Meny

Gjør deg klar til verdens vaffeldag

25. mars er det Verdens Vaffeldag! Her er historien bak årets mest velsmakende dag.

Vaffelen kommer i mange varianter, elsket over hele verden. De kan være søte, sunne, hjerteformede og firkantede – men hvordan oppstod faktisk Vaffeldagen?

Les også: Rent vaffeljern med vaskevaffel!

Vaffeldagen er et vårsymbol

Vaffeldagen stammer fra Sverige og ble opprinnelig kalt Jungfru Marie Bebådelsedag». Deretter Vårfrudagen og til slutt Våffeldagen. På norsk kan Jungfru Marie Bebådelsedag oversettes til Marias budskapsdag, som markerer dagen Maria fikk fortalt at hun var gravid med Jesus.

Svenskene kalte Maria «vår fru» i tidlige dager, som resulterte i at budskapsdagen ble døpt «Vårfrudagen». Deretter førte utvikling av dialekter til at dagen endre tittel til «Våffeldagen». Den første feiringen skal ha funnet sted så tidlig som 500 år etter Kristus.

Les også: Oppskrifter til vaffeldagen

En vel så god forklaring kan være at hønene før i tiden la færre egg i vinterperioden. Vaffeldagen 25. mars ble derfor kjent som et symbol på vår, fordi den skiller de varme og kalde årstidene fra hverandre.

Hvor stammer vaffeljernet fra?

De første vaflene ble laget i det gamle Hellas, da grekerne stekte røren mellom to varme metallplater med trehåndtak. De første «moderne» vaffeljernene, med sitt karakteristiske vaffelmønster, kom imidlertid ikke før på 1300-tallet i Tyskland og Nederland.

I årene som fulgte fikk de velstående i samfunnet dekorert vaffeljernene med alt fra emblemer til våpenskjold. Den elektriske varianten med termostat kom på markedet i 1911, og ble laget i USA.

Les også: Tre middager med vaffeljernet

Hjerter, sirkler og firkanter

De hjerteformede vaflene vi lager her til lands stammer også fra Tyskland. Utenfor Skandinavia er imidlertid de firkantede belgiske vaflene mest vanlig. Flere land lager også vafler formet som store sirkler.

Men uansett hvordan du lager vaffelen, er 25. mars dagen for å nyte dem. God Vaffeldag!