Skal vi stille klokken frem eller tilbake?
Vi nærmer oss vintertid, og dermed dukker det samme gamle spørsmålet opp: Hvilken vei skal vi stille klokken?
Overgangen mellom sommertid og vintertid har lenge vært grobunn for forvirring. Når skal den stilles igjen? Og hvilken vei?
Når skal vi stille klokken?
I dag er heldigvis både smarttelefonen og DAB-radioen koblet til internett, slik at de stiller seg til rett tid automatisk. Det kan likevel være greit å vite at du får en time ekstra søvn når klokken stilles natt til 29. oktober. Tilsvarende vis forsvinner en time natt til siste søndag i mars.
En god huskeregel
De som fortsatt har en analog klokke har naturligvis behov for å stille denne, og da trenger man en god huskeregel. Den aller enkleste er å alltid stille klokken mot sommeren. Altså frem på våren, og tilbake på høsten. Enkelt og greit.

Hvorfor har vi sommertid?
Det er kanskje ikke så overraskende, men sommertid ble innført for å spare energi og utnytte kveldssolen i sommerhalvåret bedre. Tyskland var det første landet til å innføre dette, noe de gjorde i 1916. Ideen om sommertid var da allerede 132 år gammel, men altså ikke tatt i bruk før under første verdenskrig.
Her i Norge har vi vært litt av og på når det kommer til sommertid, men fra og med 1996 ble vi med på EUs avgjørelse om å innføre det på fast basis.
Trøttheten din er ikke bare innbilning
Behovet for å spare energi har nok falt litt bort i moderne tid, men vi velger altså å holde fast ved å stille klokken to ganger i året. Dette gjør vi til tross for studier som viser at det går ut over søvnkvaliteten. Det er nemlig slik at din indre klokke er mer i tråd med naturen og soloppgangen enn med myndighetenes avgjørelser.

Med forbehold om endringer i priser/sortiment.