Meny

Hvordan virker en støvsuger?

Ingen liker å støvsuge, men det må gjøres. Neste gang du gjør rent kan du tenke på hvordan den bråkete maskinen faktisk fungerer.

I USA kalles støvsugere vacuum cleaners, og navnet er veldig treffende. En støvsuger utnytter nemlig et naturlig prinsipp ved å danne et vakuum.

Delene i støvsugeren

Så godt som alle støvsugere har følgende komponenter.

  • Et luftinntak
  • En elektrisk motor
  • En vifte
  • En støvsugerpose
  • Et luftuttak

Viften skaper trykkforskjell

Viften drives av en elmotor. Den presser luft fra utsiden inn og gjennom maskinen, på samme måte som viften på badet suger luft ut av rommet. Dette fører til at lufttrykket faller inni maskinen, og går viften raskt nok det skapes et delvis vakuum.

Les også: Lei av å støvsuge? La en robot ta jobben

Det er naturkreftenes ønske om å utligne denne trykkforskjellen som gir støvsugeren effekt. For å fylle vakuumet strømmer luft fra utsiden til, mens viften jobber for opprettholde trykkforskjellen. Dermed strømmer luft kontinuerlig gjennom systemet.

Friksjon er avgjørende

Luft består av molekyler akkurat som alt annet, og det er friksjon mellom luftmolekylene og andre molekyler som fører til at støv og andre løse gjenstander blir sugd opp. Luften kolliderer rett og slett med støvet og drar det med seg videre.

Dette kan sammenlignes med løv og blader som fraktes nedover av vannet i en elv eller en bekk.

Les også: 14 ting du ikke visste kan vaskes i oppvaskmaskin

Støvsugerposen er essensiell

Uten støvsugerposen ville støvsugeren din virket mot sin hensikt, og heller blitt en slags dispenser som sprer støv og bøss ut i rommet.

Støvsugerposens rolle er å fange opp støvet, samtidig som luftstrømmen opprettholdes. Derfor har den massevis av bittesmå hull, som er store nok til å slippe gjennom luften, men ikke støvpartiklene.

Bytt luftfilter på støvsugerposen. Kan kjøpes hos Elon. For å være på den sikre siden bør du bytte luftfilteret hver gang du bytter støvsugerpose.

Husk å bytte luftfilteret

De aller fleste støvsugere har et filter mellom posen og luftuttaket. Hensikten med filteret er å blokkere støvpartikler som på en eller annen måte har unnsluppet posen. Hvis du støvsuger noe spisst som punkterer posen, vil du være glad for dette filteret. Samtidig kan et tett filter utgjøre brannfare.

Ulike modeller, samme prinsipp

Det finnes store variasjoner mellom ulike støvsugermodeller. Noen har for eksempel roterende blader i munnstykket, for hjelpe til med å løsrive støvpartikler fra underlaget. Det er også store variasjoner i effekten til motoren og størrelsen på viften, men det underliggende prinsippet er likevel det samme.