Meny

Galaxy S10 – Fingeravtrykk på skjermen er bare starten

Den nyeste mobilen fra giganten Samsung har heldekkende skjerm uten busslomme, og fingeravtrykk i selve skjermen.

Man merker raskt at Samsung S10 og S10+ er utviklet med ekstra omtanke. Med sine 10 år er Galaxy S-serien en jubilant som skal feires.

Det var mange nyheter å diskutere da vi tok turen til Samsung Electronics Nordic, der Product Trainer Daniel Kvalheim tok oss imot for å presentere de nyeste medlemmene flaggskipfamilien deres. Samtidig var det tydelig at fokuset har vært tosidig i utviklingen S10.

På den ene siden har vi maskinvaren, som plasserer S10 og S10+ i toppsegmentet på ytelse. På den andre siden har vi programvare og funksjonalitet, altså måten maskinvaren utnyttes på. Begge deler har fått like mye oppmerksomhet, og et godt eksempel er kameraet.

Like bredt synsfelt som øynene dine

Galaxy S10 har nemlig fire kameralinser, tre bak og én foran. I tillegg har S10+ én ekstra dybdelinse foran, altså fem totalt. Hver av linsene har sin egen funksjon. Du har en 12 MP telefotolinse, en 12 MP vidvinkellinse og en 16 MP Ultra-vidvinkellinse. Sistnevnte har synsfelt på 123 grader, som kan sidestilles synsfeltet til øynene våre på ca. 120 grader.

Samsung Galaxy S10 og S10+ er nå i salg – KLIKK HER

– Du har sikkert opplevd å skulle ta bilde av noe mobilen, også må du trekke deg litt unna fordi kamera zoomer inn. Det trenger man ikke gjøre når man bruker ultra-vidvinkel, forklarer Kvalheim.

Samsung Galaxy S10 skal holde i 14 timer Takket være teknologi som lærer seg bruksmønsteret ditt å kjenne, skal batteriet holde i 24 timer. Foto: Samsung.

Et kamera som hjelper deg med å ta bilder

Ambisjonen med alle linsene er at du ikke trenger et klumpete kamera og en bag med objektiver for å ta proffe bilder. Samtidig vet Samsung at ferdighetene til selve fotografen spiller en viktig rolle.

– Nå er kunstig intelligens på plass i maskinvaren. Telefonen har en såkalt NPU (neural processing unit) i prosessoren, som har sett på 100 millioner profesjonelle bilder. Den har lært seg dette med horisontale linjer, perspektiver og så videre, og vil veilede deg til å ta bedre bilder. Når du treffer hjelpelinjene blir de gule og et bilde blir automatisk tatt, utdyper Kvalheim.

Telefonen har også en Scene Optimizer-funksjon som gjenkjenner 30 populære motiver (ansikt, fjell solnedgang og så videre.) og tilpasser kamerainnstillingene for deg.

Les også: Elons store TV-guide: Hva må du vite?

På videofronten støtter Galaxy S10/S10+ Super Slow-mo (960 bilder i sekunder) samt 4K og HDR10+. Takket være ultra-vidvinkellinsen kan dessuten Samsung skilte med det de kaller Super Steady-bildestabilisering. Her jobber de forskjellige linsene sammen for å produsere et myk og stabilt HD-opptak. Med ultra vidvinkellinsen ser på en måte telefonen utenfor skjermen, og med smart programvare utnyttes dette til å korrigere bildet. 

Fingeravtrykkleser – i skjermen

Innebygget i skjermen til Samsung Galaxy S10 og S10+ finner vi noe mange har ønsket seg:

– Vi har endelig fått det! Det er har blitt spurt etter over langt tid, og nå introduserer vi fingeravtrykkleser på selve skjermen.

Kvalheim utdyper:

– Det vi har gjort er å bygge en leser som sender ultrasoniske lydbølger gjennom skjermen, som danner et 3D-bilde av fingeravtrykket. Det funker selv om det er veldig varmt eller kaldt ute, og det funker både når det er lyst og når det er mørkt.

Ettersom lydbølgene danner et 3D-bilde av fingeravtrykket, til forskjell fra optiske lesere som kun registrerer avtrykket todimensjonalt, ligger det et ekstra lag med sikkerhet i fingeravtrykkleseren til Samsung Galaxy S10 og S10+.

Les også: Derfor er Huawei P20 Pro best i test

Den minste nye modellen, Galaxy S10e har ikke fingeravtrykkleser i selve skjermen, der er leseren plassert på telefonens kant.

Galaxy s10 bruker kunstig intelligens til å hjelpe deg med å ta bedre bilder. Galaxy S10 og S10+ har hele tre kameralinser på baksiden, og hjelper deg til å ta bedre bilder. Foto: Samsung.

Heldekkende skjerm – uten busslomme

Skjermen til Samsung Galaxy S10-telefonene dekker så godt som hele telefonens overside. Frontkameraet er dessuten plassert ute på høyre side, og ikke i en såkalt busslomme slik mange konkurrenter opererer med. Hullet til linsene er skåret ut med en nyutviklet laserteknikk, slik at de ikke spiser så lite av skjermen som overhode mulig.

Med unntak av på S10e-modellen er skjermen buet på begge sider, og med S10 har Samsung gått over til dynamisk AMOLED.

– Det har flere fordeler, påpeker Kvalheim. Blant annet kan dynamisk AMOLED lyse opp sterkere, og sammenlignet med tidligere skjermer bruker den bruker mindre strøm på holde samme lysstyrke. Og en av de store batterityvene er jo at skjermen er våken.

Samsung kombinerer AMOLED-teknologien med sitt eget Infinity-O-display, og kan vise til upåklagelig fargegjengivelse samt en reduksjon av skadelig blått lys på 42 prosent.