Meny

Hjelp barna med tannpussen!

Hvordan gi barna bedre tannhygiene? Ifølge tannlege Kirsten C. Gaupen Berg er det én ting som gjelder – gode rutiner, og å innføre dem tidlig.

Tannlegen kirsten viser frem tannlegerommet.

Tannlege Kirsten C. Gaupen Berg. Foto: Gaupen Berg.

– Selv fra tidlig alder er det viktig å etablere gode vaner. Tannpussen skal tas så fort det lille riskornet kommer frem. Puss først og fremst på kvelden til å begynne med, men også på morgenen hvis du kan. Da blir det raskt en rutine med tannpuss to ganger om dagen, forteller tannlege Gaupen Berg hos Tannlegene Berg AS.

Her er den erfarne tannlegens beste tips til å forbedre dine barns tannhygiene.

Les også: Hvorfor velge elektrisk tannbørste?

Flotte tenner med fluor

Helt i starten er det aller viktigste å pusse ordentlig – og aller helst med fluortannpasta. Dette er viktig både for små og store barn, og da gjelder det å velge riktig variant.

– På apoteket tilbyr de barnetannpasta, der fluorinnholdet er tilpasset barnets alder. Da vil det alltid bli riktig, så lenge du bruker en mengde som tilsvarer barnets lillefingernegl, tipser Gaupen Berg.

Barna burde også bli introdusert for fluortabletter så tidlig som mulig. Tannlegen forteller at de fint kan fortsette med dem når de kommer i barnehagealder.

– Har du kommunalt vann er det fint å supplere med dette – spør deg frem på apoteket, så velger de riktig type etter alder.

Unngå tannlegetraumene

Er du voksen, og fremdeles redd for tannlegen? Da har du nok hatt en uheldig opplevelse med tannlegen på et tidspunkt, og for veldig mange skjer dette i ung alder. Gir du barnet ditt gode rutiner, unngår de forhåpentligvis både boring og andre problemer.

– Karies er kjempeviktig å unngå. Hvis barna for eksempel må plombere i tennene kan det være traumatiserende, så det er viktig for alle parter at foreldrene følger med på tannhygienen, sier Gaupen Berg.

Her har også kosthold mye å si. Erstatt sukker- og syreholdige drikker til måltider med vann, og gi heller brus og saft på lørdager til litt kos. Gaupen Berg råder også barna til å unngå å drikke brusen gjennom hele dagen – det er bedre å drikke det over kort tid, som for eksempel innen ett måltid. Men det aller viktigste?

– Man får ikke sagt nok hvor viktig gode rutiner er. Ikke la barna pusse selv helt alene – gå alltid over, uansett. Tanntråd er også fint, og det samme er fluortabletter. Gi dem gode rutiner tidlig – det vil du takke deg selv for senere, avslutter Gaupen Berg.