Meny

Fem støvsugertips for enklere rengjøring

Få mer ut av støvsugeren din med disse fem tipsene, samtidig som hjemmet ditt blir hyggeligere for allergikerne.

1. Støvsug alle flater!

Det beste er å støvsuge først og vaske etterpå. Velger du en sentralstøvsuger vil den også suge til seg flere mikropartikler, fordi de sender støvet rett til beholderen fremfor å blåse deler av luften ut i rommet igjen. Pleier du å tørke støv med såpevann og klut? Det er ikke nødvendigvis den beste måten, og det gjelder spesielt deg med allergikere i hjemmet. Du har kanskje sett mikrostøvet som virvler rundt i luften når du sveiper kluten over benken? Dette blir ofte værende i rommet, spesielt hvis du ikke bruker støvsuger etterpå.

Støvsuging av gulvteppe

Sentralstøvsugere sender støvet rett til beholderen, og slipper ikke luften ut igjen. Foto: Shutterstock.

2. Hygienefilter gir renere luft

Hvis noen i hjemmet har astma eller allergi, er det viktig å holde inneluften ren. Da hjelper lufttette støvsugere med hygienefilter, såkalte HEPA-filtre. Filtrene fanger opp og siler ut større partikler. Du har kanskje sett et prosenttall på filtrene i butikken? Tallet forteller deg filtreringsnivået.

Les også: Slik velger du riktig støvsuger

3. Velg munnstykker med god sugeevne

Trodde du antall watt var viktigst for rengjøringskvaliteten? Det viktigste er faktisk munnstykkene du bruker. Støv og partikler oppfører seg ulikt på forskjellige flater. Derfor bør du bruke forskjellige munnstykker til ulike typer gulv og tepper.

Har du mange tepper i huset? Da burde du investere i et motordrevet munnstykke, eller en turbovariant. Går det for det meste i parkett eller fliser, er munnstykker beregnet på hardt gulv det beste alternativet.

For enkelhetens skyld kan du gå for ent kombinasjonsmunnstykke, som tar både parkett/fliser og teppegulv.

4. Hund eller katt? Tenk praktisk!

Hvis du har kjæledyr dukker det opp hår neste dag. Da er det praktisk med en støvsuger som er enkel å dra frem når du har dårlig tid. Oppladbare støvsugere kommer uten ledning, og har ofte en ekstra håndstøvsuger du kan ta ut for støvsuging i for eksempel sofaen. Slike støvsugere er også praktiske for mindre boliger og deg som har lite tid til å rengjøre hjemmet.

Les også: Hvordan virker en støvsuger?

5. Robotstøvsugere gjør jobben for deg

Det finnes faktisk støvsugere som gjør rent når du er borte eller har det for travelt til å ta støvsugeren fatt. Disse går under navnet robotstøvsugere, og støvsuger alle gulvtyper uten at du må gjøre noe som helst.

Disse støvsugerne – som for eksempel Roomba 680 – er selvgående, og har innbygde sensorer som forhindrer at de faller ned trappa eller dulter borti møbler. Robotstøvsugere kommer ofte også med en tidsplanlegger, slik at du kan ta rengjøringen mens du er på jobb.

Electrolux Robotstøvsuger PI91-5MBM

6 999,-

IRobot Robotstøvsuger Roomba 980

8 888,-