Meny

Slik får du perfekt kaffe – hver gang!

Med enkle grep kan du lage nydelig kaffe uten å forlate huset. Følg disse tipsene og smak forskjellen!

Like nord for Oslo finner du Wilfa AS, som har jobbet med elektronikkprodukter siden 1948. Noe av det de kan aller best er kaffe, og de er slett ikke hemmelighetsfulle om hvordan man sikrer best mulig resultat hver gang.

1. God rengjøring er viktig

Uansett om du bruker en kapselmaskin eller en trafisjonell kaffetrakter, er det vesentlig å bli kvitt rester av gammel kaffe før man lager ny. Hvis ikke vil disse restene sette smak på kaffen. Jo lengre du venter mellom hver rengjøring desto verre blir det, så slurv ikke med vaskingen.

Les også: Ti fakta du neppe visste om kaffe

Ved å rengjøre maskinen blir man kvitt fettstoffer, avleiringer og gamle kaffepartikler. Avtagbare deler kan vaskes for hånd, eller i oppvaskmaskin dersom de er laget for dette. Det bør gjøres mellom hver bruk. Innsiden av maskinen rengjøres med et rensemiddel beregnet for kaffemaskiner, som for eksempel Clean Drop.

2. Bruk ferske kaffebønner eller kapsler

Kaffeentusiaster sverger som regel til nykvernede kaffebønner. De gir den beste smaken. Hvor fersk er fersk? En tommelfingerregel er at det ikke bør være mer enn fem uker siden de ble brent.

Hvis du heller går for ferdigmalt kaffe, eller har en kapselmaskin, bør du påse at utløpsdatoen ikke er passert. Det er ikke farlig å drikke kaffe etter best før-datoen, men da kan man ikke forvente den beste smaken. Samme gjelder hvis utløpsdatoen ikke har kommet ennå, men posen ble åpnet for lenge siden.

kaffetrakter og kaffekvern fra wilfa Her ser du den lekre kaffetraktenren Wilfa WSP-2A sammen med kaffekvernen Wilfa CGWS-130B. Begge er testvinnere i henholdsvis TV2 Hjelper deg og tek.no. Foto: Wilfa.

3. Husk å skylle filteret

Hvis du har valget mellom et hvitt og et brunt kaffefilter, bør du velge det hvite. Det avgir mindre papirsmak. I begge tilfeller bedres også smaken hvis du skyller filteret før du setter det i trakteren. Dette forhindrer uønsket smak, samtidig som du blir kvitt lo.

Bruker du en kapselmaskin, er det lurt rengjøre mekanismen der kapslene plasseres. Det varierer fra modell til modell hvordan kapsler/kaffeputer plasseres i maskinene. Hvis maskinen har avtagbare deler som kapslene legges i, bør disse skylles før bruk. Skal kaffekapslene plasseres ned i en åpning kan du tørke av med en fuktig klut.

Se vårt utvalg av kaffemaskiner

4. Bruk rent, friskt vann

Kaffe består av over 98 prosent vann, så det er svært viktig at vannet du bruker er rent. Det vil si at det er fritt for klorsmak eller andre kjemikaler fra innsiden av rørene. Heldigvis er vannkvaliteten i Norge prima, men la det gjerne renne litt før du fyller opp kolben.

Når det kommer til blandingsforholdet mellom kaffe og vann, er det standard med 60 gram kaffe per liter vann. Eksperimenter gjerne, men vær nøye. På den måten kan du gjenskape det perfekte blandingsforholdet neste gang du skal lage kaffe.

Så lenge du har fulgt råd 1-3, vil en nøyaktig blanding av kaffe og vann gi det samme resultatet hver gang. Skulle du oppleve noe annet kan det tyde på at du burde bytte ut kaffemaskinen din.

Se vårt store utvalg av kaffetraktere

KJØP HER

5. Hold øye med temperatur og kontakttid

Rent teknisk er det to forhold som er viktige under bryggingen: Temperatur og kontakttid. Det første punktet omhandler antall grader vannet holder, som bør være mellom 92-96 grader gjennom hele prosessen. Kontakttiden er antall minutter vannet er i kontakt med kaffepulveret. Her er det optimale 4-6 minutter på ferden fra toppen og ned til kaffekannen.

På dette punktet er man ofte prisgitt kaffemaskinen sin. De mer avanserte maskinene har justerbar dropstopp, som lar deg påse at kontakttiden blir den samme uansett hvor mye kaffe du trakter. De fleste modeller har imidlertid få justeringsmuligheter etter at de har startet selve bryggingen.

Igjen, hvis du har gjort alt riktig selv, og fortsatt ikke blir imponert av kaffen, kan det være på tide med en oppgradering av utstyret.

6.  Ferdig kaffe: Servering og temperatur

Når kaffen er ferdig, skal den holde 80-85 grader. Helst bør den serveres innen 30 minutter. God kaffebrygging!

Les mer om alt som har med kaffe å gjøre hos Wilfa.