Meny

DAB til folket

Til neste år slukkes det riksdekkende FM-nettet til fordel for DAB-nettet. Kanalsjef Kenneth Andresen hos P4 forteller hva vi har i vente for radioåret 2016.

– Alle de store kringkasterne slukker FM-sendingene i 2017. Det er bestemt og avgjort, og absolutt en positiv nyhet. Det betyr et mye rikere og større radiotilbud til hele landet, forteller kanalsjef Andresen.

Det er med andre ord ingen grunn til å vente med å skaffe en DAB-radio. DAB-nettet har kommet for å bli, og det betyr både mer innhold og bedre mottak.

Se vårt utvalg av DAB-radioer 

Større kanaltilbud

Andresen forteller at den aller viktigste endringen er mer innhold, til absolutt alle. Har du en DAB-radio, får du tilgang til enda flere kanaler fra de store kringkasterne.

– Har du FM-radio i dag og bor i en stor by, har du minst tre av våre kanaler. Bor du litt utenfor, har du kanskje kun P4. DAB-brukere får imidlertid både P4, P5 Hits, P6 Rock, P7 Klem, P8 og Energy. Det er seks digitale riksdekkende kanaler, kontra én riksdekkende kanal på FM-nettet. Det sier noe om forskjellen, mener Andresen.

Kanalsjefen forteller at de også vil lansere enda en riksdekkende kanal utover de seks eksisterende. Ved lansering vil P4 ligge på syv riksdekkende kanaler – en drastisk økning for de som kun har tilgang til hovedkanalen.

Les også: Fra FM til DAB 

– Vi skal finne på morsomme ting gjennom hele året, og ikke minst i 2017. Det digitale radioskiftet er en positiv endring, som betyr flere kanaler og mer godt innhold fra alle kringkasterne.

Kjempedekning i hele Norge

DAB-nettet kommer også med vesentlige forbedringer med tanke på mottak. Den digitale lyden er fri for skurring og susing, som betyr bedre lydkvalitet uansett hva du lytter til.

Vi kan også se frem til god dekning langs veinettet og i tunneler. Per i dag finnes det dessverre tunneler uten DAB-dekning, men ifølge Andresen blir dette utbedret frem til neste år.

– Når alt er ferdig utbygget vil DAB-dekning i tunnel være sammenliknbar med dagens tunneldekning på FM. Utrullingen av tunneldekningen på DAB skjer nå, og suksessivt gjennom 2016. I 2017 kommer dette på plass, sier han.

Når vi i 2017 går fra FM til DAB får det norske folk større kanalutvalg og støyfritt mottak Når vi i 2017 går fra FM til DAB får det norske folk større kanalutvalg og støyfritt mottak når de lytter til radio. Foto: Radio Norge.

– Et nødvendig skifte

Overgangen fra FM til DAB er ikke like lett å svelge for alle. Likevel er det ikke til å komme fra at DAB-nettet kommer med flere fordeler, enten det er økt innhold eller mindre skurring. Andresen mener dette er et skifte som kommer alle til gode.

– Det er ingen tvil om at det finnes DAB-skeptikere, men det er verdt å merke seg at absolutt alle de store kringkasterne – de som står for 95 prosent av norsk radiolytting – er enige om at dette er bra. For radio som medium, for lytterne og for oss alle, er dette et nødvendig skifte, sier han.

Med DAB digitalradio får du 24 riksdekkende radiokanaler, i tillegg til lokale kanaler. Du kan følge utrullingen av DAB-nettet hos radio.no, som gir en fortløpende oversikt over antall kanaler og dekningsnivå.

Få DAB-radio i bilen

Det er allerede mye spennende som skjer på radiofronten, Radioer i retrodesign er fremdeles hett, og de kommer stadig i nye utforminger og farger. Det har også blitt enda viktigere med DAB-adapter i bil.

Flere av oss har nemlig til gode å gjøre FM-radioen i bilen DAB-vennlig. Andresen forteller imidlertid at det er lite som skal til for å få knallgod radiodekning når du kjører.

– Det er veldig enkelt å installere DAB-adaptere i bilen. Har du satt sammen et IKEA-møbel før, kan du garantert montere et DAB-adapter. Hvorfor vente med det, når mottaket blir så mye bedre?

Det er allerede mange gode DAB-adaptere på markedet, i flere forskjellige prisklasser. POP Radio har for lengst lansert sin variant, mens leverandørene Pure og TT Mikro kommer med nye løsninger i år.

Det er altså ingen grunn til å vente – utnytt deg av mulighetene!

Foto: P4