Meny

Fra FM- til DAB-radio

Når vi i 2017 går fra FM til DAB får det norske folk større kanalutvalg og støyfritt mottak når de lytter til radio. Foto: Radio Norge.

I 2017 slukkes det landsdekkende FM-nettene for godt. Vi har snakket med Digitalradio Norge og funnet ut hva det betyr for deg.

Mindre støy, større kanalvalg og slutt på kanalsøking – du har mange positive endringer i vente når Norge i 2017 legger ned det landsdekkende FM-nettet. Ifølge markedssjef Jarle Ruud hos Digitalradio Norge har vi mye å se frem til.

– Fordelene ved digitaliseringen er flere. Det viktigste er et større kanaltilbud til radiolyttere over hele landet. 24* riksdekkende kanaler på DAB, kontra noen få på FM, sier han.

Høyere lydkvalitet

Kort forklart gir DAB deg mer av det du liker, og mindre av det du ikke liker. I tillegg er den digitale lyden uten skurr og sus. Skal vi tro Ruud vil dette bli ekstra merkbart i bilen, da mottaket i praksis blir mer stabilt og gir klarere lyd enn på FM.

– DAB sørger også for bedre sikkerhet i tuneller. Radio i tunnel er en kommunikasjonskanal for nødmyndighetene ved ulykker, branner og lignende. På FM må man ha radioen på NRK P1 for å høre disse meldingene. På DAB sendes meldinger på ALLE kanaler, forteller Ruud.

Har du en bil uten DAB-radio, finnes det også utstyr som gjør radioen fullt funksjonell etter FM-nettets død.

– Et vanlig DAB+-adapter beregnet for bil sender DAB-lyden videre som FM-signal, og kan dermed tilknyttes en hvilken som helst gammel FM-radio. Alle FM-radioer kan konverteres med adaptere som finnes i salg i dag.

Også integrerte bilradioer vil kunne benytte adaptere med FM-overføring av lyden, da dette ikke krever noen fysisk kontakt med originalradioen.

Markedssjef Jarle Ruud hos Digitalradio Norge i bil. Markedssjef Jarle Ruud hos Digitalradio Norge

Farvel til skurr og sus

Ruud mener digitaliseringen bringer med seg store forbedringer. Først og fremst får du et vesentlig større kanalutvalg, og høyere lydkvalitet på alle kanaler. I tillegg er den hakket mer brukervennlig.

– En DAB-radio søker opp og lagrer alle stasjoner den finner når den slås på. Lytteren behøver bare velge fra en enkel liste – ingen søking hver gang man vil se etter en ny kanal, sier Ruud.

Alle DAB-radioer viser også kanalens navn, og som oftest info om melodi og artist på skjermen. På FM er dette mye mer varierende, og varierer etter radiotype og hvor man lytter. Tilleggsinfo utover kanalnavn er heller ikke så vanlig.

Han tror folk raskt blir venn med DAB-radioene.

– Jeg tror enkelte vil kjenne på det å måtte endre en vane fra FM-radio til DAB. DAB-radioene er heldigvis ikke veldig ulike FM-radioene i bruk, forteller Ruud.

*Antall riksdekkende radiokanaler i DAB-nettet øker stadig. 24 riksdekkende radiokanaler og en rekke lokale kanaler er gjeldende antall fra 12. februr 2016. Lokale radiostasjoner som ikke går over til DAB vil fortsette å sende over FM.