Meny

Derfor feirer vi morsdag

Hensikten med morsdagen ligger i navnet. Det er en dag for å feire alle mødre, men hvor kommer egentlig tradisjonen fra?

Opprinnelig startet morsdagen i USA, og pådriveren var en kvinne ved navn Ann Reeves Jarvis. Før hun døde hadde Ann jobbet for å opprette en offisiell helligdag der alle mødre skulle hedres, først og fremst for den stille innsatsen de hadde lagt ned for å hjelpe skadde på begge sider under den amerikanske borgerkrigen.

Ni år lang kamp for morsdag

Ann lyktes ikke med å innføre morsdagen i sin levetid, men datteren plukket opp stafettpinnen etter Anns død i 1905. Det skulle fortsatt ta ni år før morsdagen ble anerkjent som en nasjonal helligdag i USA, men i 1914 ble dagen til slutt gjort offisiell på landsbasis av president Woodrow Wilson.

Les også: Gi bort en hjemmelaget kake til morsdagen

«Siden har dagen formet seg til å ble en slags kosedag for familier, gjerne med frokost på sengen, kake og gaver til mor.»

Deretter fulgte en gradvis kommersialisering av morsdagen. Gjennom starten av 1920-tallet ble det vanlig å kjøpe morsdagskort, før man etter hvert gikk over til blomster og større gaver. Anne Jarvis, altså datteren til navn Ann Reeves Jarvis, skal ha uttrykt misnøye med denne trenden, og uttalt at kommersielle aktører hadde misforstått og misbrukt ideen bak morsdagen.

Hvilken dato er morsdagen?

Her til lands feires morsdagen den andre søndagen i februar. I 2018 vil dette si søndag 11. februar. I en rekke andre land faller imidlertid morsdagen på helt andre datoer, alt fra første søndag i februar i Kosovo til 22. desember i Indonesia. Den fulle listen over morsdager i ulike land finner du på Wikipedia.

«Siden har dagen formet seg til å ble en slags kosedag for familier, gjerne med frokost på sengen, kake og gaver til mor.»

Over 100 år med morsdag i Norge

I Norge kom morsdagen til landet kort tid etter oppstarten i USA. Først ble dagen markert av religiøse organisasjoner, før Dorothea Schjoldager og Karen Platou fra Oslo fikk gjennomslag for å etablere morsdagen som en årlig begivenhet i 1918.

Siden har dagen formet seg til å bli en slags kosedag for familier, gjerne med frokost på sengen, kake og gaver til mor. For det fortjener hun.