Meny

Bli en superbaker – ti enkle tips fra proffene

Sliter du med bakingen? Blir ikke resultatet like bra som på bildet i oppskriften? Prøv tipsene fra de som kan baking aller best.

Mens nøkkelen til gode middagsretter ligger i å alltid smake til og krydre maten, bare spør enhver kokk, er baking mer en matematisk kunst. Mange oppskrifter baserer seg på nøyaktig oppmålte ingredienser og fremgangsmåter, der eventuelle justeringer gjøres ved neste forsøk på samme kake eller brød. Når det er sagt har proffe konditorer likevel mange triks på lager og nettstedet Buzzfeed har samlet en rekke av dem. Her er de ti beste:

1. Spe på ingrediensene gjennom i en sil

Hvis du bruker en sil når du skal legge til nye ingredienser i en deig eller en røre, unngår du klumpene som ofte kommer ellers. Det blir litt mer oppvask, men det får så være.

Ingredienser til kake.

Med alt klart på forhånd kan du konsentrere deg om selve bakingen. Foto: Sutterstock.

2. Mål opp alt på forhånd

Proffe kokker og bakere sverger til å måle opp og sette frem alle ingredienser man trenger før selve matlagingen starter. Rydd unna plass på benken og bruk en egen bolle til hver ingrediens. På denne måten har du alt klart, slik at du slipper å avbryte kokkeleringen for å lete etter ting og tang i skapene. Dette er ekstra viktig hvis man lager avansert mat, som krever konsentrasjon og tilstedeværelse.

Les også: Lag brød i langpanne

3. Sett kaken i kjøleskapet mellom første og andre lag med glasur

Man skal alltid vente til kaken har avkjølt seg skikkelig før man kler den i glasur, og vil du ha en kake med det proffe, glatte utseende bør du også sette den i kjøleskapet etter at det første laget er på. La den deretter bli stående der i en times tid. Smuler og ujevnheter vil da bli værende i dette grunnlaget, samtidig som topplaget bli enklere å legge jevnt.

4. Kjøp en kjøkkenvekt og et termometer

Det høres kanskje banalt ut, men å ha en vekt på kjøkkenbenken er alfa omega for en baker. Det er enklere å måle helt nøyaktig med en kjøkkenvekt, slik at du kan være sikker på et perfekt resultat hver eneste gang. Veldig mange sverger også til eksterne termometere, da ikke alle ovner klarer å levere nøyaktig den varmen du har stilt den inn på.

5. Ikke velg vilkårlige merker hvis du baker med alkohol

Hvis man vet hva man driver med kan diverse typer alkoholholdige drikker fungere utmerket i kaker og andre bakverk. Når det er sagt må man være varsom med hva man velger, og gå for en drikk som passer sammen med baksten din. Skal du for eksempel lage brownies med sjokoladesmak, kan Kahlua være et godt alternativ.

Bak en lekker kake med disse tipsene. Foto: Shutterstock.