kjøp beskyttelsesdeksler til telefoner du gir barna. Det er fort gjort å miste dem i bakken.

Panzerglass Skjermbeskyttelse Samsung Galaxy Note 8

349,-