Meny

Mangler du DAB i stua?

I løpet av 2017 forsvinner alle de riksdekkende FM-kanalene.

Hvis du er glad i radio har du definitivt fått med deg den kontroversielle avgjørelsen fra norske myndigheter om å flytte riksdekkende kanaler over fra FM til DAB i løpet av 2017. At kanalene ikke lenger skal sendes over FM-nettet har møtt mye kritikk, men ikke desto mindre har det såkalte radioskiftet nå skjedd i store deler av landet.

Med andre ord holder det ikke med FM lenger hvis man vil lytte til de riksdekkende kanalene, men heldigvis er det enkelt å gå over til digitalradio. I bilen kan du installere en DAB adapter og hjemme i stua finnes det massevis av DAB-radioer å velge mellom. Her er fire fremgangsmåter for å sikre radio i huset selv i 2018.

Alternativ A – En pen, stasjonær DAB-radio

Selv om overgangen til DAB skjer i 2017 har teknologien vært her lenge. Verdens elektronikkprodusenter har dermed rukket å designe massevis av forskjellige DAB-radioer, og du får dem i en rekke forskjellige størrelser, prisklasser og utforminger. Som ellers får man gjerne bedre produkter hvis man er villig til å betale litt mer for dem, og hjemme hos deg selv er kanskje arenaen der det er mest aktuelt med en litt mer eksklusiv modell? Det finnes mange DAB-radioer med lekkert design, slik at de fint kan stå fremme i stua eller på kjøkkenet. Du kan naturligvis også sette den på soverommet hvis du vil, men der er det nok mer fornuftig med en DAB-klokkeradio som kan vekke deg om morgenen.

Alternativ B – En praktisk bærbar DAB-radio

Hvis du ønsker å ta med deg radioen ut på tur finnes det også massevis av alternativer. Velg en modell som er liten og nett nok til å pakke i sekken, som har støtte for batteridrift. Mange bærbare DAB-radioer har dessuten utgang for høyttalere/hodetelefoner.

Alternativ C – Oppgrader lydanlegget ditt med en adapter

Hvis du allerede har et dyrt stereoanlegg i stua trenger du ikke bytte hele anlegget for å få DAB. Ved siden av de praktiske bil-adapterne finnes det nemlig DAB-adaptere ment for bruk hjemme. Med en slik adapter kan du lekende lett forvandle det eksisterende anlegget til et DAB-anlegg, og mange av adapterne har både fjernkontroll og bluetooth-støtte. Dessuten er fokuset på godt design gjennomgående for slike adaptere, slik at de fint kan stå fremme på TV-benken, stuebordet eller liknende.

Alternativ D – Koble til mobilen din og lytt til nettradio

De aller fleste av oss har Wi-Fi hjemme og via internett kan man omgå hele DAB/FM-problematikken. Hvis du kobler mobil, nettbrett eller PC til lydanlegget ditt, kan du nemlig lytte til nettradio fra hele verden helt gratis. Det finnes allerede hundrevis av trådløse høyttalere på markedet, og nesten alle kommuniserer knirkefritt med mobilen over bluetooth. Les mer i artikkelen Internettradio – Et alternativ til DAB.