Meny

Deres beste flekkfjerningstips!

Har du sølt vin på skjorten, eller får du ikke bort svetteringene? Våre Facebook-følgere har delt sine beste tips for å fjerne de verste flekkene fra klærne.

Det er alltid like kjedelig å få ødelagt favorittplagget på grunn av noen uheldige flekker. Prøv disse tipsene, og se om flekken ikke forsvinner fra plagget likevel.

Fjern svetteringer med eddik

Gule flekker under skjortearmen? Da er løsningen eddik eller salmiakk. Har du sur svette, kan du forsøke å løse opp flekkene med lunkent vann tilsatt Bio-Tex, og deretter skylle plagget med kaldt vann.

Virker ikke det, kan du bløtlegge flekken med vann tilsatt litt eddik. Også basisk svette kan løses opp med vann og Bio-Tex, men du kan også forsøke en annen variant med salmiakk. Bløtlegg flekken med vann tilsatt salmiakk, bruk en teskje per liter.

Aldri mer rødvinsflekker

Rødvinsflekker er ofte ansett som det vanskeligste å bli kvitt. En av våre følgere råder deg til å koke opp melk i en kjele, for så å skru av varmen og legge plagget (eller delen med flekken på) i den varme melken. La det virke i et par minutter, og flekken er borte!

Et annet tips? Fukt flekken med ufarget vaskemiddel (gjerne med blekemiddel), og legg duken eller plagget i en plastpose i 4 til 6 timer før det ved anbefalt temperatur.

En annen og litt mer utradisjonell metode er å helle hvitvin på rødvinsflekken. Hvitvinen vil nøytralisere den røde flekken. Etterpå vasker du duken eller tøyet som du pleier. Det er imidlertid en fare for at det blir igjen en grålig flekk som du ikke vil få bort ved vask.

De vanskelige fettflekkene

Fettflekker er ofte å se på både bukser og overdeler etter et hyggelig middagsselskap. Din venn i redningen? Natron! Strø dette på flekken så fort som mulig, og la det trekke inn i en halvtimes tid. Deretter gnir du det forsiktig inn i flekken og skyller med vann, før du vasker plagget i vaskemaskinen. Alternativt kan du påføre Zalo på flekken, og la det godgjøre seg i 20 minutter før du gir plagget en runde i vaskemaskinen.

Skulle ikke det fungere, kan du gni ufortynnet grønnsåpe inn i flekken med fingrene. Ikke skyll ut. Legg det rett i vaskemaskinen, med vanlig mengde vaskemiddel. Borte!

Vekk med blekkflekken

Har du fått flekker etter blekk, kulepenner eller blåbær? Det kan faktisk fjernes ved hjelp av surmelk. Påfør surmelka på tøyet og la det ligge en stund, før du kjører det på normal vask. Voila – flekken er borte!

Har du fått kaffeflekker på skjorta, kan du stole på glyserol. Bløt flekken med dette og la det ligge i 10 minutter, før du vasker det bort med lunkent vann.

Klassikerne: Zalo og Vanish

Flere av våre følgere har også notert ned to følgesvenner vi alle har i kjøkkenskapet: Zalo og Vanish. Holder du deg til disse, er det vanlig å gni en av dem på flekken og la de virke i noen minutter før plagget legges i vaskemaskinen. Alternativt kan du legge plagget i iskaldt vann i en halvtimes tid, før du bruker en dråpe Zalo på flekken. Gni litt på den, og flekken vil forsvinne.

For å gjøre det ekstra enkelt, kan du ha en sprayflaske med Zalo og vann stående ved vaskemaskinen, med cirka 25 prosent Zalo og 75 prosent vann. Da kan du enkelt spraye det på flekke rnår du sorterer skittentøy – fungerer på det meste! Spray på flekker når du sorterer skittentøy. Funker på det meste.

Uansett hvilke tips du bruker, bør du huske på å ikke overfylle maskinen til bristepunktet. Klærne må kunne sirkulere i maskinen, også for å unngå at vaskemiddel sitter igjen.