Meny

Grillsuksess med kulegrill

Er det duket for parkgrilling i sommer? Oda Smeby Christensen hos MatPrat mener du kan lage mange strålende retter på mindre griller.

Verken gass- eller kullgrill er nødvendig for et godt grillresultat i sommer. Skal vi tro ekspertene, kan du lage mye god mat med flerbruksgrill. Det viktigste er imidlertid at grillen er varm nok.

– Folk er for utålmodige! Grillen må være varm før grillmaten legges på, uansett hva du skal lage, forteller matfaglig innholdsansvarlig hos MatPrat, Oda Smeby Christensen.

Oda Smeby Christensen, skribent hos Matprat.

Oda Smeby Christensen, MatPrat

Velg en miljøvennlig grill

Smeby Christensen er personlig veldig glad i å grille, og mener du kan lage mye godt i forveien som ikke tar lang tid.

– Gjør gjerne klart noen spyd med kylling, svinekjøtt eller fisk. Lårfilet av kylling er supert til de små grillene. Små, saftige stykker av kylling passer til alt. Pølser sier seg kanskje selv, men du kan jo også prøve deg på grove gourmetpølser.

Pleier du å nøye deg med engangsgrill? Skal vi tro MatPrats grillentusiast bør du heller gå for en flerbruksgrill, som ofte gir bedre sluttresultat.

– Jeg vil også benytte anledning til å påpeke at det finnes gode alternativer til engangsgrillen. Bøttegrillen og andre mindre varianter gir et bedre resultat, og er mer miljøvennlige, sier hun.

Espen-Lie, kokken som viser oss veien til grillsuksess.

Espen Schøning Lie

Det er også Norges Grillmester-dommer Espen Schöning Lie enig i. Han har jobbet som kokk og ferskvareekspert hos Meny i flere år, og har lang erfaring med grilling.

– Dropp engangsgrillen, og velg heller en flerbruksgrill. Bøtte- og kulegriller gir bedre resultat. Kulegrill gir deg jo også mulighet til å grille under lokk, det er en detalj folk ofte glemmer når de griller. Sett på lokket, og den funker som en stekeovn, sier han.

Nytt og spennende tilbehør

Når du skal grille i parken, er det fort gjort å gå for det vanlige tilbehøret: Potetsalat, dressing og hvitt brød. En enkel salat kan imidlertid være like godt, og kan enkelt snekres sammen uten kjøkkenutstyr.

– Nå selger de aller fleste butikkene ferdig vasket salat i blandinger. Et par slike poser, en kurv med jordbær delt i to, noen sukkererter og kanskje noen nøtter. Da har du godt tilbehør til det meste av grillmat, forteller MatPrat-grilleren Smeby Christensen.

Prøv noe nytt!

Er du ute etter noe mer spennende å legge på grillen? Smeby Christensen har flere gode tips til deg som vil prøve noe mindre tradisjonelt.

– Akkurat nå har jeg dilla på små, tørkede aprikoser, som jeg legger i litt varmt vann i rundt 15 minutter. Rull inn hver aprikos i en  tredjedels skive med bacon, for så å grille de til baconet er sprøtt.

MatPrat-grilleren forteller også at lårfilet av kylling er en gjenganger, som passer spesielt godt dersom du har dårlig tid. Grill den i noen få minutter på hver side, før du pensler kjøttet med en god grillsaus.

Ønsker du en klassisk grillrett, er det burgeren som gjelder.

– Burger på grillen passer alltid! Som små sliders for eksempel, det er helt perfekt, avslutter Smeby Christensen.

Under har vi funnet noen oppskrifter som egner seg ekstra godt på grillen i sommer.

God grillkveld!

Grillspyd til festsesongen, oppskrift hos Elon.

Ingredienser

  • 4 stk nakkekoteletter av svin
  • 1 stk frisk ananas
  • 1 potte frisk salvie
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts grovmalt pepper

1. Skjær beinet av nakkekotelettene og del kjøttet i 2×2 cm. Dryss over salt og pepper.

2. Ta av skallet på ananasen med en kniv, skjær den i to og fjern kjernen. Del ananasen i like store biter som kjøttet.

3. Tre på grillspydene med lagvis kjøtt, ananas og salvie – ca. 3 biter av hver på hvert spyd. Har du mer råvarer igjen, så lag flere spyd! Bruker du grillspyd av tre bør disse ligge litt i vann først slik at de ikke så lett blir svidd.

4. Grill spydene på sterk varme ca 3-4 minutter på hver side.

Bruk gjerne ferdigmarinerte nakkekoteletter, eller lag en marinade selv.

Foto: Shutterstock, Meny, Mari Svenningsen for Matprat