Meny

Internettradio – Et alternativ til DAB

Fortvilet over at det riksdekkende FM-nettet slukkes? Du har mest sannsynlig allerede utstyret du trenger for å høre radio over nettet.

Selv hvis du bor i en del av landet som fremdeles har riksdekkende FM-sendinger tilgjengelig , har du garantert fått med deg at DAB nå skal ta over i tur og orden gjennom Norges land. Debatten om hvorvidt DAB faktisk er bedre enn FM på lydkvalitet og signaldekning har pågått helt siden myndighetene besluttet at det landsdekkende FM-nettet skulle stenges, og slett ikke alle vil gladelig være med på overgangen. Dersom du er blant de som er skeptiske til DAB, finnes det heldigvis et alternativ, i form av radio over nettet.

Internettradio hjemme

For å høre på radio hjemme, uten hverken FM- eller DAB-mottaker, trenger du en internetttilkobling. Det har de fleste i veggen allerede, og brorparten av norske hjem har også sitt eget trådløse WiFi-nettverk. Gjennom dette nettverket kan du høre på både nasjonal og internasjonal radio.

Les også: Er du klar for overgangen til DAB?

Vi har et stort utvalg av mobiltelefoner, høyttalere og hodetelefoner

Besøk nettbutikken
Skru opp volumet med internettradio i bilen!

Hvis du mangler DAB i bilen kan radio via telefonen være et alternativ til en adapter. Dette gjelder ikke minst hvis anlegget i bilen din har bluetooth-støtte.

Hvis du har en smart-TV kan det tenkes at radio over nettet er innebygget. Hvis ikke kan du gå veien via en datamaskin, et nettbrett eller mobiltelefonen din. Disse kobler du opp mot for eksempel stereoanlegget eller en trådløs høyttaler, og vipps så har du radio hvor enn i huset du måtte ønske. Selve sendingene finner du normalt på nettsidene til de forskjellige radiokanalene, eller via samlesider som nettradionorge.com.

Internettradio på farten

Som for så mye annet i dagens samfunn ligger nøkkelen til nettradio utenfor hjemmets vegger i mobiltelefonen din. Smarttelefoner er i praksis bærbare datamaskiner, og i dag finnes det svært få steder i landet der man ikke har dekning på mobilen. Med andre ord er nettradio via mobilen så og si alltid tilgjengelig.

Les også: På Norgesturné med DAB-radio

Normalt påløper det kostnader for datatrafikk når du hører på nettradio via mobilen, men enkelte aktører vurderer nå fri bruk av datatrafikk så lenge man bruker apper/nettsider knyttet til radio. Ellers må man regne med påløpt mobildatabruk, men det er ikke snakk om enorme mengder. Eksempelvis oppgir Radio-appen til NRK at den bruker ca. 90 MB i timen på å servere lyd over nettet til mobilen din. Reduserer du kvaliteten fra «høy» til «lav» reduseres dessuten dette til 60 MB. Ifølge undersøkelsene til Din side er disse tallene representative for de fleste andre radio-apper også.

Når det gjelder selve appene finnes det flerfoldige alternativer å velge mellom, både til iOS og Android. I henholdsvis Appstore og Google Play-butikken ligger egne aper fra store aktører som NRK, samt samleapper som tilbyr en lang rekke av nasjonale og/eller internasjonale kanaler.

På mobilen har man også fordelen av å kunne installere andre musikkapper, eksempelvis streaming-apper som Spotify, slik at man har alt på ett sted.