Meny

5 tips som gjør smoothies til supermat

Snakk om supermat! Bare én spiseskje inneholder ofte mer næring enn store mengder grønnsaker.

Begynner du å bli lei av den vanlige frokostsmoothien med jordbær og juice? Ernæringsfysiolog Renee Rokstad har gitt oss fem tips som gjør smoothien enda bedre.

1. Halvparten frukt, havlparten bær

Vanlig frukt inneholder omlag 40-55 prosent fruktose, i tillegg til glukose. Rokstad foretrekker derfor å bytte ut mye av frukten med bær:

– Skal man ned i vekt, bør man ikke spise for mye frukt. Trener du derimot mye, og drikker smoothies etter øktene, er det helt greit. Da har kroppen behov for påfyll av karbohydrater.

Renee Rokstad, treningsentusiast og kostholdsveileder.

Ernæringsfysiolog Renee Rokstad

2. Mer næring med supermat

Du har sikkert hørt om både chiafrø, kale, alger og hvetegress. Det omtales ofte som «supermat», og kort forklart er det snakk om mat fra naturen med høye konsentrasjoner av viktige næringsstoffer.

– Jeg bruker ofte alger i smoothiene mine, ettersom de inneholder store mengder vitaminer, mineraler og antioksidanter. Spirulina og hvetegress er også godt i smoothies. Spirulina er blant annet rik på kalsium og betakaroten, mens chiafrø er rike på de sunne omega-3-fettsyrene. Sistnevnte er betennelsesdempende, og er derfor svært riktig, sier Rokstad.

Les også: 6 enkle treningstips

Selv om supermaten gjerne har en sterk smak, mener Rokstad at det er en tilvenningssak.

– Kjeder som for eksempel Smoothie Xchange bruker hemp-proteiner i sine smoothies – det blir mer og mer populært.

3. Gå for magre meieriprodukter

– Velg magre alternativer! Mange glemmer å sjekke sukkerinnholdet, som ofte er veldig høyt. Velg heller naturell yoghurt, Skyr eller gresk yoghurt, som også er supre kilder til protein. Jeg vil også anbefale å bruke vann i tillegg til juice som væske.

Rokstad forteller også at kokosvann er perfekt til treningssmoothies. Kokosvann og dens høye innhold av kalium er med på å gjennopprette væskebalansen etter trening, og egner seg derfor ekstra godt etter en svett treningsøkt.

4. Karbohydrater og protein etter trening

Bananer anbefales ofte før og etter trening. De gir også smoothien bedre konsistens:

– Etter en hard treningsøkt er det viktig å få i seg karbohydrater og protein. Protein er viktig i forbindelse med oppbygging og reparering av skadet muskelvev.

Les også: Pulsklokke: En personlig trener på håndleddet

5. Karbohydrater i frokostsmoothien

Rokstad forklarer at kroppen går inn i en såkalt fastemodus når du har sovet i 8-9 timer. Når du våkner trenger kroppen fett, karbohydrater og proteiner. Da er en frokostsmoothie perfekt.

– En frokostsmoothie kan bestå av bær, bananer, ananas yoghurt, eple- eller appelsinjuice og avokado, som er rik på enumettede fettsyrer. Det er en god base for videre utforskning, avslutter den erfarne ernæringsfysiologen.

Blender med frukt i. Kjøp din favoritt hos Elon.

Start dagen med Rokstads egen smoothieoppskrift, som inneholder både bananer, chiafrø og ananas.

Renee Rokstads frokostsmoothie:

  • 200 gr frosne bær (jordbær, blåbær, bringerbær etc.)
  • ½ moden banan
  • Litt ananas
  • 100 gr youghurt naturell eller Skyr
  • En håndfull spinat
  • ½ avocado
  • 1 ss chiafrø
  • 1-2 ss hempprotein
  • Vann og eplejuice til passe konsistens