Meny

På Norgesturné med DAB-radio

Foto: radio.no

Den kontroversielle digitaliseringen av Norges radionett er godt i gang!

«Da det ble klart at DAB skulle ta over for de riksdekkende radiokanalene, bestemte radio.no seg for å bygge en diger campingvogn. Denne skulle de ta med seg på en reise gjennom hele kongeriket.»

Alle som ikke bor i en steinrøys har fått med seg oppstyret knyttet til overgangen fra FM til DAB for de riksdekkende radiokanalene i landet vårt. Selv om kritikken har haglet skal det landsdekkende FM-nettet slukkes i tur og orden gjennom 2017. Slukkeplanen er som følger:

  • 11. januar – Nordland – Alle kanaler
  • 8. februar – Trøndelag, Møre og Romsdal – NRK.
  • 21. april – Trøndelag, Møre og Romsdal – øvrige kanaler.
  • 26. april – Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland – NRK.
  • 16. juni – Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland – øvrige kanaler.
  • 21.juni – Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder – NRK.
  • 15. september – Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder – øvrige kanaler.
  • 20. september – Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus – NRK.
  • 8. desember – Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus – øvrige kanaler.
  • 13. desember – Troms, Finnmark – Alle kanaler.
NB. Slukkingen gjelder de riksdekkende kanaler. Over 200 lokale stasjoner vil fortsette å sende over FM-båndet selv etter 2017.

Mangler du DAB-radio eller adapter?

Vi har et stort utvalg på nett
DAB Mini fra Elon.

Elon fører et bredt utvalg av DAB-radioer på nett, og i din lokale butikk finner du ofte enda flere varianter. Finn din butikk her.

Norgesturné

Da det ble klart at DAB skulle ta over bestemte radio.no seg for å gjøre en skikkelig innsats side om side med slukkingen av det nasjonale FM-nettet. De startet byggingen av en diger campingvogn, som de skulle ta med seg på en landsdekkende reise. Radioskiftes Norgesturné var født, #radiovogna.

Forklaringen på turneens hensikt er enkelt:

– Etter hvert som FM-sendinger slukkes fylkesvis reiser vi landet rundt for å hjelpe lyttere med tips og råd i overgangen til en bedre radioopplevelse, skriver bakmennene. – Vår oppgave blir først og fremst å møte befolkningen og gi dem tips, råd og svar på spørsmål de har som digitaliseringen og DAB-radio. Vi vil møte publikum direkte, men også gjennom lokale medier, offentlige myndigheter, organisasjoner og med tilstedeværelse i handelen. Vi vil benytte radio og sosiale medier for å gi turneen god synlighet og dialog med lytterne.

Les også: Slik fikser du dårlig DAB-mottak

Som sagt så gjort, og på facebook.com/gladiradio kan du følge radiovognas ferd gjennom kongeriket. Du kan se hvor turneen har vært, hva de har gjort, og hvor ferden går videre. I tillegg er nettsiden radio.no et fint oppslagsverk for alle som har spørsmål om DAB. Eksempelvis har de satt sammen et dekningskart, samt guider for deg som vil ha DAB på hytta, i bilen eller båten.

Og mens vi er inne på bilen. Mangler du DAB i dashboardet? Å bygge om mediesystemet fullstendig kan være veldig kostbart, men heldigvis kommer du langt med en adapter: