Meny

Du er ikke så trygg på nett som du tror

Hvorfor låser du døren når du går hjemmefra? Nettopp! Av samme grunn burde du beskytte deg på nett.

Petter Strande - Kanalsjef Norge i F-Secure

Petter Strande, kanalsjef hos F-Secure.

De fleste av oss har allerede et forhold til datavirus. Dette er imidlertid ikke den største trusselen lenger, og mange lever helt ubeskyttet.

Elon tok kontakt med Petter Strande, kanalsjef hos F-Secure, for å finne ut hvorfor man fortsatt trenger utvidet sikkerhet på nett i 2020.

– Du sikrer deg på nett av samme grunn som du installerer alarm, kjøper forsikring eller låser døra når du går ut. Altså ikke fordi du forventer at noe skal skje, men fordi du vil være sikret når uhellet først er ute.

Dette er F-Secure: F-Secure leverer en prisbelønnet internettsikkerhetsløsning for alle enheter, og beskytter deg mot virus, ransomware og trojanere. I tillegg får du en trygg oppkobling til nettbanken din, og du kan sørge for at barna er trygge på nett.

Verre ting enn datavirus

Bildet hans er veldig enkelt å forstå, men trenger man egentlig å bekymre seg for datavirus lenger? Petter er raskt frempå med en forklaring:

– Datavirus er ikke hva det en gang var. Faktisk er antivirus kun en brøkdel av pakken vi leverer. Det er snarere phishing og ransomware som utgjør de dyreste truslene.

Vi blir nysgjerrige. Selvsagt har vi lest utallige advarsler mot begge deler. Men vi har kanskje ikke innsett hvor farlige de kan være, ei heller hvor fort gjort det kan være å bli utsatt for dette.

– Ett eneste klikk på feil sted kan være nok, sier Petter med en urovekkende alvorlig tone, og fortsetter: Uten en skikkelig sikkerhetspakke har du heller ikke noe forsvar når det skadelige museklikket først har funnet sted.

Bankene: Det er ditt ansvar å beskytte deg

Han forteller også om hvordan de fleste bankene fraskriver seg ansvaret hvis du som kunde er ubeskyttet. Det har nemlig vært flere tilfeller der kunden blir sendt til en falsk nettbank, og deretter oppgitt innloggingsdetaljer i god tro.

– Det er av nettopp denne grunn F-Secure tilbyr nettbankbeskyttelse, sier Strande.

Det høres jo alvorlig ut, men gjelder dette virkelig alle? Vi har jo alle hørt at man ikke får virus på Apple sine PCer, nettbrett eller telefoner. Vi prøver å stille sikkerhetseksperten til veggs, men Petter snakker seg enkelt ut av presset vårt.

– Mac er nesten like sårbart for virus som PC, mens iOS som kjøres på telefoner og nettbrett fra Apple er mer skjermet for dette. Men det skal sies at tradisjonelle virus uansett ikke er noe stort problem lenger. Phishing og lignende angrep finner veien til dine enheter via programmene vi bruker, som Facebook, Messenger og så videre. Da spiller det ingen rolle om du har det ene eller det andre, slår Petter fast.

Hva er phishing?

– Det er en fremgangsmåte der du lokkes til å oppgi sensitiv informasjon. Dere så sikkert advarslene fra Altinn før skattemeldingen ble sendt ut. Det samme skjer med banker. Noen imiterer en seriøs aktør i jakten på din informasjon, og de kan se helt ekte ut, forklarer Strande. I dag legger vi igjen eksempelvis personnummeret vårt mange steder, og det er ekstra viktig å sørge for at nettsiden har gode hensikter.

Hva er ransomware?

Ok, tenker vi. Phishing høres i grunn ut som noe vi kan unngå ved å vise nettvett. På den annen side er vi fortsatt usikre på hva ransomware er, og får Petter til å forklare.

– Kort fortalt blir PC-en, mobilen eller nettbrettet ditt holdt som gissel, og du blir nødt til å betale løsepenger (det norske ordet for ransom, red.anm.) hvis du ønsker å få tilbake kontrollen. Det kan være viktige filer eller mapper, altså ting som har en stor verdi for deg.

Vi grøsser litt når Petter nevner dette, for i kjent stil har vi jo store deler av både jobb- og privatlivet på PCen og telefonen. Dette høres imidlertid ut som noe de kriminelle må jobbe hardt for å få til? Kanalsjefen i F-Secure avkrefter mistanken vår:

– Her holder det faktisk at du trykker på feil sted. Det kan være noe som ser ut som en annonse, eller en knapp du tror er trygg. Det er i slike tilfeller vår sikkerhetspakke slår til, forteller han.