Meny

5 tips til bedre nett

Går nettet tregt hjemme? Her er noen triks som umiddelbart får fart på bredbåndet.

Det eneste som er verre enn å ikke ha nett, er for de fleste å ha et nett som nesten ikke fungerer. Og du lurer kanskje på hvorfor du fremdeles har tregt nett, siden du betaler for fibernett med hastigheter på 100 GB og oppover.

Ikke fortvil – prøver du disse fem triksene, vil du raskt se resultater.

Les også: Her bør du plassere ruteren

1. Signalet forstyrres

 

Enten du bor i leilighet eller hus, er det alltid noe som forstyrrer nettsignalet. Nesten alle rutere sender signaler på 2,4 Ghz-båndet, og det gjør også flere andre duppeditter. Både trådløse telefoner, mikrobølgeovner og bluetooth bruker samme frekvens, som kort fortalt betyr at de kan forstyrre signalet.

Den beste løsningen er å plassere ruteren på et åpent sted. Da unngår du at signalet blokkeres, noe det ofte blir om det står ved siden av annet elektronisk utstyr eller gjemt vekk i et skap. Som en huskeregel bør ruteren plasseres i nærheten av rommene der du trenger trådløst nett mest.

Du bør også huske på at gulv og vegger av betong/gips, baderom med varmekabler og gulv med vannbåren varme kan svekke signalene mellom ruteren og enheten.

2. Kø både hjemme og i nabolaget

Bor du midt i en by, eller i et tettbebygd område, har du flust av konkurrerende wi-fi-nettverk rundt deg. Du bruker nemlig radiobølger når du kobler deg til wi-fi, og det er begrenset mengde plass på eteren. Er det mange andre wi-fi-rutere i bygningen eller nabolaget, vil du altså konkurrere om samme plass.

Et forsøk på å løse dette, er å endre frekvensen ruteren din sender signaler på. Denne guiden viser hvordan du går frem, slik at du enkelt kan bedre nettsignalene.

Kvinne er frustrert over dårlig nett. Dårlig nett er høyt på listen over daglige irritasjonsmomenter. Heldigvis kan du raskt endre det. Foto: Shutterstock.
router, kjøpt hos elon

3. Begynner ruteren å dra på årene?

Har du hatt ruteren i mange, mange år? Da kan det rett og slett hende at den ikke er dimensjonert for høye hastigheter. Hvis ruteren ikke klarer å henge med i dataoverføringene, kan det bli et hinder mellom nettet og enhetene du surfer med.

Teknisk Ukeblad foreslår at du går for en modell med Wireless N, som er standard på de fleste nye rutere. De med skikkelig peiling kjenner det best som IEE 802-11n, og det gir deg en tidoblet overføringskapasitet i nettet i forhold til tidligere standarder. Du får også bedre rekkevidde og sikkerhet.

4. Ikke glem modemet

Hvis du har hatt ruteren i en årrekke, har du kanskje glemt å sjekke statusen på modemet også? De eldre modellene kan påvirke hastigheten i det trådløse nettet, og sette begrensninger for hastigheten. Nye, trådløse modem gir deg bedre trådløs dekning og økt hastighet, og støtter nyere standarder.

Ta kontakt med din leverandør, og be dem sjekke om ditt modem er utdatert. Hvis du i tillegg har planer om å bytte bredbånd eller oppgradere, gir de deg ofte modemet gratis eller til redusert pris.

5. Prøv en repeater

Har du veldig tykke vegger, eller andre forstyrrende objekter som gjør at signalet forstyrres? Da bør du vurdere en repeater. Disse tar imot de trådløse signalene og repeterer dem, som øker rekkevidden.

Hvis du for eksempel vil ha bedre nett i stuen, kan du sette repeateren mellom ruteren og stua. Da vil du raskt oppleve bedre signaler, uten å bytte verken modem eller ruter.