Meny

Derfor feirer vi pinse

Perioden med fridager er straks forbi, og avsluttes med Pinsen. Den havner alltid i en helg med påfølgende fri mandag 2. pinsedag, og her er historien bak feiringen.

Det sies at jula varer helt til påske. Slik er det vel ikke helt, men vi kan godt si at påsken varer helt til pinse. For pinsen, en av de kristelige høytidene vi feirer med fridag i kalenderen, er tett knyttet til påske. Faktisk er det 50. påskedag, altså 50 dager etter at Jesus ifølge Bibelen stod opp fra de døde.

Kirkens «bursdag»

For den protestantiske kirken regnes det også som krikens fødselsdag. For ifølge Bibelen kom Den hellige ånd til de gjenværende apostlene akkurat denne dagen. Bibelen forteller at Den hellige ånd kom i form av ildtunger som satte seg på apostlene, og de begynte å tale i tunger. For pinsebevegelsen står dette helt sentralt, og tungetale er praksis i gudstjenestene der.

I den protestantiske kirken danner det grunnlag for selve troen på Gud, altså treenigheten mellom Faderen, Sønnen og Den hellige ånd. Derfor er pinsegudstjenesten og pinsehelgen fortsatt en sentral og viktig feiring i løpet av kirkeåret, noe som har gitt seg utslag i at 2. pinsedag også er en offentlig fridag.