Meny

Få bedre inneklima i boligen

Ren luft er et viktig helseforebyggende tiltak, både for store og små.

Er du plaget av tørr hud og sprukne lepper? En luftfukter kan gjøre mye for å bedre situasjonen.

På vintertid er det flere av oss som sliter med plager på grunn av kulden, enten det er tørr hud, sprukne lepper eller tørt hår. Den kalde luften inneholder nemlig lite fuktighet, og påvirker oss mennesker så vel som møbler, planter og katter. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å bedre luftfuktigheten i hjemmet ditt på de kaldeste månedene.

Hva er anbefalt luftfuktighet?

Den anbefalte luftfuktigheten burde generelt aldri overskride 60 prosent, og helst ligge på 40-50 prosent. Da har både kroppen, møbler og boligen det bra, og du forhindrer samtidig bakterievekst og dannelse av støvmidd.

Les også: Fem støvsugertips for enklere rengjøring

Hvorfor unngå tørr luftfuktighet?

På vinterhalvåret skrur vi opp den elektriske varmen, fyrer opp i peisen og holder oss varme. Det føles godt når vi kommer inn fra kulden, men er dessverre ikke like bra for verken parkett, tremøbler eller listverk. Er luftfuktigheten for lav, kan det nemlig resultere i sprekker i treverket. Luftfuktere kan være et godt alternativ for å bedre inneklimaet, uten å måtte gjøre drastiske endringer i boligen. Disse sprer vann ut i luften gjennom dyser, og sørger for at inneklimaet holder seg på riktig nivå. Det kan imidlertid være like skadelig for boligen med for høy luftfuktighet. Derfor anbefales det å bruke en luftfukter med innebygd fuktmåler, slik at du enkelt ser når luftfuktigheten er under/over anbefalt nivå.