Meny

Få bedre TV-lyd med lydplanke

Lydplanke er et stilrent alternativ til hjemmekinoanlegget. Foto: Philips.

Takket være lydplanker er veien til kinolyd i stua kortere enn noen sinne. Men bør den henge på veggen eller ligge på TV-benken?

God lyd er en viktig del av en god TV-opplevelse. Redaktør for magasinet Lyd & Bilde, Lasse Svendsen, forteller at det er viktig å tenke på hva du trenger før du går i butikken:

 – Hva du velger, kommer an på hva som er viktigst for deg. Trenger du en høyttaler som enkelt kan brukes både til TV og musikk, eller er det viktigere med anlegg som leverer best mulig til en av delene?

Trenger jeg lydplanke eller lydsokkel?

Lydplanke har etablert seg som et vanlig begrep innen lyd, men har du hørt om lydsokkel? De ser veldig like ut, men har noen markante forskjeller. En tommelfingerregel er at lydplanken er tynnere, og dermed best egnet for veggmontering. Da vil nemlig veggen forsterke bassen.

Les også: Hvordan virker en høyttaler

– Plassering har mye å si, forklarer Svendsen. Står den for lavt eller høyt mister du mye av diskanten. Like under TV-en, eller ved siden, er ofte bedre.

En lydsokkel er en litt tykkere lydplanke. Finn din favoritt hos Elon. Ikke alle butikker skiller mellom lydplanker og lydsokler, men dybden på produktet vil gi deg en pekepinn.

Hvordan kobles lydplanken opp?

Hvis utstyret ditt har Audio Return Channel (ARC) kan du sende lyden fra TVen til lydplanken med en HDMI-kabel. Har du ikke ARC gjelder det å finne en lydutgang på din TV/dekoder/bluray-spiller som matcher inngangen på lydplanken. Et annet alternativ er trådløs oppkobling.

Lydsokler er dypere, og plasseres derfor gjerne på eller i møbler. Svendsen forteller at lydsokler har mer bass og større indre volum, noe som gjør dem bedre egnet for musikkavspilling enn lydplankene.

Du kan kombinere lydplanke med hjemmekino

Moderne lydplanker gir deg godlyd fra bare én høyttaler. Det er fortsatt et lite stykke opp mot et fullt hjemmekinoanlegg, men hvorfor ikke kombinere begge deler?

Les også: 4K? HDR? Få grep på de tekniske begrepene

Det tradisjonelle lydanlegget har i de senere årene blitt erstattet av såkalte multiromshøyttalere. De gir et komplett stereosystem med innbygd forsterker, støtte for trådløst nett og dermed gode strømmemuligheter.

– Du kan for eksempel supplere med en lydplanke fra samme merke, for å gi enda litt ekstra til lyden, utdyper Svendsen.