Meny

Hvorfor er en elektrisk vifte avkjølende?

Til forskjell fra et aircondition-anlegg tilfører ikke en vifte kald luft, den forflytter bare luften fra ett sted i rommet til et annet. Hvordan kan det da ha seg at viften er avkjølende?

For å finne svaret må vi se på biologien til oss mennesker, kombinert med fysikk og kjemi.

Sirkulasjon fjerner overskuddsvarme

For det første stemmer det ikke helt at luften ved viften har samme temperatur som hos deg. Helt inntil huden din blir nemlig luften varmet opp av kroppsvarmen din. Sirkulasjon av frisk luft utenfra gjør det lettere for kroppen din å bli kvitt denne overskuddsvarmen.

Varme kropper vil kvitte seg med vann

Sirkulasjonen bidrar i seg selv, men det er luftens evne til å oppta fuktighet som er hovedgrunnen bak viftenes avkjølende effekt. Den primære måten kroppen kvitter seg med varme på er nemlig gjennom svette.

Les også: Vifteguide – Slik får du det svalt i sommer

Når det er varmt transporteres vann ut av kroppen gjennom porer i huden. På hudoverflaten fordamper så vannet. Det går med andre ord over fra å være flytende væske til gassform. Denne prosessen krever energi.

Energiprinsippet i fysikken forteller oss at energi ikke kan skapes eller tilintetgjøres, men kun omdannes. Energien som trengs for å fordampe vannet hentes derfor fra kroppsvarmen din. På denne måten kjøler kroppen ned seg selv, og på varme dager pågår denne prosessen med eller uten en vifte i rommet. Med en vifte til stede får imidlerrtid kroppen din god drahjelp.