Meny

Derfor har vi Black Friday

Du kan spare MYE penger på Black Friday hvert år - i alle fall om du handler hos Elon.

Norge har omfavnet Black Friday-fenomenet, men hva er egentlig bakgrunnen for de fantastiske prisene i begynnelsen av julestria? Vi tar en titt på historien til den store handledagen.

De siste årene har vi nordmenn tatt til seg stadig flere tradisjoner og trender fra USA. Den 14. februar markerer kjærester og ektepar Valentine’s Day, og på høsten drar de yngste ut på ”knask eller knep”-tur i anledning Halloween. Thanksgiving er derimot en amerikansk tradisjon vi har valgt å hoppe over foreløpig, men dagen som kommer etter har vi i aller høyeste grad adoptert.

SE ALLE VÅR BLACK WEEK OG BLACK FRIDAY-TILBUD!

Kjøpesenter med masse mennesker.

Det kan fort bli særdeles folksomt på kjøpesentrene på Black Friday. Foto: Shutterstock.

Dagen vi snakker om er naturligvis Black Friday, altså dagen som starter julehandelen i USA og ofte står i sterk kontrast til takknemligheten kvelden før representerer. På grunn av voldsomme tilbud kan det nemlig dannes opptøyer på Black Friday i USA, og mange skader seg i trengselen før butikkdørene åpnes.

Her i Norge har vi derimot ikke slike tilstander. Her foregår handlingen i mer ryddige former, men tilbudene er minst like heftige som på den andre siden av Atlanterhavet!

I 2018 faller Black Friday på den 23. november, og i 2019 er datoen 22. november.

Hvor kommer Black Friday-uttrykket fra?

Som et begrep for dagen etter Thanksgiving stammer termen fra november 1951, da journalen Factory Management and Maintenance omtalte dagen som en typisk dato da arbeidere tok seg fri eller brukte en sykedag for å få langhelg. Denne bruken døde imidlertid ut nokså fort, før Black Friday dukket opp på nytt sammen med ”Black Saturday” i 1961.

Det var politiet i Philadelphia og Rochester som var først ute på 60-tallet, og de ga dagene navnene sine på bakgrunn av trafikken i byene. I løpet av de siste årene hadde nemlig tendensen vært at trafikken var unormalt høy på disse dagene, og konklusjonen var at folk hadde startet å ta seg fri for å begynne julehandelen. I nyere tid har dagen etter Thanksgiving blitt innført som en fridag i enkelte stater, deriblant California, men den er fortsatt ikke regnet som en offisiell fridag på landsbasis.

Selv om begrepet på mange måte hadde funnet sin form i 1961, ble det likevel nokså fort glemt, frem til The New York Times hentet det frem igjen i 1975. Denne gangen hadde betydningen vokst til å gjelde både trafikk og shopping, og herfra begynte uttrykket for alvor å få fotfeste. Det skulle gå noen år før begrepet emigrerte fra Philadelphia og New York-området på østkysten, men i løpet av 1980-tallet fikk det stadig mer gjennomslag over hele USA. Deretter stod resten av den vestlige verden for tur, som følge av globaliseringen.

Om Black Friday i Norge skriver Wikipedia at butikken Norwegian Outlet på Vestby var først ute med å sette opp Black Friday-tilbud. Dette skjedde i 2009.

«Black Friday-dagen har tradisjonelt vært et vendepunkt for årsresultatet til forretninger. Det er med andre ord dagen der negative, røde tall endres til positive, sorte tall.»

Kjøp julebelysningen hos oss

Hvorfor ”Black” Friday?

At det er fargen svart som signaliserer årets største handledag er ingen tilfeldighet. Det har nemlig en sammenheng med hvor viktig dagen er for årsbudsjettene til de ulike butikkene. Takket være kjøpsviljen folk viser på Black Friday har dagen tradisjonelt vært et vendepunkt for årsresultatet til forretningene. Det er med andre ord dagen der negative, røde tall endres til positive, sorte tall.

Cyber Monday

Bakgrunnen for kaoset som tidvis preger Black Friday i USA, er at de store tilbudene gjelder kun denne ene dagen. Ofte er det også begrenset hvor langt lageret rekker, og derfor kan det oppstå trengsel og farlige situasjoner før dørene åpnes. Dette gjelder enten butikken velger normale åpningstider eller en ekstra tidlig start. De siste årene har det blitt mer og mer vanlig å starte så tidlig som kl. 00.01, altså det man fint kan kalle natt til Black Friday.

Som et motsvar på denne trenden, kombinert med den økende viktigheten til netthandel på tvers av kloden, har Cyber Monday vokst seg frem som et alternativ de siste årene. Her er det snakk om tilbud som begrenser seg til nettbutikkene, slik at folk som ikke kunne, eller ikke orket å handle fredagen i forveien, får en ny sjanse online.