Meny

Nettbrett for alle behov

Å bruke nettbrett kan være både morsomt og lærerikt for de minste, men de trenger ikke nødvendigvis samme modell som mamma og pappa.

Da de første nettbrettene kom, så ikke alle poenget med en mellomting mellom mobilen og PC-en. I dag har nettbrettene blitt så anvendelige at mange velger bort laptopen helt og holdent.

Nettbrett på reisefot

Nettbrettet kan være et utmerket verktøy når du er på reisefot. Det er mindre og lettere å håndtere enn en bærbar PC. Samtidig har du de fleste av de samme mulighetene.

Hvilken ytelse og skjermstørrelse du trenger, avhenger mye av hva du ønsker å bruke nettbrettet til. Skal du se HD-film og spille spill, er de kraftigste modellene med skjerm på 10” eller mer å anbefale. Begrenser bruken seg til lett surfing for å sjekke værmeldingen, kommer du langt med de billigere variantene.

Les også: Slik velger du riktig Smart-TV

Praktiske tips for nettbrett til reise:

  • Beskyttelse er viktig. Kjøp et etui eller lignende, så slipper du å bekymre deg for transportskader.
  • Velg et nettbrett med støtte for 3G/4G. Da er du ikke avhengig av WiFi.
  • Har du dårlig kamera på mobilen. Kjøp et nettbrett med godt kamera.
  • Sjekk batteritiden før du kjøper. På tur kan man ikke alltid lade så ofte.

Nettbrett på jobben/skolen

For å kunne bruke nettbrettet som en arbeidsstasjon i jobbsammenheng, bør du velge en modell som kan sparke litt fra seg. Da får du nok prosessorkraft og RAM til å kunne utføre de samme oppgavene som på PCen. Tenk også på hvor mye lagringsplass brettet har, spesielt hvis det ikke er støtte for å bruke minnekort. Det er alltid bedre å ha litt lagringsplass å gå på, fremfor å måtte slette ting hele tiden.

Det er også lurt med 10 tommer eller mer i skjermstørrelse, slik at man unngår å knote og zoome på en liten skjerm. Hvis arbeidet involverer mye skriving, er det lurt å investere i et bluetooth-tastatur. Da får du i praksis en bærbar PC i miniformat.

Nettbrett til barna

Her finnes det to måter å tenke på. Små barn under tre år klarer seg fint med et lite og rimelig nettbrett. Da slipper du dessuten å bekymre deg for at det skal bli ødelagt (i hvert fall hvis du har skjermbeskytter). Samtidig vokser barn fort, og behovene med dem. Hvis du tenker langsiktig, er det lurest å velge et litt større nettbrett. Går du for rundt 10 tommer, kan brettet eksempelvis brukes til film i baksetet i bilen.

Les også: Lek og lær med nettbrett

Når det gjelder batteritid, har man en tilsvarende vurdering å ta. Vil du ha et nettbrett som begrenser skjermbruken til barna automatisk, eller et brett som alltid er klart til bruk?

Fire gode spørsmål:

  • Har du vurdert om nettbrett til barna trenger nettilgang hele tiden?
  • Har du sett på og eventuelt lagt inn restriksjoner for kjøp i apper og oppdateringer?
  • Er det du eller barnet som skal bestemme hva nettbrettet skal brukes til?
  • Finnes det innhold på nettbrettet barna ikke skal se?

Samsung Nettbrett Galaxy Tab S3 9.7" 32GB 4G Sølv 

5 690,-

Nettbrett til underholdning

Hvis du i hovedsak skal bruke nettbrettet til underholdning som spill og film, anbefaler vi å velge en av modellene med aller størst skjerm. 10 tommer eller større! Dagens nettbrett har fantastiske skjermer, med klare og sterke farger. Len deg tilbake og nyt film i 4K-oppløsning, eller kjøpe en håndkontroller med bluetooth-støtte for å ta spillingen til et nytt nivå.

De fleste nettbrettene med stor skjerm har god ytelse på prosessor og minne, men hold likevel et øye på spesifikasjonene. Se etter prosessorer med flere kjerner og hastighet på minst 2GHz, og ikke mindre enn 4GB minne.

Nettbrett som bok?

Det finnes flere alternativer til fysiske bøker på markedet, som Amazons Kindle. Fordelen med slike eBok-lesere er at du kan laste ned massevis av bøker til én enhet. Da blir sekken vesentlig lettere. Vil du ha litt flere muligheter kan du også erstatte ebokleseren med et av de minste nettbrettene. Du beholder alle eBok-fordelene, samtidig som du kan gjøre lette oppgaver som å sjekke mailen din.