Meny

Skal vi stille klokken frem eller tilbake?

Vi nærmer oss vintertid, og dermed dukker det samme gamle spørsmålet opp: Hvilken vei skal vi stille klokken?

Overgangen mellom sommertid og vintertid har lenge vært grobunn for forvirring. Når skal den stilles igjen? Og hvilken vei?

Når skal vi stille klokken?

I dag er heldigvis både smarttelefonen og DAB-radioen koblet til internett, slik at de stiller seg til rett tid automatisk. Det kan likevel være greit å vite at du får en time ekstra søvn når klokken stilles natt til 29. oktober. Tilsvarende vis forsvinner en time natt til siste søndag i mars.

En god huskeregel

De som fortsatt har en analog klokke har naturligvis behov for å stille denne, og da trenger man en god huskeregel. Den aller enkleste er å alltid stille klokken mot sommeren. Altså frem på våren, og tilbake på høsten. Enkelt og greit.

Vekkerklokke på nattbord. Det kan være lurt å stille klokken før du legger deg. Da slipper du å møte opp en time for tidlig til avtalen på søndag.

Hvorfor har vi sommertid?

Det er kanskje ikke så overraskende, men sommertid ble innført for å spare energi og utnytte kveldssolen i sommerhalvåret bedre. Tyskland var det første landet til å innføre dette, noe de gjorde i 1916. Ideen om sommertid var da allerede 132 år gammel, men altså ikke tatt i bruk før under første verdenskrig.

Her i Norge har vi vært litt av og på når det kommer til sommertid, men fra og med 1996 ble vi med på EUs avgjørelse om å innføre det på fast basis.

Trøttheten din er ikke bare innbilning

Behovet for å spare energi har nok falt litt bort i moderne tid, men vi velger altså å holde fast ved å stille klokken to ganger i året. Dette gjør vi til tross for studier som viser at det går ut over søvnkvaliteten. Det er nemlig slik at din indre klokke er mer i tråd med naturen og soloppgangen enn med myndighetenes avgjørelser.

Radio til hele familien. Kan kjøpes hos Elon.

Med forbehold om endringer i priser/sortiment.