Meny

4 tips som gjør vaskemaskinen mer effektiv

Ikke alt burde vaskes med bomullsprogram på 40 grader. Bruk heller alle vaskeprogrammene dine for effektiv og skånsom klesvask i vaskemaskinen.

– Dagens vaskemaskiner lar deg vaske nesten alt du har i garderoben din, til og med klær beregnet for håndvask. Marie Hansen, som er produkt- og markedsføringskoordinator hos Electrolux, forteller at mange ikke er klar over alle mulighetene en moderne vaskemaskin gir. Her er hennes tips.

1. Vask selve maskinen også

Hansen anbefaler å bruke maskinrens et par ganger i året, for å rense slanger, rør og pumpesystem.

– Folk er ikke flinke nok til å sørge for at selve maskinen er ren, selv om dette ikke er store jobben. Hvis du bruker maskinrens et par ganger i året har det mye å si for kvaliteten på vasken. Rengjør også lofilteret jevnlig, og fjern alltid mynter og smårusk fra fra lommer.

Les også: Hvordan fungerer egentlig en vaskemaskin?

2. Bruk vaskeprogrammene dine

– Mange kjører nesten bare bomullsprogram på 40 eller 60 grader. De fleste maskiner har mange flere programmer, som er spesielt tilpasset ulike tekstiler. Jeans-programmet er et godt eksempel. Der legger vaskemaskinen inn flere skyllinger i syklusen for å unngå de velkjente, hvite såpestripene i jeansstoffet, sier Hansen.

Videre råder hun deg til å sjekke vaskesymbolene på klærne. Husk at spesialprogrammer ofte gir færre skrukker.

woolmark blue-logoen viser at du kan vaske ull i maskinen.

Se etter Woolmark Blue-merket på maskinen din. Det garanterer at du kan vaske ømtålige tekstiler, uten fare for skade på plaggene.

3. Færre skrukker med lav sentrifugering

Hansen påpeker at dagens vaskemaskiner er effektive selv med lav hastighet på sentrifugen.

– Mange vaskemaskiner har i dag såkalte invertermotor, som gjør at trommelhastigheten kan reguleres trinnløst. Dette er mer skånsomt for tøyet. Det er også slik at noen typer tekstiler blir mer krøllete med 1600 omdreininger enn 800. Gå litt ned på sentrifugehastigheten, så blir ikke plaggene så skrukkete.

4. Vask alle klær i vaskemaskinen – også ull!

Redd for at ullgenseren skal krympe i vaskemaskinen? Takket være ny teknologi er den bekymringen helt unødvendig, sier Hansen.

– Hvis du fremdeles vasker tøy for hånd, hva skal du da med en vaskemaskin? Mange vegrer seg for å legge ømtålige tekstiler i maskinen, men med nye maskiner kan du trygt vaske alt fra ull til silke.

Hun råder deg også til å se etter Woolmark Blue-merket på maskinen, som garanterer deg at du kan vaske ømtålige tekstiler uten fare for krymping eller skade på plaggene.

Hvis du alltid velger maksimal sentrifugering er sjansene gode for at klærne blir slitt unødvendig raskt. Hvis du skru ned sentrifugeringshastigheten varer klærne lenger.