Meny

5 tips til god tannhygiene

Det er ikke mye som skal til for å holde munnen skinnende ren, og samtidig fri for hull til neste tannlegebesøk.

God tannhygiene er viktig for både store og små. Vi vet at vi skal være flinke til å pusse tennene, velge tannpasta med fluor og bruke tanntråd. Men hva mener egentlig tannlegene?

Vi spurte tannlege Kirsten C. Gaupen Berg hos Tannlegene Berg AS om hva du selv kan gjøre for å opprettholde god tannhygiene.

Les også: Elektrisk eller vanlig tannbørste?

Tannlegen kirsten viser frem tannlegerommet.

Tannlege Kirsten C. Gaupen Berg. Foto: Gaupen Berg.

1. Puss to ganger om dagen

5 tips til god tannhygiene

Tannlege Kirsten C. Gaupen Berg. Foto: Gaupen Berg.

– Det finnes ingen hovedregel her, men utgangspunktet er ofte to ganger om dagen. Helst etter frokost, og før du legger deg. Det er selvsagt ingenting i veien for å pusse tennene flere ganger heller, men husk at du ikke må pusse for hardt, sier Gaupen Berg.

Pusser du tennene for hardt, kan du nemlig få pusseskader. Det kan også forekomme hvis du bruker for hard tannbørste, eller tannkrem med grove slipekorn. Har du fått pusseskader vil tennene ofte være ekstra sensitive for kulde og varme, eller du kan merke en liten grop i nærheten av tannkjøttet. Her er ofte emaljen slitt bort. Det kan heldigvis tannlegen din hjelpe deg med.

– Be gjerne tannlegen din vise deg hvor hardt, lenge og ofte du burde pusse tennene dine. Da får du riktig anbefaling. Bruker du el-børste, bør du også holde deg til ett minutt på hver kjevehalvdel, sier Gaupen Berg.

2. Velg riktig tannpasta

Tannkrem kommer i mange varianter, med ulike lovnader. Noen gir deg hvitere tenner, andre smaker mint, noen gir bedre pust og andre gir sterkere tenner. Her har Gaupen Berg ett soleklart råd: Gå for klassikeren!

– Jeg anbefaler nesten alle å bruke en helt vanlig tannpasta med fluor. Da vet du at tannkremen kun inneholder det den skal, og du slipper å utsette tennene dine for andre tilsetningsstoffer.

Her må du selvsagt selv sjekke hva de enkelte tannkremene inneholder, men anbefalingen er altså en vanlig tannkrem med fluor.

3. Ja – du bør bruke tanntråd

Pleier du å slurve unna med renholdet mellom tennene? Det er en ganske vanlig blemme blant oss nordmenn, som ofte faller i tidsklemma og ikke tar seg tid til de ekstra minuttene. Norsk Tannpleierforening råder deg faktisk til å gjøre det hver dag, siden det ofte ligger igjen plakk og matrester der tannbørsten ikke strekker til.

– Godt renhold mellom tennene er viktigere enn folk tror, og bør gjøres hver dag. Snakk med din tannlege, og finn ut om du bør bruke mellomromsbørster, tanntråd eller -stikker, anbefaler Gaupen Berg.

4. Fluorskylling når du kan

Står det mange flasker med munnskyllevann på badet? De aller fleste av dem klarer du deg helt fint uten. Ifølge Gaupen Berg mener flere eksperter at munnskyllevann ofte er unødvendig, dersom den mekaniske rengjøringen er god. Enda verre – de fleste misforstår, og velger munnskyllevann fremfor fluorskylling.

– Ren fluorskylling har en bevist effekt mot karies. Flere trenger å bruke litt av dette i tillegg til tannpussen, for å opprettholde god tannhygiene. Alt du trenger er en vanlig variant med fluor – de er fri for tilsetningsstoffer, og beskytter tennene.

5. Gå over til elektrisk tannbørste

Tviholder du fremdeles på den vanlige tannbørsten? Har du ikke god teknikk fra før, kan du gå glipp av en mer effektiv tannpuss med elektrisk tannbørste. De elektriske tannbørstene kommer enklere til mellom tennene, og fjerner gjerne mer plakk og matrester enn den trofaste manuelle tannbørsten.

Gaupen Berg er stor tilhenger av elektriske tannbørster, og forteller at det ofte går i varianter fra Oral B, i det mellomste prissjiktet.

– Jeg vil ha de fleste av mine pasienter over til el-børste. Det er et godt produkt, som kommer til på flere steder enn den manuelle tannbørsten med mindre du har god teknikk. Likevel bør du spørre tannlegen om hvordan du best bruker el-børsten, forteller den erfarne tannlegen.

Foto: Kirsten C. Gaupen Berg og Tore Trollbu.