Meny

Sett stemningen med lamper og lys

En moderne lampe kan være et kunstverk samtidig som den er praktisk…

Har du noen gang tenkt på hvor mye lysene dine har å si hjemme i stua? Uansett om lampene i boligen din er nøye planlagt eller mer tilfeldig montert spiller de en viktig rolle i hvordan huset fremstår. Uten lysene blir alt bokstaveligtalt mørklagt straks sola forsvinner, noe den strengt tatt gjør nokså tidlig store deler av året i Norge.

Velg og plasser lyskildene med omhu

Med fornuftig belysning kan du snu denne mørketiden om til noe positivt. Nå er det bare du som bestemmer hvilke deler av interiøret som skal belyses, og hvor kraftig lyset skal være rundt omkring. Mange lamper danner interessante mønster på vegg og gulv, og du er ikke nødt til å bruke alle lysene hele tiden. Gå heller for et bredere spekter av lamper og lys, slik at du kan tilpasse belysningen til både gulvvasken og filmkvelden. Mulighetene er nærmest uendelige, ikke minst hvis du velger lamper som lar deg rette lyset i forskjellige retninger. Eksperimenter med ulike kombinasjoner og fargetemperaturer på pærene.

Se vårt store utvalg innen belysning

 Gå for lys som kan dimmes

For ytterligere kontroll trenger du dimmere. På denne måten kan de samme lyskildene utfylle forskjellige behov. La oss bruke kjøkkenet som et eksempel. På kjøkkenet lager trenger du rikelig med lys når du lager mat, men mange har også spisebordet på kjøkkenet. Når maten er ferdiglaget gir det mening å dempe belysningen slik at man får matro. De samme lampene er fortsatt i bruk, men på en annen måte. Et annet godt eksempel er barnerommet, som både skal passe til lek og leggetid.
Muligheten til å kunne dimme lysene er aldri feil, men sørg for å bruke dimmere som er kompatible med lampene dine. Eksempelvis kan normalt ikke eldre dimmere brukes sammen med moderne LED-lys.

Noen smarte lystips:

  • Monter spotter eller tilsvarende lamper slik at de kaster lys også inni høye skape/overskap. Ellers kan det være vanskelig å se hva som skjuler seg innerst.
  • Det er utrolig deilig å ha lys på innsiden av skuffer og skap, som skrur seg automatisk av/på når du åpner/lukker skuffen eller skapdøra.
  • I rom du sjelden bruker, som for eksempel boden, kan det være lurt å montere en sensor som styrer lyset. På denne måten slipper du å skru på lyset selv, og du vil aldri glemme å skru det av på vei ut. Det går av seg slv.
  • Velg LED-pærer. Moderne LED-pærer er like allsidige som tradisjonelle pærer, men de bruker mye mindre strøm. De utvikler også vesentlig mindre varme, noe som gjør dem langt mer brannsikre.
  • Ikke glem gjenskinn. Ta deg tid til å teste ut plasseringen av nye lamper skikkelig. Spør deg selv: Er det noen som får lyset mitt i fjeset hvis jeg velger denne plasseringen, eventuell via gjenskinn fra et speil, et bilde eller en TV-skjerm?
  • Vurder et smarthus. I dag finnes det smarte løsninger som lar deg styre alle lysene i hele huset fra mobiltelefonen din, sammen med eksempelvis varme, solskjerming, alarmer og en rekke andre elektriske produkter.

Vi har taklamper, bordlamper, vegglamper, gulvlamper… ja det meste innen lamper.