Meny

Husk dette når du kjøper TV!

Skal du skaffe deg en ny TV i år? Geir Solheim hos Elon Halden har sjekklisten du bør ta med deg til butikken.

– Du burde tenke gjennom hvor TV-en skal stå, hvilken størrelse du kunne tenkt deg og hva du skal bruke den til. Er det snakk om streaming, spilling eller enkel bruk? Vet du det, er det enklere å finne riktig TV, forteller Solheim. Solheim har jobbet med TV-er hos Elon i flere år, og her er er hans fem tips til å finne riktig TV for deg.

Sjekk hvilke TV-er du finner hos Elon

1. Velg riktig størrelse

Du har kanskje lagt merke til at flatskjermene i norske boliger blir større og større? Ifølge Solheim er dette helt i tråd med forbrukerbehovet.

– Tidligere valgte folk TV-er på 32-40 tommer. I dag er typiske flatskjermer til stuen på 48-55 tommer. De er også mye slankere enn før, og har derfor ikke plass til gode integrerte høyttalere. Vi pleier derfor å anbefale folk å supplere med en lydplanke eller andre høyttalere utenom, sier han.

Huskeliste ved kjøp av TV. Husk at TVen skal brukes av flere i husstanden, så finn den som passer best til alles behov.

Når det kommer til størrelse, anbefaler Solheim vanligvis 55 tommer til stuen og 32-40 tommer til sove- og barnerom. Bruker du imidlertid TV-en til spilling – eller mye filmtitting – kan du trygt velge en TV fra 55 tommer og oppover.

– Folk kjøper generelt større TV-er enn før. Bruker du TV-en til mye film og spill, pleier vi faktisk å anbefale flatskjermer fra 55-72 tommer, sier han. Han presiserer imidlertid at størrelsen ikke nødvendigvis er viktigst – det kommer helt an på hva TV-en skal brukes til.

2. Finn en TV med god prosessor

Hva er vel mer irriterende enn et TV-bilde som hakker eller henger etter? Dette skjer som regel fordi TV-ens prosessor ikke er god nok, eller fordi du ikke har høy nok bildefrekvens (Hertz/Hz). For å unngå dette når du kjøper ny TV, forteller Solheim at det enkleste er å vektlegge god prosessor når du kjøper ny flatskjerm.

– Fortell ekspeditøren at du ønsker en TV med et godt, flimmerfritt bilde. Si at du vil ha en TV med god prosessor, og helst et 200 Hz-panel. Det har mye å si for HD-sendinger, som krever mer av bildet. Det samme gjelder spill og sport, som har raske bevegelser fra start til slutt. Det enkleste er å si at TV-en må ha stabil bildegjengivelse for sideveis bevegelse, sier han. Han anbefaler også å kjøpe TV-en i butikk, slik at du får sett hvordan bilde- og lydkvaliteten er i virkeligheten.

3. LCD, LED eller OLED?

Kjenner du hodepinen komme krypende? Solheim forteller at du kan ta det helt med ro – i dag er det LED som gjelder.

– De fleste andre typene er utgått. Det går i LED og OLED. Kort forklart gir en LED-TV bedre lysbalanse og hvitnivå, fordi bakgrunnsbelysningen i TV-en er laget av LED-lamper. OLED står for organisk LED, og er et godt alternativ for deg som vil kjøpe TV i en høyere prisklasse. Videre har vi TV-er med kurvede kanter – de er også populære, men det går mest i vanlige LED-flatskjermer, sier han. Solheim forteller også at de fleste flatskjermer kommer med 3D- og Smart-funksjonalitet, men det lønner seg å presisere dette hvis det er viktig for deg.

LG 55"OLED Smart TV OLED55C8P

13 980,-

Samsung QE65Q9FNATXXC (65") QLED TV

26 990,-

4. Hvor langt unna skal TV-en stå?

I både mindre og større leiligheter er nettopp plasseringen av TV-en et tema. Her gjelder det å finne riktig avstand, selv om du har mye og lite plass å gå på. Solheim mener du kan sitte nærmere TV-en enn du tror.

– Har du en 55 tommers TV hjemme, er 2-4 meter en god avstand. Husk også at rommet ofte føles større hvis du henger TV-en på veggen, tipser han. Hvis du skal henge opp TV-en, er det flere ting du bør ta i betraktning. Først og fremst må du feste den godt, spesielt hvis du har gipsvegger. For det andre burde du vurdere en skinne til kablene, så det ikke henger ned etter TV-en og skaper et uryddig inntrykk.

5. Tenk på hva som er viktig for deg

Dagens flatskjermer kommer med mye god funksjonalitet utover Smart-TV. Solheim trekker blant annet frem trippeltuner, som er noe å vurdere hvis du vil slippe tuner under TV-en.

– Det finnes TV med innebygd tuner for Riks-TV, Canal Digital, kabel og satellitt. Sistnevnte gjelder for deg som har parabol på veggen – en innbygd tuner gjør at du slipper boksen du vanligvis har under TV-apparatet, sier han. Hvis du absolutt ikke vil ha et ekstra lydanlegg ved siden av TV-en, kan du gå for en TV som er litt tykkere nederst. De har en slags mindre lydplanke innbygd, og egner seg godt for TV-seere med enkel bruk.