Meny

5 tips til god tannhygiene

Det er ikke mye som skal til for å holde munnen skinnende ren, og samtidig fri for hull til neste tannlegebesøk.

God tannhygiene er viktig for både store og små. Vi vet at vi skal være flinke til å pusse tennene, velge tannpasta med fluor og bruke tanntråd. Men hva mener egentlig tannlegene?

Vi spurte tannlege Kirsten C. Gaupen Berg hos Tannlegene Berg AS om hva du selv kan gjøre for å opprettholde god tannhygiene.

Les også: Elektrisk eller vanlig tannbørste?

1. Puss to ganger om dagen

Pusser du tennene for hardt, kan du nemlig få pusseskader. Det kan også forekomme hvis du bruker for hard tannbørste, eller tannkrem med grove slipekorn. Har du fått pusseskader vil tennene ofte være ekstra sensitive for kulde og varme, eller du kan merke en liten grop i nærheten av tannkjøttet. Her er ofte emaljen slitt bort. Det kan heldigvis tannlegen din hjelpe deg med.– Det finnes ingen hovedregel her, men utgangspunktet er ofte to ganger om dagen. Helst etter frokost, og før du legger deg. Det er selvsagt ingenting i veien for å pusse tennene flere ganger heller, men husk at du ikke må pusse for hardt, sier Gaupen Berg.

– Be gjerne tannlegen din vise deg hvor hardt, lenge og ofte du burde pusse tennene dine. Da får du riktig anbefaling. Bruker du el-børste, bør du også holde deg til ett minutt på hver kjevehalvdel, sier Gaupen Berg.

4. Fluorskylling når du kan

Står det mange flasker med munnskyllevann på badet? De aller fleste av dem klarer du deg helt fint uten. Ifølge Gaupen Berg mener flere eksperter at munnskyllevann ofte er unødvendig, dersom den mekaniske rengjøringen er god. Enda verre – de fleste misforstår, og velger munnskyllevann fremfor fluorskylling.

– Ren fluorskylling har en bevist effekt mot karies. Flere trenger å bruke litt av dette i tillegg til tannpussen, for å opprettholde god tannhygiene. Alt du trenger er en vanlig variant med fluor – de er fri for tilsetningsstoffer, og beskytter tennene.

5. Bytt til elektrisk tannbørste

Tviholder du fremdeles på den vanlige tannbørsten? Har du ikke god teknikk fra før, kan du gå glipp av en mer effektiv tannpuss med elektrisk tannbørste. De elektriske tannbørstene kommer enklere til mellom tennene, og fjerner gjerne mer plakk og matrester enn den trofaste manuelle tannbørsten.

Gaupen Berg er stor tilhenger av elektriske tannbørster, og forteller at det ofte går i varianter fra Oral B, i det mellomste prissjiktet.

– Jeg vil ha de fleste av mine pasienter over til el-børste. Det er et godt produkt, som kommer til på flere steder enn den manuelle tannbørsten med mindre du har god teknikk. Likevel bør du spørre tannlegen om hvordan du best bruker el-børsten, forteller den erfarne tannlegen.

Foto: Kirsten C. Gaupen Berg og Tore Trollbu.