Meny

Slik holder du feriebildene trygge

I ferien knipses det flere bilder enn ellers, men hva skjer dersom du mister mobilen i snøen? Disse tipsene sørger for at minnene aldri forsvinner.

Drar man til fjells finner man snøen allerede i juleferien mange steder i Norge. Dette gir rom for mange koselige øyeblikk og det er gjerne i ferien vi er flinkest til å ta bilder.

Skituren langs Hallingskarvet, smårollingens første besøk i alpinbakken og familiemiddag på hytta. Ferien er full av fotomuligheter – og disse bildene er ofte ekstra kjedelige å miste. Heldigvis finnes det enkle grep du kan gjøre for å hindre katastrofen.

1. Bruk skylagring

I dag finnes det flere apper og programmer som tilbyr gode skylagringsløsninger, slik at bildene dine blir sikkerhetskopiert jevnlig og er tilgjengelig for deg når og hvor som helst. Vi har eksempelvis Google Drive, Dropbox og Apple iCloud, ved siden av egne løsninger fra tilbydere som Telenor og Get.

2. Dra nytte av Wi-Fi-nettverk

For å laste opp bilder til nettskyen trenger man internettilgang, og skal man gjøre opplastingen over mobilnettet kan kostnadene fort bli høye. Dette gjelder særlig i utlandet, så benytt deg av muligheten og logg deg på tilgjengelige Wi-Fi-nettverk du kommer over i løpet av ferien. De fleste nettskyløsninger sikkerhetskopierer bildene automatisk når man kobler seg opp via Wi-Fi.

3. Oppgrader lagringsplassen

De fleste skylagringstjenester har forskjellige lagringsstørrelser. Som regel får du en bestemt mengde gratis – Dropbox gir deg eksempelvis 2 GB, mens iCloud gir deg 5 GB – og herfra koster det vanligvis penger å oppgradere. Samtidig er prisen for ytterligere plass ofte rimelig, og i de fleste tilfeller kan du tidoble plassen uten å investere mer enn en hundrelapp i året. For denne summen får du plass nok til å lagre årevis med uerstattelige bilder.

Ta feriebilder på mobilen, kjøpt hos Elon. De beste feriebildene er verdt å ta vare på. Foto: Shutterstock.

4. Ta backup på en ekstern harddisk

Selv om du bruker nettskyen kan det være lurt å lagre filene og bildene som betyr aller mest for deg på en ekstern harddisk i tillegg.

Da er du ikke avhengig av nett for å se på bildene dine, og det finnes mange eksterne harddisker som er små nok til å ha med seg på tur. Nettskyen kombinert med en ekstern disk gir deg dobbel sikring.

5. Vær varsom

Kanskje du har byttet mobil, og har glemt å slå på sikkerhetskopieringen? Husk å sjekke disse tingene før du drar på ferie, slik at du slipper å miste hele bildegalleriet dersom mobilen skulle bli stjålet. Du burde dessuten sjekke at sikkerhetskopien fungerer i god tid før avreise.

Du bør også passordbeskytte mobilen din, slik at det blir vanskeligere for tyvene å få tilgang til mobilen. Både Android- og iOS har fjernslettingsmulighet, som du burde benytte deg av hvis du først har hatt uflaks i ferien. Når bildene og filene dine uansett er sikkerhetskopiert mister du ikke noe uansett, og du hindrer at personlig informasjon havner i feil hender.

Med disse tipsene er både gamle og nye feriebilder trygge, uansett hvor du setter kursen. God tur!