Meny

Du er ikke så trygg på nett som du tror

Hvorfor låser du døren når du går hjemmefra? Nettopp! Av samme grunn burde du beskytte deg på nett.

De fleste av oss har allerede et forhold til datavirus. Dette er imidlertid ikke den største trusselen lenger, og mange lever helt ubeskyttet.

Elon tok kontakt med Petter Strande, kanalsjef hos F-Secure, for å finne ut hvorfor man fortsatt trenger utvidet sikkerhet på nett i 2019.

– Du sikrer deg på nett av samme grunn som du installerer alarm, kjøper forsikring eller låser døra når du går ut. Altså ikke fordi du forventer at noe skal skje, men fordi du vil være sikret når uhellet først er ute.

Dette er F-Secure: F-Secure leverer en prisbelønnet internettsikkerhetsløsning for alle enheter, og beskytter deg mot virus, ransomware og trojanere. I tillegg får du en trygg oppkobling til nettbanken din, og du kan sørge for at barna er trygge på nett.

Petter Strande - Kanalsjef Norge i F-Secure

Petter Strande, kanalsjef Norge i F-Secure

Verre ting enn datavirus

Bildet hans er veldig enkelt å forstå, men trenger man egentlig å bekymre seg for datavirus lenger? Petter er raskt frempå med en forklaring:

– Datavirus er ikke hva det en gang var. Faktisk er antivirus kun en brøkdel av pakken vi leverer. Det er snarere phishing og ransomware som utgjør de dyreste truslene.

Vi blir nysgjerrige. Selvsagt har vi lest utallige advarsler mot begge deler. Men vi har kanskje ikke innsett hvor farlige de kan være, ei heller hvor fort gjort det kan være å bli utsatt for dette.

– Ett eneste klikk på feil sted kan være nok, sier Petter med en urovekkende alvorlig tone, og fortsetter: Uten en skikkelig sikkerhetspakke har du heller ikke noe forsvar når det skadelige museklikket først har funnet sted.

F-Secure Sikkerhets-programvare SAFE (1 år, 3 enheter)

399,-

F-Secure VPN-Program Freedome (1 år, 3 enheter)

399,-

Bankene: Det er ditt ansvar å beskytte deg

Han forteller også om hvordan de fleste bankene fraskriver seg ansvaret hvis du som kunde er ubeskyttet. Det har nemlig vært flere tilfeller der kunden blir sendt til en falsk nettbank, og deretter oppgitt innloggingsdetaljer i god tro.

– Det er av nettopp denne grunn F-Secure tilbyr nettbankbeskyttelse, sier Strande.

Det høres jo alvorlig ut, men gjelder dette virkelig alle? Vi har jo alle hørt at man ikke får virus på Apple sine PCer, nettbrett eller telefoner. Vi prøver å stille sikkerhetseksperten til veggs, men Petter snakker seg enkelt ut av presset vårt.

– Mac er nesten like sårbart for virus som PC, mens iOS som kjøres på telefoner og nettbrett fra Apple er mer skjermet for dette. Men det skal sies at tradisjonelle virus uansett ikke er noe stort problem lenger. Phishing og lignende angrep finner veien til dine enheter via programmene vi bruker, som Facebook, Messenger og så videre. Da spiller det ingen rolle om du har det ene eller det andre, slår Petter fast.

Hva er phishing?

– Det er en fremgangsmåte der du lokkes til å oppgi sensitiv informasjon. Dere så sikkert advarslene fra Altinn før skattemeldingen ble sendt ut. Det samme skjer med banker. Noen imiterer en seriøs aktør i jakten på din informasjon, og de kan se helt ekte ut, forklarer Strande. I dag legger vi igjen eksempelvis personnummeret vårt mange steder, og det er ekstra viktig å sørge for at nettsiden har gode hensikter.

Hva er ransomware?

Ok, tenker vi. Phishing høres i grunn ut som noe vi kan unngå ved å vise nettvett. På den annen side er vi fortsatt usikre på hva ransomware er, og får Petter til å forklare.

– Kort fortalt blir PC-en, mobilen eller nettbrettet ditt holdt som gissel, og du blir nødt til å betale løsepenger (det norske ordet for ransom, red.anm.) hvis du ønsker å få tilbake kontrollen. Det kan være viktige filer eller mapper, altså ting som har en stor verdi for deg.

Vi grøsser litt når Petter nevner dette, for i kjent stil har vi jo store deler av både jobb- og privatlivet på PCen og telefonen. Dette høres imidlertid ut som noe de kriminelle må jobbe hardt for å få til? Kanalsjefen i F-Secure avkrefter mistanken vår:

– Her holder det faktisk at du trykker på feil sted. Det kan være noe som ser ut som en annonse, eller en knapp du tror er trygg. Det er i slike tilfeller vår sikkerhetspakke slår til, forteller han.

Apple iPad 9.7" 2018 32GB WiFi Grå

2 989,-

Samsung Nettbrett Tab A 10,5 32GB 4G

3 290,-

Lenovo Bærbar PC V145 15,6" FHD A9

5 490,-

Er det ikke nok å ta back-up?

– Joda, men da må du ta back-up eksternt, og du må være sikker på at det gjelder alt på maskinen eller telefonen. Et typisk gratisprogram har lite lagringsplass og tar kun delvis back-up , og det er sjelden nok når uhellet først er ute, sier Strande.

Han trekker frem at enkelte premium-abonnement har en såkalt roll-back-funksjon, som betyr at du får tilbake alt slik det var får skaden oppsto. Skikkelig back-up sørger altså for at man kan fortsette som om ingenting har skjedd, selv om det er en del jobb forbundet med det. Strande fortsetter med å forklare hva den vanligste feilen vår består av.

– Det er egentlig synd man ikke sikrer seg, for det er en veldig billig investering som kan spare deg for veldig mye tid og penger. Tatt i betraktning av hvor mange enheter som trenger beskyttelse i husstanden, blir det en veldig liten pris å betale for å være helt trygg.

Er det trygt å handle på nett?

I 2018 handlet 1,8 millioner nordmenn varer og tjenester på nett. Med den nye kunnskapen vi har fått fra Petter, må vi spørre om det er trygt. Heldigvis er han ikke like skeptisk til akkurat dette.

– Du er helt trygg så lenge du holder deg til trygge, verifiserte sider. Det er verre med suspekte annonsører på eksempelvis Facebook. I beste fall får du bare en vare som er en etterligning, mens i verste fall blir du loppet for sensitiv informasjon.

Familiepakke beskytter de minste

Man kommer tydeligvis et godt stykke på vei ved å bruke sunn fornuft, men dette er noe man tilegner seg i løpet av livet. Familiens yngste har kanskje ikke rukket å lære dette ennå, og derfor trenger de rammer og veiledning. Det er tross alt ofte de som er mest på nett.

– Vi har noe som heter Familieregler i sikkerhetspakkene våre, og dette er rettet mot barn og barns bruk av internett. Her kan foreldrene stille inn tidsgrenser som deaktiverer enheten, hvilke apper som får brukes og bestemme hvilket innhold på internett som ikke skal være tilgjengelig på enheten og så videre. Det er i det hele tatt en veldig enkel måte å få stålkontroll på, avslutter Strande.

En billig forsikring

Vi kjenner at pulsen har senket seg siden starten av samtalen med Petter Strande, for det finnes altså en veldig billig forsikring som sikrer oss på nett. Produktene fra F-Secure er utformet slik at man ikke trenger å være spesielt datakyndig for å bruke dem. Det er bra, for det jo nettopp disse personene som har mest utbytte av en god internettsikkerhetsløsning som F-Secure.