Meny

Husk dette når du kjøper TV!

Skal du skaffe deg en ny TV i år? Vi har sjekklisten du bør ta med deg til butikken.

Du burde tenke gjennom hvor TV-en skal stå, hvilken størrelse du kunne tenkt deg og hva du skal bruke den til. Er det snakk om streaming, spilling eller enkel bruk? Vet du det, er det enklere å finne riktig TV. Her er våre fem tips til å finne riktig TV for deg.

Sjekk hvilke TV-er du finner hos Elon

1. Velg riktig størrelse

Du har kanskje lagt merke til at flatskjermene i norske boliger blir større og større? Tidligere valgte folk TV-er på 32-40 tommer. I dag er typiske flatskjermer til stuen på 48-55 tommer. De er også mye slankere enn før, og har derfor ikke plass til gode integrerte høyttalere. Vi pleier derfor å anbefale folk å supplere med en lydplanke eller andre høyttalere utenom.

Huskeliste ved kjøp av TV. Husk at TVen skal brukes av flere i husstanden, så finn den som passer best til alles behov.

Når det kommer til størrelse, anbefaler vi vanligvis minst 55 tommer til stuen og 32-40 tommer til sove- og barnerom. Bruker du imidlertid TV-en til spilling – eller mye filmtitting – kan du trygt velge en TV fra 65 tommer og oppover. Samtidig er ikke størrelsen nødvendigvis er viktigst – det kommer helt an på hva TV-en skal brukes til.

Les også: Elons store TV-guide: Hva må du vite?

2. Finn en TV med god prosessor

Hva er vel mer irriterende enn et TV-bilde som hakker eller henger etter? Dette skjer som regel fordi TV-ens prosessor ikke er god nok, eller fordi du ikke har høy nok bildefrekvens (Hertz/Hz). For å unngå dette når du kjøper ny TV, er det enkleste er å vektlegge god prosessor når du kjøper ny flatskjerm.

Fortell ekspeditøren at du ønsker en TV med et godt, flimmerfritt bilde. Si at du vil ha en TV med god prosessor, og helst et 200 Hz-panel. Det har mye å si for HD-sendinger, som krever mer av bildet. Det samme gjelder spill og sport, som har raske bevegelser fra start til slutt. Det enkleste er å si at TV-en må ha stabil bildegjengivelse for sideveis bevegelse.

5. Tenk på hva som er viktig for deg

Dagens flatskjermer kommer med mye god funksjonalitet utover Smart-TV. Noen har for eksempel trippeltuner, som er noe å vurdere hvis du vil slippe dekoder under TV-en. Det finnes TV med innebygd tuner for Riks-TV, Canal Digital, kabel og satellitt.

Helt til slutt, hvis du absolutt ikke vil ha et ekstra lydanlegg ved siden av TV-en, kan du gå for en TV som er litt tykkere nederst. De har en slags mindre lydplanke innbygd, og egner seg godt for TV-seere med enkel bruk.