Meny

Slik tyder du PC-spesifikasjonene

Vi forklarer de mest vanlige begrepene…

Du er langt fra alene hvis du ikke skjønner noe som helst av de tekniske spesifikasjonene til datamaskiner. Heldigvis er det ikke så vanskelig som man skulle tro ved første øyekast.

Obs! Denne guiden er skrevet som en hjelp til nybegynnere som ønsker å forstå spesifikasjonene bedre før et PC-kjøp, og ikke som en dybdeartikkel.

Hovedkort

Hovedkortet er den sentrale delen i en datamaskin. Det er hovedkortet som binder innmaten sammen, da alle de andre komponentene er koblet til hovedkortet. Du må derfor alltid sørge for at hovedkortet ditt har støtte for ny maskinvare du ønsker å kjøpe.

For bærbare datamaskiner er det sjelden mulig å bytte ut hovedkortet.

CPU (prosessor)

Prosessoren er datamaskinens sentrale hjerne. Hvor rask og kraftig prosessoren er, har dermed stor betydning for hvilke oppgaver maskinen takler.

Vi har i hovedsak to produsenter av prosessorer: Intel og AMD. Felles for begge er at primært tre punkter avgjør prosessorkraften. 1) Hvor ny teknologi prosessoren er bygget på. 2) Hvor mange kjerner den har. 3) Hvor høy klokkehastigheten er.

Se vårt utvalg av bærbare PC-er.

Det ligger mye komplisert teknologi til grunn for en prosessor, men i praksis er hovedregelen likevel enkel. Jo nyere generasjon, flere kjerner og høyere hastighet prosessoren har, desto mer vil den håndtere.

Skal du drive med videoredigering i 4K-oppløsning eller kjøre de nyeste dataspillene med best mulig grafikk, vil du trenge en prosessor fra den øvre delen av skalaen. Skal du kun surfe på nettsider og skrive Word-dokumenter holder det med mindre kraftig (og dermed billigere) CPU.

Man kan bruke utrolig mye tid på å sette seg inn i de ulike produktfamiliene dersom man ønsker det. Eksempelvis er en Intel Core i7-7920HQ-prosessor en toppmodell (i7) med høy ytelse fra syvende generasjon. 7-tallet i 7920 indikerer generasjonen, mens 920 peker på ytelsen (jo høyere jo bedre). Videre står H-en for ”high performance graphics” og Q-en står for ”quad core” (fire kjerner).

Når det er sagt er det heldigvis ikke nødvendig å lære seg alt dette for å ta et fornuftig valg. Gjør heller et Google-søk på prosessorene i maskinene du vurderer. Da vil du raskt få et inntrykk av hvor de ligger i landskapet og hva du kan forvente av ytelse. Det finnes mange nettsider som rangerer CPU-modeller, og flere av dem lar deg sette opp ulike modeller til direkte sammenligning på ytelse.

På denne måten får du mest mulig for pengene dine, og en pekepinn på hva du må betale for ønsket bruk.

Webkamera? Kabler? Minnepinne? Vi har masse tilbehør til PC

RAM (Minnebrikker)

RAM står for random-access memory eller det vi på godt norsk kaller minne. RAM brukes til å midlertidig lagre data operativsystemet eller programmer trenger rask tilgang til. Fordelen med RAM-brikkene er at de lar systemet skrive eller lese av data vesentlig raskere enn harddisker. Dermed blir maskinen din rask og effektiv i bruk.

Den mest brukte RAM-typen er SDRAM, eller ”synchronous dynamic random-access memory”. Teknologien har vært i bruk siden 70-tallet, og vi har nå kommet til fjerde generasjon (DDR4). De fleste maskiner i salg bruker imidlertid fortsatt DDR3.

I de fleste sammenhenger er derfor hastigheten (antall MHz) og lagringskapasiteten (antall GB) mest vesentlig. Flere GB vil si mer kapasitet, mens gevinsten på hastighet er avhengig av de aktuelle minnebrikkenes forsinkelse (latency). Å beregne dette er best overlatt til mer avanserte brukere, mens en gjennomsnittlig forbruker kommer langt med 8GB og 1866-2133MHz.

GPU (Grafikkort)

GPU står for ”graphics processing unit” eller grafikkprosessor. Dette er med andre ord en egen prosessor dedikert til grafikk. Det er primært selskapene Nvidia og AMD som lager grafikkort, og man kan lese mye ut fra navnene til de ulike modellene.

Trenger du ny PC-skjerm? Kjøp online her.

Nvidia-kort har navn som GT 920 og GTX 950. GT brukes om budsjettkort, mens GTX brukes om kraftigere modeller. I tillegg har ekstra kraftige kort ofte tilnavnet ”Ti”, mens ”M” står for ”mobile” og brukes i bærbare maskiner. Det første sifferet slår fast hvilken generasjon kortet tilhører, mens de øvrige peker på ytelsen. Innenfor hver generasjon vil altså et høyere tall bety bedre ytelse, og det blir først trøbbel dersom man skal sammenligne for eksempel et GTX 980-kort med et GTX 1050-kort. Sistnevnte har lavere ytelsestall, men er en generasjon nyere, så hvilket er best?

I slike situasjoner vil et Google-søk hjelpe deg, på samme måte som for CPU-er.

For AMD er kortene delt inn i tre kategorier: R5 (budsjett), R7 (middels) og R9 (høy ytelse. Deretter følger tre siffer der det første antyder generasjonen og de to neste ytelsen. Et R7 250-kort er med andre ord et kort fra andre generasjon (200-serien), midt på treet (50) i mellomklassen (R7).

Hvis en X er plassert helt i slutten betyr dette at du sitter på en spesialutgave at akkurat dette kortet, med noe bedre ytelse.

AMD byttet til dette systemet for bare noen år siden. Derfor ligger AMD-kort mye tidligere i generasjonstall enn Nvidia. Før byttet hadde AMD-kort navn som HD 7970 (7. generasjon og 970 ytelse).

Grafikkort har også en viss mengde dedikert minne (målt i GB). For ulike programmer og spill foreligger det ulike krav til hvor mange GB kortet ditt må ha. Grunnprinsippet her er ganske enkelt jo mer og raskere minne desto bedre.

Bærbare PC-er i budsjettklassen leveres ofte med integrert grafikk i stedet for en dedikert GPU. Disse maskinene har typisk vesentlig dårligere grafikkytelse og egner seg ikke til videoredigering eller spill

Har du enkel PC-bruk? Hva med et nettbrett?

HDD/SDD

Dette er forkortelsene for vanlige harddisker (hard disk drive) og vesentlig raskere SSD-disker (solid state drive). Noen bruker feilaktig begrepet minne om diskene, men et mer presist begrep er lagringsplass. Her er prinsippet kjent for de fleste. Jo større kapasitet desto mer data kan du lagre, og jo raskere skrivehastighet desto raskere går overføringen av filer.

USB-C

Til forskjell fra USB2 og USB3, baserer nokså nye USB-C seg på en ny port. USB-C-enheter kan med andre ord ikke benytte gamle USB-kabler eller kontakter. Til gjengjeld fungerer USB-C-kontakten begge veier.

Kjøp din neste skriver på elon.no