Meny

Den store strømmeguiden

Enten du kaller det streaming eller strømming er den store fordelen den samme. Du kan se akkurat når du selv vil, og det har med tiden blitt mange aktører som tilbyr fleksibel TV-titting. Her er oversikten.

Hva er forskjellen mellom strømming og vanlige TV-sendinger? Teknologien er i grunnen ikke så forskjellig, da begge deler i dag baserer seg på digitale signaler. De sendes inn i stua di via bredbåndet eller TV-utgangen i veggen, og vipps så har du bilde på TVen.

Den store forskjellen ligger altså ikke i overføringen, men i det faktum at strømmetjenestene lar deg styre tidskjemaet selv. Du trenger ikke vente til et gitt tidspunkt når sendingen skal starte. I stedet er det du som sitter med kontrollen. Du får den samme friheten som du har med DVD- og blu-ray, samtidig som du slipper å styre med fysiske plater. Avhengig av hvilke(n) tjeneste(r) du benytter har du et helt bibliotek av filmer og TV-serier klart til bruk på flatskjermen. Det største problemet er ofte hva du skal velge.

Les også: Slik velger du riktig TV

Bli medlem i vår kundeklubb og få ekstra gode tilbud på kvalitetsprodukter.

Bli medlem

Hva trenger du for å strømme?

Strømmingen går normalt over internett. Derfor trenger du en skikkelig bredbåndslinje med stor kapasitet hvis du skal ha full glede av sendingene. Hvis dere er flere brukere av strømmetjenestene samtidig, stiller det ekstra krav til linjen. Når du skal strømme film bør du ha minst 5 mbit/s for en god filmopplevelse, og skal flere strømme samtidig bør linjen oppgraderes tilsvarende.

I tillegg må du naturligvis ha en TV eller tilsvarende skjerm, hvis du ikke er tilfreds med å bruke mobilen, nettbrettet eller PCen. Hvis du har Smart-TV finner du som regel apper fra de største strømmeaktørene ferdig installert i menyen. Hvis du ikke har en Smart-TV trenger du en ekstern enhet å strømme fra, som Apple TV, en spillkonsoll eller lignende.

Hvilke tjenester skal du velge?

Å sette opp utstyret går vanligvis som en lek, så det største spørsmålet er egentlig hvilken strømmetjeneste som passer deg best. Dette avhengier av din smak og dine preferanser, så har kan vi ikke avgi noen fasit, men vi kan likefullt presentere de største aktørene du har å velge blant.

Netflix

Dette er en veldig allsidig leverandør, som gir mye bra film og TV for pengene. De lager mange TV-serier og filmer selv, og formidler ellers mange amerikanske serier av høy kvalitet. De har også mange gode dokumentarprogrammer. Norske serier og filmer er det derimot færre av. Den tekniske løsningen er god og egner seg godt for bruk på flere enheter. Prisene (pr. mnd) er kr. 89,- (1 skjerm, ikke HD), kr. 109,- (to skjermer samtidig, HD) og kr. 139,- (fire skjermer samtidig HD+UHD). Besøk nettsiden.

Viaplay

Viaplay er gode på serier og filmer for barn og har også et bra utvalg av nyere amerikanske filmer. I tillegg har de eksklusive filmrettigheter fra Nordisk Film samt Champions League og mye annen sport. Teknisk gir Viaplay mulighet til å laste ned, slik at du kan se programmer uten å være tilknyttet nettet. Pakken med filmer og TV-serier koster 99 kroner per måned, mens sportspakken koster 299 kroner måneden. Besøk nettsiden.

HBO Nordic

HBO er verdenskjent for sine egne serier, med Game of Thrones i spissen. I tillegg til mange klassikere som The Wire og Sopranos, og i det hele tatt veldig mye bra innhold. Det er en rimelig tjeneste, som koster 89 kroner pr måned. Besøk nettsiden.

To barn ser på et nettbrett fra Elon.

NRK nett-TV

NRK nett-TV er gratis! Her kan du se veldig mye av det som sendes på NRK akkurat når du vil. Pass bare på at du får sett det du vil før programmene forsvinner fra tjenesten, da de ofte ligger ute i begrenset tid. Du kan også se TV-sendinger live på nett. Besøk nettsiden.

C More

En rimelig leverandør som tar kr. 99,- per måned. Har et bra tilbud av filmer og TV-serier fra de nyeste sesongene. Et bra alternativ hvis du ser mye film, og hvis du er glad i fotball. Besøk nettsiden.

TV2 Sumo

Dette er en relativt dyr leverandør, men Sumo har mye å by på – spesielt hvis du er opptatt av norsk eller engelsk fotball. De har også utvidet med mange gode serier, og har for eksempel eksklusivitet på nye sesonger av Homeland. Sumo har mye norsk innhold gjennom tilknytningen til TV2. Prisene starter på kr. 99,- for bare nyheter, og strekker seg opp til 449,- for totaltpakken. Besøk nettsiden.