Meny

Bli en superbaker – ti enkle tips fra proffene

Sliter du med bakingen? Blir ikke resultatet like bra som på bildet i oppskriften? Prøv tipsene fra de som kan baking aller best.

Mens nøkkelen til gode middagsretter ligger i å alltid smake til og krydre maten, bare spør enhver kokk, er baking mer en matematisk kunst. Mange oppskrifter baserer seg på nøyaktig oppmålte ingredienser og fremgangsmåter, der eventuelle justeringer gjøres ved neste forsøk på samme kake eller brød. Når det er sagt har proffe konditorer likevel mange triks på lager og nettstedet Buzzfeed har samlet en rekke av dem. Her er de ti beste:

1. Spe på ingrediensene gjennom i en sil

Hvis du bruker en sil når du skal legge til nye ingredienser i en deig eller en røre, unngår du klumpene som ofte kommer ellers. Det blir litt mer oppvask, men det får så være.

Ingredienser til kake.

Med alt klart på forhånd kan du konsentrere deg om selve bakingen. Foto: Sutterstock.

2. Mål opp alt på forhånd

Proffe kokker og bakere sverger til å måle opp og sette frem alle ingredienser man trenger før selve matlagingen starter. Rydd unna plass på benken og bruk en egen bolle til hver ingrediens. På denne måten har du alt klart, slik at du slipper å avbryte kokkeleringen for å lete etter ting og tang i skapene. Dette er ekstra viktig hvis man lager avansert mat, som krever konsentrasjon og tilstedeværelse.

Les også: Lag brød i langpanne

3. Sett kaken i kjøleskapet mellom første og andre lag med glasur

Man skal alltid vente til kaken har avkjølt seg skikkelig før man kler den i glasur, og vil du ha en kake med det proffe, glatte utseende bør du også sette den i kjøleskapet etter at det første laget er på. La den deretter bli stående der i en times tid. Smuler og ujevnheter vil da bli værende i dette grunnlaget, samtidig som topplaget bli enklere å legge jevnt.

4. Kjøp en kjøkkenvekt og et termometer

Det høres kanskje banalt ut, men å ha en vekt på kjøkkenbenken er alfa omega for en baker. Det er enklere å måle helt nøyaktig med en kjøkkenvekt, slik at du kan være sikker på et perfekt resultat hver eneste gang. Veldig mange sverger også til eksterne termometere, da ikke alle ovner klarer å levere nøyaktig den varmen du har stilt den inn på.

5. Ikke velg vilkårlige merker hvis du baker med alkohol

Hvis man vet hva man driver med kan diverse typer alkoholholdige drikker fungere utmerket i kaker og andre bakverk. Når det er sagt må man være varsom med hva man velger, og gå for en drikk som passer sammen med baksten din. Skal du for eksempel lage brownies med sjokoladesmak, kan Kahlua være et godt alternativ.

Finn flere produkter til bakingen

6. Bruk et strykebrett som ekstrabord

Hvis du skal følge punktet nummer to kan det fort bli knapt om plassen på kjøkkenbenken. Derfor kan det være lurt med et ekstrabord, og de fleste av oss har et slik stående uten at vi tenker på det. Finn frem strykebrettet ditt og bruk det som et avlastingsbord. Ofte trenger du ikke engang å bruke gryteunderlag på det, med mindre kjelene er veldig varme, ettersom brettets overlate er laget for å tåle noen grader.

Les også: Søte kokosboller fra Hele Norge Baker

7. Test kaken med fingeren

Å teste om kaken er ferdig er faktisk lekende lett. Når du mistenker at den er klar presser du ned med én finger i midten av kaken, og ser om overflaten spretter tilbake eller ikke. Hvis den synker sammen er ikke kaka helt klar. Hvis den spretter tilbake er det på tide med avkjøling og glasur.

«Hell fløten i en bolle og sett den i fryseren i ti minutter før du skal vispe den.»

8. Visp krem i en iskald bolle

Kremfløte er enklere å vispe når den er kald. Med andre ord er den lettere å håndtere hvis den kommer rett fra kjøleskapet, og du trenger ikke å stoppe der heller. Hvis også selve bollen er kald, tar det lengre tid før kremen varmes opp av bevegelsene dine, og prosessen blir enda ett hakk enklere. Hell derfor fløten i bollen og sett den i fryseren i ti minutter før du setter igang. Da får du krem i en fei, men ikke la bollen stå kaldt i mer enn disse ti minuttene. Da vil den nemlig fryse til is og skape motsatt effekt.

Les også: Baker- og konditorlandslagets vaffelfavoritt

9. Pensle kjeks og lignende med egg før du steker dem

Hvis du skal steke kjeks eller andre bakverk med skorper, bør du pensle dem med en enkel eggeblanding (ett egg og et par spiseskjeer med vann) rett før de går i ovnen. Da får de en lekker, skinnende overflate som gjør dem ekstra appetittlige. Husk bare at dette må gjøres rett før kjeksene går i ovnen. Hvis ikke blir de bløte og vasne.

10. Vend bollen, ikke miksmasteren

Nok et tips som de aller fleste kan ha god nytte av. Hvis du skal mikse en røre som krever litt tid før den er perfekt, bør du holde miksmasteren i ro og heller vende selve bollen. Dette gjør ikke sluttresultatet vesentlig annerledes, men det er langt mindre slitsomt for armene. Særlig hvis du skal bake lenge og lage flere kaker, vil musklene dine takke deg.

Bak en lekker kake med disse tipsene. Foto: Shutterstock.