Meny

Hvordan fungerer en stekeovn?

Det er nyttig å vite hvordan ulike produkter i husholdningen fungerer. Denne gangen tar vi en titt på stekeovnen.

Prinsippet bak en stekeovn er det samme som en lyspære.

Virkemåten til en varmeovn kan sammenlignes med glødetråden i en gammeldags lyspære. Strøm sendes gjennom et varmelement, der energien konverteres. Til forskjell fra i lyspæren er ikke elementet tynt nok til å avgi lys (for pærer er varmen et biprodukt). I stedet går all energien til å skape varme.

Stekeovnens sentrale komponenter

Varmeelementet er som regel plassert i den bakre veggen i ovnsrommet. Noen ganger ligger det utenpå veggen, andre ganger der den innbakt i selve veggen.

Selv om så godt som alle moderne ovner lar deg stille inn en spesifikk temperatur, har varmeelementet kun to innstillinger – av og på. Temperaturen du stiller inn er dermed en gjennomsnitt, mens den reelle temperaturen inni ovnen varierer mellom to ytterpunkter.

Les også: Hvordan virker en flatskjerm?

Når temperaturen når et visst nivå kuttes strømmen til elementet. Deretter skrus strømmen på igjen når temperaturen har falt. Denne dansen fortsetter så lenge ovnen er i bruk.

For å gjøre dette mulig er ovnen din utstyrt med en termostat og en styreenhet. Når du justerer knappene/displayet gir du i praksis styreenheten beskjed om hvilken temperatur du ønsker. Deretter tar styreenheten over hele jobben. Den lar strømmen stå på frem til termostaten varsler om rett temperatur, og deretter jobber de sammen for å holde antall grader så stabilt som mulig.

Det finnes naturligvis ovner som har mange forskjellige programmer og avanserte funksjoner utover dette, men i sin mest grunnleggende form er det slik ovnen din fungerer.

De fleste stekeovner har barnesikring. Spør din Elon-butikk om hvilken modell du må velge. Har du små barn er det viktig å velge en stekeovn med barnesikring, slik at små fingre ikke klarer å åpne døra.

To vifter og en grill

Når det er sagt har selv de mest primitive elektriske stekeovner også et par andre viktige komponenter. Ved siden av en lampe som lar deg se på mens middagen godgjør seg, har ovnen to vifter og et grillelement.

Les også: Hvordan fungerer en vaskemaskin?

Den ene viften er plassert inni ovnen, nesten alltid midt i den bakre veggen sammen med varmeelementet. Dette fordi viftens oppgave er å skape sirkulasjon i den varme luften. Uten viften vil temperaturen bli høyere innerst i ovnen (der varmeelementet sitter) kontra i front der man gjerne har et vindu. Dette fører igjen til ujevn steking.

Den andre viften er montert utenfor selve ovnsrommet, typisk på toppen på baksiden. Hensikten med denne viften er å kjøle ned ovnens ytre deler, for å hindre overoppheting. Du har sikkert lagt merke til at en vifte fremdeles går i ca. 10-15 minutter etter at du har slått av ovnen. Dette er kjøleviften, og hvis du plutselig en dag ikke hører den lenger, må ovnen din til service. Uten kjøleviften blir nemlig ovnen din brannfarlig i bruk.

De fleste stekeovner har grill

Den siste komponenten så å si alle stekeovner har er et grillelement. Grillelementet fungerer likt som varmeelementet, og er typisk plassert øverst i taket til ovnsrommet. Hensikten er å skape ekstra varme ovenfra, slik at det blir enklere å få sprøstekt svinesvor på julaften.