Meny

7 grunner til å velge smarte panelovner med WiFi

Å velge en panelovn som kan koble til internett, har mange fordeler knyttet til seg. Foto: Beha.

Mange ser ikke poenget med å koble husholdningsprodukter som kaffetraktere eller ovner til internett. Gi det en sjanse likevel, for det er mer fornuftig enn du kanskje skulle tro.

Har du hørt begrepet «tingenes internett»? Det stammer fra det engelske «the Internet of Things (IoT)», og handler om hvordan stadig flere produkter kan kobles til nettet. Vi snakker om produkter som før var helt offline, som kjøleskap, vaskemaskiner og kaffetraktere. I økende grad ser vi nå nye modeller som har WiFi-støtte.

Les mer: Trend på kjøkkenet – Selvdoserende oppvaskmaskiner

Du tenker kanskje: «Hva er vitsen? Jeg har jo klart meg fint så langt.» Ikke forkast idéen med én gang, sier vi. Produkter med nettilkobling har nemlig mange fordeler du kanskje ikke har tenkt på.

For å illustrere hva vi mener har vi tittet på smarte panelovnene med WiFi-støtte.

Derfor bør du velge en smart panelovn:

 

1. De sparer deg strøm

Smarte panelovner kan styres med en app på telefonen din. I appen bestemmer du antall grader i hvert rom, til forskjellige tider i døgnet/uken. Ved å senke temperaturen når ingen er hjemme, reduserer du strømregningen din. Når du først har satt opp et tidsskjema går dessuten alt av seg selv

Lekker glasspanelov i en moderne bolig Panelovner med glassfronter er stilrene og diskrete. Foto: Beha

Hvor stor ovn trenger jeg?

Tommelfingerregelen er at man trenger 60W per kvadratmeter. Plasser gjerne ovnen under et vindu for å motvirke kaldras.

2. De er miljøvennlig

At ovnene bruker mindre strøm er også bra for miljøet, i hvert fall frem til punktet der 100% av strømproduksjonen er ren. Der er vi ikke helt ennå.

3. De kan justeres fra hvor som helst, når som helst

Med smartovner i huset trenger du ikke være hjemme for skru opp varmen. Alt du trenger er internettilgang. Glemt å skru ned ovnene før du dro på ferie i to uker? Gjør det i appen.

4. De er barnesikre

Smarte panelovner er av nyere årgang, noe som betyr at de nesten alltid er designet for å være barnesikre. Ettersom overflatetemperaturen holdes under 80°C, og de fleste passerer aldri 60°C, er moderne smartovner et barnesikkert alternativ for oppvarming av boligen.

5. De gir deg bedre inneklima

Alle panelovner brenner bort støv når de ikke har blitt brukt på en stund. Ved å bruke perforerte aluminiumselementer i ovnene holdes imidlertid driftstemperaturen under 225°C. Dette er punktet der forbrenning av støv starter for alvor. På denne måten reduseres avgassene fra støvforbrenning dramatisk, og alle kan puste bedre.

Les også: Varmt LED-lys og dekorpærer – Her er høstens lystrender

6. De har bedre sikkerhet

Sikkerhet er svært viktig for produsenter av panelovner, og derfor har moderne ovner både termosikring mot overoppheting, samt frostsikring. Ovnene er dessuten konstruert slik at de krever svært korte sikkerhetsavstander rundt. For en moderne panelovn kreves det vanligvis ikke mer enn 10cm klaring på oversiden. På undersiden er dette redusert ytterligere til 3cm, mens kravet på sidene kun er 2cm!

Det finnes dog forskjeller mellom de ulike produsentene, så sjekk i brukerveiledningen for din ovn. I alle tilfelle reduseres faren for brann normalt dramatisk når man oppgraderer panelovnene sine.

7. De har moderne design

De siste årene har det blitt mer og mer vanlig med panelovner med stålfronter og glassfronter. De fremstår som stilrene ovner, og spesielt modellene med glassfront harmonerer godt med moderne interiør.