Meny

Dette må du vite om kjøkkenvifter

I dag finnes det utrolig mange ulike kjøkkenvifter å velge blant. Velg noe som står i stil til ditt kjøkken.

Det er faktisk endel å tenke over før man kjøper ny ventilatorhette. Visste du for eksempel at de trenger noen minutter på å skape skikkelig undertrykk?

Vi tok kontakt med Jesper Sandfeld fra den tradisjonsrike vifteprodusenten Thermex, for å få fasit på alt som har med kjøkkenvifter å gjøre.

Start kjøkkenviften FØR du begynner matlagingen

For at ventilatoren skal fungere optimalt må den etablere et undertrykk. De fleste venter med viften til matlagingen er påbegynt, men det ideelle er skru den på før du starter:

– Det stemmer at man burde starte kjøkkenviften i forkant, for å skape et undertrykk for effektivt avtrekk av damp/fettos. Vi anbefaler å skru den på 5-10 minutter før matlagningen begynner, forklarer Sandfeld.

Når maten er ferdiglaget er det i tillegg anbefalt å la viften gå 10-15 min ekstra, på lav hastighet. Da renses luften ved stekeplatene skikkelig

Les også: Våre tips til belysning i høstmørket

Rørene har mye å si!

Sandfeld er tydelig på at en god kjøkkenvifte trenger et godt røropplegg:

– Ved montering er det viktigste dimensjonen på rørene. De fleste kjøkkenvifter i dag trenger rør med diameter på minst 150mm. Bruker man for små rør kan det redusere effekten med opptil 50 prosent. I tillegg vil viftemotoren lage mer støy.

Lengden på rørene er også avgjørende. Lange rør fører til trykktap, som igjen reduserer kapasiteten til avtrekket. Vær også obs på at en bøyning på 90 grader reduserer kapasiteten like mye som én meter rørlengde.

Se vårt utvalg av kjøkkenvifter

Husqvarna Ventilator QFC90400X

8 999,-

Franke Kjøkkenvifte Evo

6 499,-

Bruk kjøkkenviften din – alltid!

Igjen er Sandfeld klinkende klar. Du skal alltid bruke viften når du lager mat:

– Hvis man dropper viften fører det til dårlig inneklima og unødvendig fukt i boligen din. Bruk derfor viften uansett hvor lenge eller kort du skal lage mat.

Samtidig påpeker han at det som regel ikke er nødvendig å kjøre viften på maks styrke. Når undertrykk er etablert holder det med lav/middels styrke. Hvis maten oser veldig bør du imidlertid øke til maksnivå.

Røret til kjøkkenviften er skjult, men den må monteres riktig. Vi hos Elon kan hjelpe deg. Unngå forsenkninger i røret der kondens kan danne vannansamlinger. Over tid kan dette føre til vann-/fuktskader både på vifte/rør og selve boligen.

Velg riktig kjøkkenvifte for deg

Det finnes ingen fasit på hva slags kjøkkenvifte du bør kjøpe. Se derfor på behovene dine før du kjøper.

– Skaphetter og vegg/vertikalhetter har størst oppfanging, mens benkeventilatorer må stå på litt lengre etter endt matlaging, kommenterer Sandfeld.

Benkeventilatorer er plasseffektive ettersom avtrekket er montert nede ved benken (og ofte er integrert i platetoppen). Baksiden er at sugeeffekten ikke er like god. Vil du maksimere skapplassen på kjøkkenet er en integrert vifte et godt valg. Er du høy kan du vurdere en moderne stråstilt veggventilator (de som ser litt ut som TVer) slik at du aldri stanger pannen i vifta.

I alle tilfeller er det anbefalt at viften er montert minimum 50 cm over koke-/steketopp, og minimum 65cm over gassbluss.

Les mer: Så lenge holder maten seg i fryseren

Du kommer langt med vanlig vaskemiddel

Hvis du rengjør viften jevnlig, trenger du sjelden kraftige kjemikalier. Bruk heller varmt vann med vanlig oppvaskmiddel og tørk over viften med en fuktig klut.

Annenhver måned bør i tillegg fettfiltrene renses. Thermex anbefaler å la dem ligge i bløt med vaskemiddel i 15 minutter. Deretter skylles de, før de kjøres en runde i oppvaskmaskinen. Metallfiltre kan bli misfarget av oppvaskmaskinen, men de mister ikke effekten av det.

Hvis kjøkkenviften brukes daglig bør resirkulasjonsfiltre byttes 2-4 ganger i året. Kullfiltre bør byttes hver 6. måned. Disse filtrene skal ikke vaskes, men byttes ut.

Et alternativ til kullfiltre er for øvrig såkalte plasmafiltre. Plastmafiltre er forholdsvis nye på markedet og har forventet levetid på hele 10 år! De varer altså oppimot 20 ganger lengre enn tradisjonelle kullfiltre.

Thermex Kjøkkenvifte Slim S4 Plus

4 590,-

Franke Ventilator Tender Classic 70cm

6 999,-