Meny

Redd for DAB-radioen?

Det trenger du ikke være! Vi har listet opp de vanligste spørsmålene, og gir deg alt du trenger å vite om DAB.

I 2017 går mesteparten av Norges radio over til digitale sendinger, ettersom de riksdekkende kanalene skal over fra FM til DAB. Kritikken har vært hard: Mange reagerer på at mindre norske aktører, ofte med begrensede ressurser, nå tvinges over til en ny frekvens.

Samtidig mener forkjemperne at den økte innholdsmengden, og ikke minst forbedret lydkvalitet og bedre integrasjon mot strømmetjenester og digitale enheter, er de fleste forbrukere godt tjent. Uansett hvilken side du er på – her er de vanligste DAB-mytene, som presentert på dabmytene.no.

Les også: DAB til folket!

1. Det er bare Norge som går over til DAB

Ja, du har helt rett i at Norge er det første landet som har vedtatt å slukke det landsdekkende FM-nettet, men vi er ikke det eneste landet som satser på DAB. Over 41 land har bygd ut eller bygger ut DAB. Samtidig er det flere andre land som også er i prosessen med å sette dato for slukking.

Ifølge DABmytene satser allerede land som Tyskland, Nederland og Belgia tungt på DAB, med Norge, Danmark, Sveits og Storbritannia i spissen.

2. Vi mister alle lokalradioene

Det er ikke slik at lokalradioene forsvinner med FM-slukkingen. Majoriteten av lokalradioene kan trygt fortsette å sene på FM-båndet etter den nasjonale slukkingen, og DABmytene presiserer at det kun er snakk om de kommersielle storbyradioene som slukkes sammen med rikskanalene.

I 2015 ble det enighet på Stortinget om noen nye rammer for fremtidens lokalradio, som blant annet innebærer forlengelse av analoge lokalradiokonsesjoner i fem år. I tillegg vil det gjøres tiltak for å «unngå at mindre ikke-kommersielle lokalradioer skal få tilgang til DAB-nettene der hvor det eventuelt er kamp om kapasiteten.» 

Det vil si at over 200 lokalradioer får forlenget sine FM-konsesjoner etter 2017. Videre vil det gis økonomiske støtteordninger, for å fremme digitalisering av lokalradiosektoren.

Når vi i 2017 går fra FM til DAB får det norske folk større kanalutvalg og støyfritt mottak Når vi i 2017 går fra FM til DAB får det norske folk større kanalutvalg og støyfritt mottak når de lytter til radio. Foto: Radio Norge.

3. Du får dårlig dekning med DAB

Mens FM-nettet kun har NRK P1 med 99,5% befolkningsdekning, melder DABmytene at hele 10 NRK-kanaler har tilsvarende befolkningsdekning på DAB-nettet. FM-kanalene har rundt 90 prosent befolkningsdekning, mens DAB-nettet for kommersielle radiokanaler kan skilte med å dekke 92 prosent av befolkningen.

Det nye DAB-nettet er laget for å ha bedre eller like god dekning som FM, i omtrent hele landet. Det er også lagt ned mye arbeid i målinger, for å sikre at dekningskravene er oppfylt. Det har Nasjonal kommunikasjonsmyndighet godkjent – og arbeidet er fremdeles ikke over.

Les også: Fargerik favorittradio

4. DAB = dårlig tunneldekning og dårligere beredskap?

I fjor snakket vi i Elon med markedssjef Jarle Ruud hos Digitalradio Norge, som kunne fortelle at DAB gir et mer stabilt mottak. Arbeidet med tunneldekningen er fremdeles ikke ferdigstilt, men Ruud kan fortelle at det vil gi bedre sikkerhet i tunneler når dekningsjobben er komplett.

– DAB sørger også for bedre sikkerhet i tunneler. Radio i tunnel er en kommunikasjonskanal for nødmyndighetene ved ulykker, branner og lignende. På FM må man ha radioen på NRK P1 for å høre disse meldingene. På DAB sendes meldinger på ALLE kanaler, forteller Ruud.

Den pågående byggingen skal selvfølgelig være ferdig før det landsdekkende FM-nettet slukkes. Alle veitunneler med FM-dekning skal ha DAB-dekning, i tillegg til nye tunneler som strekker seg over 500 meter med en årsdøgntrafikk på 5000. Dette arbeidet er det Statens Vegvesen som har ansvar for.

DAB vil også forbedre mye med tanke på beredskapsarbeidet. Det er mindre fare for utfall av sendere i ekstreme situasjoner, ettersom signalene i DAB-nettet mates rett til hver sender.

Jarle Ruud i Digitalradio Norge.

Markedssjef Jarle Ruud hos Digitalradio Norge stiller seg positiv til DAB. Fto: Digitalradio Norge.

5. DAB har dårlig lydkvalitet

Rent kvalitetsmessig, er det ikke store forskjeller mellom DAB- og FM-lyd dersom FM-mottaket er optimalt. Slik er det imidlertid ikke hele tiden – har du et dårlig FM-signal, går det selvsagt utover lyden. På den andre siden er kanalene på DAB+-nettet ofte komprimerte, som igjen høres på lyden.

Men den aller største forskjellen er at DAB ikke skurrer – og de fleste vil nok velge et støyfri DAB-lyd mot  skurrete FM-radio med dårlig signal.

Jarle Ruud mener digitaliseringen bringer med seg store forbedringer. Han fortelle at du først og fremst får et vesentlig større kanalutvalg, og i tillegg høyere lydkvalitet på alle kanaler.

Trenger du en ny DAB-radio? Sjekk vårt utvalg i nettbutikken!