Meny

Slik får du god kaffe – hver gang!

Fem enkle råd som gir deg nydelig kaffe hver eneste dag.

Det er ikke mye som skal til for å få en knallgod kaffekopp. Følg disse fem tipsene, og smak forskjellen!

Les også: Utstyret som gir deg best smak på kaffen.

Kaffebønner er best nykvernet. Du får til og med kjøpt dem hos Elon.

Elon har flere typer kaffebønner å velge blant. Foto: Shutterstock.

1. Filter eller kapsel?

Kapselmaskinene har blitt fast inventar i flere hjem i de siste årene. De er enklere i bruk enn tradisjonelle traktere, og kanskje synes du også at smaken blir bedre enn med vanlig filterkaffe? I dag har kapselkaffen flere smaker og varianter enn noensinne, og det er en ren smakssak hva som er best. Felles for dem aller er at du kun trenger å fylle på vann, legge på plass kapselen, og trykke på én enkelt knapp. Det blir ikke enklere.

Går du derimot for en tradisjonell kaffetrakter er det ingen hemmelighet at ferskvare ofte smaker best. Det kan derfor lønne seg å velge bort ferdigmalt kaffe, og heller bruke hele, brente kaffebønner du maler selv. Her finnes det også utrolig mange ulike bønner å velge mellom, og alt fra dyrkningsforhold til jordsmonn påvirker aromaen og smaken.

Se Elons sortimentet av kaffetraktere og kaffemaskiner

I tillegg påvirkes smaken av brenningsgrad, kontakttid, vanntemperatur og malingsgrad. Ved å eksperimentere kan du finne kaffen som passer akkurat deg, og du kan også vurdere en prat med din lokale barista. Spesialistforretningene har ekstra godt utvalg, samt stor ekspertise.

2. Rent og riktig utstyr

Først og fremst må du huske at forskjellige kaffemaskiner stiller ulike krav til vedlikehold. En kapselmaskin har for eksempel et helt annet bruks- og rengjøringsmønster enn en vanlig kaffetrakter. Vet du ikke hvordan du bruker tilberedningsutstyret, bør du snakke med leverandøren først. De kan vise deg hva du kan gjøre selv, og hva de må stille inn for deg.

Det er også ekstra viktig å vaske utstyret nøye. Fettstoffer gir avleiringer alle steder der de kommer i kontakt med utstyret, mens gamle kaffepartikler legger seg fast i alt fra filter til pakninger. Er man slapp med renholdet vil disse stoffene etter hvert påvirke smaken, så sørg for å vaske maskinen din jevnlig. Velg da gode rengjøringsmidler som ikke avgir smak.

Uansett hvilken maskin du har, lønner det seg å gå til butikken for å finne ut hva som passer best for deg. En Moccamaster og en espressomaskin utfyller helt forskjellige behov, og det er viktig å være opplyst før du gjør investeringen.

«Vannet skal være kaldt, og kalkbelegget som legger seg på kolben må fjernes med avkalkingsmiddel.»

3. Friskt vann og riktig temperatur

Ifølge Kaffe.no må vannet være fritt for klorsmak og andre usmaker og komme rett fra springen. Vannet skal også være kaldt, og kalkbelegget som legger seg på kolben må fjernes med avkalkingsmiddel. Den ideelle under vanntemperaturen mens kaffen trakter ligger på mellom 92 og 96 grader.

Når det kommer til blandingsforholdet mellom kaffe og vann, er tommelfingerregelen 60 gram kaffe per liter vann, men dette er anturligvis også en smakssak.

4. Riktig malingsgrad

Kontakttiden avhenger av hvor lang tid maskinen bruker på å levere vannet. Dette kommer an på hvilken maskin du har, og kan sjekkes nærmere her.

5.  Ferdig kaffe: Servering og temperatur

Når kaffen er ferdig, skal den holde 80-85 grader. Helst bør den serveres innen 30 minutter. God kaffebrygging!