Meny

Hvorfor velge elektrisk tannbørste?

Det er faktisk stor forskjell på vanlig og elektrisk tannbørste. Tannlege Kirsten C. Gaupen Berg forteller hvorfor.

– Elektriske tannbørster er et godt verktøy for å sette en tid på tannpussen. Bruker du ett minutt på hver kjevehalvdel, er mye gjort – både for store og små, forteller tannlege Gaupen Berg.

Les også: 5 tips for god tannhygiene

Godt verktøy for deg som mangler teknikken

Den erfarne tannlegen jobber i dag hos Tannlegene Berg AS i Halden. Hun forteller at veldig mange har svært god teknikk med den manuelle tannbørsten, såfremt de også bruker tanntråd. Likevel anbefaler hun elektrisk tannbørste til flere av sine pasienter.

– De som allerede har god teknikk, trenger ikke el-børste. Vi ser imidlertid at flere sliter med teknikk og for hard pussing. Derfor vil jeg ha de fleste av mine pasienter over til el-børste. Det er et godt produkt, som kommer til på flere steder enn den manuelle tannbørsten med mindre du har god teknikk, sier hun.

Det er nemlig et kjent problem at flere av oss pusser tennene for hardt, og her har den elektriske tannbørsten en stor fordel: Pusser du for hardt, stopper den nemlig automatisk. Perfekt for deg som er litt for hardhendt med tannpussen!

Kommer til enklere

Den elektriske tannbørsten har flere fordeler. En samlingsstudie omtalt hos Forskning viser blant annet at elektriske tannbørster fjerner bakteriebelegg bedre enn den manuelle. Fare for pusseskader vil trolig også minske, ettersom el-børstene stopper når du pusser for hardt.

En annen fordel er at de kommer til enklere. Børstehodet er designet for at den skal komme godt til i mellom tennene, og gir deg litt ekstrahjelp der den manuelle børsten krever mer teknikk. Det forutsetter også at du bruker den riktig.

Elektriske tannbørster skal beveges sakte bortover tennene på innsiden, oppsiden og fremsiden. Du skal altså ikke dra den frem og tilbake – bruk noen sekunder på hver tann, og gå sakte videre uten å dra den over neste tann.

Skreddersydd de yngste og eldste

Gaupen Berg synes elektriske tannbørster er et godt alternativ for veldig mange, men spesielt for de eldste og yngste i familien. Hun mener spesielt barn har godt av el-børsten.

– Det er helt perfekt for de yngste. De spiller sanger når du pusser en kjevehalvdel, og stopper opp når du skal bytte side. El-børster er et godt pedagogisk verktøy, fordi barna lærer riktig teknikk tidligere. Det viktigste er at de voksne er med og pusser, slik at de lærer seg hvordan det gjøres før de er gamle nok til å pusse alene, sier hun.

Hun anbefaler også elektriske tannbørster til de eldste.Det samme sier samlingsstudiet hos Forskning – det store håndtaket er enklere å holde i, og børstetypen gjør tannpussen enklere.